Varză vs. Salată: Care este diferența?
Varza și anumite tipuri de salată pot arăta la fel, dar aceste legume au diferențe majore.
Pentru început, varza și salata verde sunt legume complet diferite. De asemenea, au profiluri nutriționale distincte, arome, texturi și utilizări culinare.
Acest articol explică diferențele dintre varză și salată verde, inclusiv informații despre nutriție, beneficii pentru sănătate și modul în care sunt folosite în bucătărie.
Diferențele nutriționale dintre varză și salată verde
Există multe tipuri de varză și salată verde. Cu toate acestea, mulți oameni confundă în mod special varza verde – cel mai comun tip de varză din magazinele alimentare – cu salata iceberg datorită aspectului lor similar.
Deși varza verde și salata iceberg pot arăta la fel, ele au profiluri nutriționale complet diferite.
Următorul tabel compară nutrienții găsiți în porții de 100 de grame de varză verde crudă și salată verde iceberg.
Varză verde | Salata iceberg | |
Calorii | 25 | 14 |
Proteină | 1 gram | 1 gram |
Carbohidrați | 6 grame | 3 grame |
Gras | Mai puțin de 1 gram | Mai puțin de 1 gram |
Fibră | 3 grame | 1 gram |
Vitamina A | 2% din aportul zilnic de referință (RDI) | 10% din CDI |
Vitamina C | 61% din CDI | 5% din CDI |
Vitamina K | 96% din CDI | 30% din CDI |
Vitamina B6 | 6% din CDI | 2% din CDI |
Folat | 11% din CDI | 7% din CDI |
După cum puteți vedea, atât varza, cât și salata iceberg au un conținut scăzut de calorii și oferă un minim de proteine, grăsimi și carbohidrați. Între timp, varza verde este mai mare în majoritatea nutrienților - cu excepția vitaminei A.
Varza este, de asemenea, mai bogată în minerale decât salata iceberg. Conține mai mult calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și mangan . De asemenea, conține mai multe fibre, un nutrient esențial pentru sănătatea digestivă.
Rețineți că tabelul de mai sus compară doar două soiuri de varză și salată verde. Diferite tipuri de salată verde și varză conțin cantități variate de nutrienți.
rezumatFiecare varietate de varză și salată verde are un profil nutrițional distinct. Două dintre cele mai comune soiuri sunt varza verde și salata iceberg. Ele pot arăta asemănătoare, dar varza verde are mai multă fibre și majoritatea vitaminelor și mineralelor decât salata iceberg.
Beneficiile pentru sănătate ale varzei și salatei verde
Consumul oricărui tip de legume , inclusiv varză sau salată verde, vă poate aduce beneficii sănătății.
Cu toate acestea, varza și salata verde pot avea efecte diferite asupra sănătății datorită nivelurilor diferite de nutrienți și compuși vegetali.
Atât varza, cât și salata iceberg sunt surse bune de nutrienți. Cu toate acestea, varza conține mult mai multe vitamine și minerale decât salata iceberg, inclusiv vitaminele C și K, acid folic și potasiu.
În special, varza verde este plină de antioxidanți, inclusiv compuși polifenoli și vitamina C. Antioxidanții au proprietăți antiinflamatorii puternice și ajută la combaterea daunelor celulare cauzate de moleculele instabile numite radicali liberi.
De fapt, un studiu a observat că varza verde a avut un nivel mai ridicat de activitate antioxidantă decât soiurile de varză Savoy și chinezească.
În timp ce salata iceberg conține antioxidanți, varza și alte soiuri de salată precum salata roșie conțin cantități mult mai mari.
Încorporarea alimentelor bogate în vitamine, minerale și antioxidanți în dieta dumneavoastră poate ajuta la reducerea riscului de apariție a multor afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul și bolile cardiace și neurodegenerative.
Trebuie remarcat faptul că alte soiuri de salată verde, cum ar fi salata romă și salata roșie, sunt pline de vitamine, minerale și antioxidanți. De fapt, aceste soiuri de salată pot conține cantități mai mari de anumiți nutrienți decât varza.
De exemplu, salata romana contine aproape de doua ori cantitatea de potasiu gasita in aceeasi cantitate de varza verde.
rezumatAtât varza, cât și salata verde conțin fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Varza este în general o sursă mai bogată, dar depinde de varietatea de salată sau de varză. Salata iceberg are de obicei mai puțină substanță nutritivă decât alte soiuri, cum ar fi salata verde cu frunze roșii.
Diferențele culinare dintre varză și salată verde
Deși varza și salata verde arată asemănător, au arome complet diferite și sunt folosite în moduri diferite în bucătărie.
De exemplu, varza verde are o aromă mai complexă, piperată și o textură mai crocantă decât salata iceberg, care are un gust oarecum blând, apos.
Textura mai dura a varzei îi permite să reziste bine în aplicații de gătit, cum ar fi fierberea, motiv pentru care varza este adesea servită gătită.
Deși iceberg și alte salate pot fi gătite, acestea sunt cel mai adesea servite crude. Aisbergul este de obicei tocat în salate, folosit pentru a orna farfurii sau stratificat în burgeri.
Varza crudă poate fi combinată și cu maioneză, oțet, muștar și alte ingrediente pentru a face salată de varză, o garnitură populară pentru grătare și picnicuri.
rezumatVarza și salata verde au profiluri de aromă și utilizări culinare diferite. Varza este de obicei servită gătită sau folosită în feluri de mâncare de salată de varză, în timp ce salata verde este de obicei consumată proaspătă.
Pe care ar trebui să alegi?
Dacă sunteți în căutarea opțiunii mai sănătoase dintre cele două, alegeți varza. Soiurile de salată verde, cum ar fi salata roșie și romaine, sunt, de asemenea, opțiuni bune.
Varza , inclusiv varza verde și roșie, este de obicei mai bogată în vitamine, minerale și compuși vegetali benefici decât salata iceberg.
Cu toate acestea, rețineți că varza are un gust și o textură diferită de salata verde, așa că s-ar putea să nu funcționeze bine în anumite rețete pe bază de salată.
De exemplu, varza crudă poate fi transformată într-o salată, dar soiurile de salată verde precum iceberg sunt de obicei preferate în aceste tipuri de feluri de mâncare datorită aromei mai blânde și a crocantului mai ușor.
Dacă doriți textura de salată verde, dar căutați o opțiune mai hrănitoare decât iceberg, alegeți o varietate de salată verde care conține niveluri mai mari de nutrienți, cum ar fi frunzele roșii sau salata romană.
rezumatDacă alegeți varză sau salată verde depinde de modul în care intenționați să o utilizați, precum și de preferințele dumneavoastră nutriționale și de aromă.
Concluzia
Există multe varietăți diferite de varză și salată verde, fiecare cu propriul profil nutritiv. Toate sunt alegeri sănătoase, dar unele sunt mai bogate în nutrienți decât altele.
Deși varza verde și salata iceberg arată similar, varza verde este mai hrănitoare. Cele două au, de asemenea, arome, texturi și utilizări culinare semnificativ diferite.
Varza tinde să fie folosită în feluri de mâncare gătite și salată de varză, în timp ce salata verde este de obicei consumată crudă în salate, burgeri și sandvișuri.
Dacă te decizi între cele două, varza este alegerea mai hrănitoare. Cu toate acestea, într-o situație în care doar salata verde va funcționa, încercați o varietate mai densă în nutrienți, cum ar fi salata romaine sau salata roșie.