Tot ce trebuie să știți despre somonul afumat


Somonul afumat, care este apreciat pentru aroma sa sărată, la foc, este adesea considerat o delicatesă datorită costului său relativ ridicat.

Este de obicei confundat cu lox, un alt produs de somon care este vindecat, dar nu este afumat.

Cu toate acestea, la fel ca lox, somonul afumat este de obicei savurat pe un bagel sau biscuiți cu alte toppinguri, cum ar fi cremă de brânză, castraveți sau roșii.

Acest articol explică tot ce trebuie să știți despre somonul afumat, inclusiv nutrienții, metodele de vindecare și beneficiile și riscurile pentru sănătate.


Informații nutriționale

Smoked salmon is relatively low in calories while boasting high quality protein, essential fats, and several vitamins and minerals.

A 3.5-ounce (100-gram) serving of smoked salmon provides :

  • Calories: 117
  • Protein: 18 grams
  • Fat: 4 grams
  • Sodium: 600–1,200 mg
  • Phosphorus: 13% of the Daily Value (DV)
  • Copper: 26% of the DV
  • Selenium: 59% of the DV
  • Riboflavin: 9% of the DV
  • Niacin: 30% of the DV
  • Vitamin B6: 16% of the DV
  • Vitamin B12: 136% of the DV
  • Vitamin E: 9% of the DV
  • Vitamin D: 86% of the DV
  • Choline: 16% of the DV

What’s more, smoked salmon is a rich source of omega-3 fatty acids, supplying a combined 0.5 grams of eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) per 3.5-ounce (100-gram) serving .

These fats are considered essential because your body cannot make them, so you must obtain them from your diet.

EPA and DHA are important for brain function, heart health, and healthy aging .

Due to how it’s processed, smoked salmon is high in sodium, containing 600–1,200 mg per 3.5-ounce (100 gram) serving .

In comparison, the same serving of fresh salmon provides 75 mg of sodium .

The Institute of Medicine (IOM) and U.S. Department of Agriculture (USDA) recommend limiting sodium intake to 2,300 mg per day to reduce your risk of heart disease and stroke .

The World Health Organization (WHO) and American Heart Association (AHA) advise an even lower threshold — 2,000 and 1,500 mg per day, respectively .

As such, you may want to monitor your intake of smoked salmon, particularly if you’re sensitive to salt.

summary

Smoked salmon is an excellent source of protein, numerous vitamins, and omega-3 fatty acids. Yet, it’s much higher in sodium than fresh salmon.


Cum se face somonul afumat

Smoking is a processing method for flavoring, cooking, or preserving food by exposing it to smoke. It’s commonly used with meat, poultry, and fish.

Whereas some varieties of smoked salmon require refrigeration, others don’t until the package is opened. Check the product label for recommendations for storage.

Once opened, smoked salmon can be refrigerated for up to 2 weeks or frozen for 3 months .

You should avoid smoked salmon that has lots of dark bits. These bits tend to have an unpleasant taste and should have been trimmed off — though they’re sometimes left on the final product to increase package weight and cost.

Summary

Smoked salmon is made by curing fillets with salt, then placing them in a smoking kiln. Most fillets are cold-smoked, meaning the temperature they’re cooked at is too low to kill potentially harmful bacteria.


Beneficii și riscuri pentru sănătate

Somonul afumat oferă numeroase beneficii pentru sănătate, dar ar trebui să țineți cont de câteva dezavantaje.

O porție de 3,5 uncii (100 de grame) de somon afumat poate găzdui peste jumătate din limita zilnică de sodiu stabilită de USDA .

Astfel, dacă urmăriți consumul de sare, poate doriți să vă moderați consumul de somon afumat sau să mâncați în schimb somon proaspăt.

Mai mult, studiile observaționale leagă carnea afumată și procesată cu un risc crescut de anumite tipuri de cancer, în special cancerul colorectal.

De asemenea, somonul afumat poate crește riscul de listerioză, o boală alimentară cauzată de bacteria Listeria monocytogenes .

Această bacterie este ușor distrusă de căldură, dar crește la 34–113 ° F (1–45 ° C), intervalul de temperatură la care este tratat somonul afumat la rece.

Listerioza este mai probabil să infecteze adulții în vârstă, persoanele cu sistemul imunitar slăbit și femeile însărcinate și nou-născuții acestora. Prin urmare, aceste grupuri ar trebui să evite somonul afumat la rece - deși soiurile conservate și stabile la raft sunt considerate sigure.

rezumat

Somonul afumat oferă omega-3 sănătoși pentru inimă, precum și câțiva alți nutrienți, dar este deosebit de bogat în sare. Soiurile afumate la rece vă pot crește riscul de listerioză.


Modalități de a mânca somon afumat

Iată câteva moduri gustoase de a savura somonul afumat:

  • pe un bagel cu crema de branza
  • deasupra salatei tale preferate
  • pe pâine prăjită cu omletă
  • copt în gratinat
  • în supă de cartofi-praz
  • amestecat într-un vas de paste
  • amestecat într-o baie pentru biscuiți
  • pe un platou cu legume

În plus, poți face acasă somon afumat la cald dacă ai propriul tău afumător.

Începeți prin a întări fileurile în sare timp de cel puțin 4 ore. Apoi, uscați-le și puneți-le într-un afumător la 225 ° F (107 ° C) până când ating o temperatură internă de 145 ° F (63 ° C). Puteți monitoriza temperatura acestora folosind un termometru pentru carne.

rezumat

Te poți bucura de somon afumat în nenumărate moduri. Mulți oameni le place să-l mănânce în dips sau pe covrigi, salate și paste.


Concluzia

Somonul afumat este un pește sărat, curat, renumit pentru textura sa grasă și aroma distinctivă. Este plin de proteine ​​de înaltă calitate , grăsimi esențiale omega-3 și mai multe vitamine și minerale.

Cu toate acestea, conține o cantitate semnificativă de sodiu, iar soiurile afumate la rece vă pot crește riscul de listerioză .

Totuși, această delicatesă afumată poate fi un plus sănătos pentru dieta ta atunci când este consumată cu moderație.

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
e-Nutritie.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii