Sirop de orez brun: bun sau rău?
Zahărul adăugat este unul dintre cele mai rele aspecte ale dietei moderne.
Este format din două zaharuri simple, glucoză și fructoză. Deși o parte din fructoză din fructe este complet fină, cantități mari de zahăr adăugat pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății.
Din acest motiv, mulți oameni evită fructoza și folosesc în schimb îndulcitori cu conținut scăzut de fructoză, cum ar fi siropul de orez brun.
Denumit și sirop de malț de orez sau pur și simplu sirop de orez, siropul de orez brun este în esență glucoză.
Cu toate acestea, s-ar putea să vă întrebați dacă este mai sănătos decât alți îndulcitori.
Acest articol vă spune dacă siropul de orez brun este bun sau rău pentru sănătatea dumneavoastră.
Ce este siropul de orez brun?
Siropul de orez brun este un îndulcitor derivat din orez brun .
Este produs prin expunerea orezului fiert la enzime care descompun amidonul și le transformă în zaharuri mai mici, apoi elimină impuritățile.
Rezultatul este un sirop gros, zaharat.
Siropul de orez brun conține trei zaharuri - maltotrioză (52%), maltoză (45%) și glucoză (3%).
Cu toate acestea, nu vă lăsați păcăliți de nume. Maltoza este doar două molecule de glucoză, în timp ce maltotrioza este trei molecule de glucoză.
Prin urmare, siropul de orez brun acționează ca 100% glucoză în interiorul corpului tău.
REZUMATSiropul de orez brun se face prin descompunerea amidonului din orezul fiert, transformându-l în zaharuri ușor digerabile.
Conținutul de nutrienți
Deși orezul brun este foarte hrănitor, siropul său conține foarte puțini nutrienți.
Poate găzdui cantități mici de minerale, cum ar fi calciul și potasiul, dar acest lucru este neglijabil în comparație cu ceea ce obțineți din alimente întregi .
Rețineți că acest sirop este foarte bogat în zahăr.
Astfel, siropul de orez brun oferă ample calorii , dar practic nu există nutrienți esențiali.
REZUMATLa fel ca majoritatea zaharurilor rafinate, siropul de orez brun conține mult zahăr și aproape deloc nutrienți esențiali.
Glucoză vs. fructoză
Există o dezbatere continuă despre motivul pentru care zahărul adăugat este nesănătos.
Unii cred că este doar pentru că nu conține practic vitamine și minerale și că poate fi dăunător pentru dinții tăi.
Cu toate acestea, dovezile sugerează că fructoza sa este deosebit de dăunătoare.
Desigur, fructoza nu crește nivelul zahărului din sânge la fel de mult ca glucoza. Drept urmare, este mai bine pentru persoanele cu diabet.
Dar, în timp ce glucoza poate fi metabolizată de fiecare celulă din corpul tău, fructoza poate fi metabolizată doar în cantități semnificative de către ficat.
Unii oameni de știință emit ipoteza că aportul excesiv de fructoză poate fi una dintre cauzele de bază ale diabetului de tip 2.
Aportul ridicat de fructoză a fost asociat cu rezistența la insulină , ficatul gras și nivelurile crescute de trigliceride.
Deoarece glucoza poate fi metabolizată de toate celulele corpului, nu ar trebui să aibă aceleași efecte negative asupra funcției hepatice.
Cu toate acestea, conținutul ridicat de glucoză al siropului de orez brun este singurul său atribut pozitiv.
Rețineți că nimic din toate acestea nu se aplică fructelor , care sunt alimente sănătoase. Conțin cantități mici de fructoză, dar și o mulțime de nutrienți și fibre.
REZUMATNu există fructoză în siropul de orez brun, așa că nu ar trebui să aibă aceleași efecte negative asupra funcției hepatice și sănătății metabolice ca zahărul obișnuit.
Index Glicemic ridicat
Indicele glicemic (IG) este o măsură a cât de repede alimentele cresc glicemia.
Dovezile sugerează că consumul multor alimente cu IG ridicat poate provoca obezitate.
Când mănânci alimente cu IG ridicat, nivelul zahărului din sânge și al insulinei cresc vertiginos înainte de a se prăbuși, ceea ce duce la foame și pofte de mâncare.
Conform bazei de date GI a Universității din Sydney, siropul de orez are un indice glicemic de 98, care este extrem de ridicat.
Este mult mai mare decât zahărul de masă (IG de 60–70) și mai mare decât aproape orice alt îndulcitor de pe piață.
Dacă mănânci sirop de orez, atunci este foarte probabil să ducă la creșteri rapide ale zahărului din sânge .
REZUMATSiropul de orez brun are un indice glicemic de 98, care este mai mare decât aproape orice alt îndulcitor de pe piață.
Conținut de arsenic
Arsenicul este o substanță chimică toxică care se găsește adesea în urme în unele alimente, inclusiv în orez și siropuri de orez.
Un studiu a analizat conținutul de arsenic al siropului de orez brun organic . A testat siropuri izolate, precum și produse îndulcite cu sirop de orez, inclusiv formule pentru sugari.
Au fost identificate niveluri semnificative de arsenic în aceste produse. Formulele aveau concentrații totale de arsenic de 20 de ori mai mari decât cele neîndulcite cu sirop de orez.
Cu toate acestea, Food and Drug Administration (FDA) susține că aceste cantități sunt prea mici pentru a fi dăunătoare.
Cu toate acestea, probabil cel mai bine este să evitați complet formulele pentru sugari îndulcite cu sirop de orez brun.
REZUMATS-au găsit cantități semnificative de arsenic în siropurile de orez și produsele îndulcite cu acestea. Acesta este un potențial motiv de îngrijorare.
Concluzia
Nu există studii pe oameni cu privire la efectele asupra sănătății ale siropului de orez brun.
Cu toate acestea, IG ridicat, lipsa de nutrienți și riscul de contaminare cu arsen sunt dezavantaje semnificative.
Chiar dacă nu conține fructoză, siropul de orez pare în mare parte dăunător.
Este mult mai bine să vă îndulciți alimentele cu îndulcitori naturali, cu conținut scăzut de calorii , care nu cresc nivelul zahărului din sânge.