Rambutan: un fruct gustos cu beneficii pentru sănătate


Rambutanul ( Nephelium lappaceum ) este un fruct originar din Asia de Sud-Est.

Crește într-un copac care poate atinge până la 80 de picioare (27 de metri) înălțime și se dezvoltă cel mai bine în climatele tropicale, cum ar fi în Malaezia și Indonezia.

Rambutan și-a primit numele de la cuvântul malaez pentru păr, deoarece fructul de mărimea unei mingi de golf are o coajă păroasă roșie și verde. Aspectul său inconfundabil este adesea comparat cu cel al unui arici de mare.

Fructul este înrudit cu fructele de litchi și longan și are un aspect similar atunci când sunt decojite. Pulpa sa albă translucidă are un gust dulce, dar cremos și conține o sămânță în mijloc.

Rambutanul este foarte hrănitor și poate oferi beneficii pentru sănătate, de la pierderea în greutate și o digestie mai bună până la creșterea rezistenței la infecții.

Iată câteva dintre principalele beneficii pentru sănătate ale rambutanului și cum să-l mănânci.


Bogat in nutrienti si antioxidanti

Fructul rambutan este bogat în multe vitamine, minerale și compuși vegetali benefici.

Pulpa sa oferă aproximativ 1,3-2 grame de fibre totale la 3,5 uncii (100 de grame) - similar cu ceea ce ați găsi în aceeași cantitate de mere, portocale sau pere.

Este, de asemenea, bogat în vitamina C, un nutrient care ajută organismul să absoarbă mai ușor fierul alimentar. Această vitamină acționează, de asemenea, ca un antioxidant, protejând celulele corpului împotriva daunelor. Consumul a 5-6 fructe de rambutan va satisface 50% din necesarul zilnic de vitamina C. .

Rambutanul conține, de asemenea, o cantitate bună de cupru , care joacă un rol în creșterea și întreținerea corespunzătoare a diferitelor celule, inclusiv cele ale oaselor, creierului și inimii.

Oferă, de asemenea, cantități mai mici de mangan, fosfor, potasiu, magneziu , fier și zinc. Consumul a 3,5 uncii (100 de grame) - sau aproximativ patru fructe - va satisface 20% din necesarul zilnic de cupru și 2-6% din cantitatea zilnică recomandată de ceilalți nutrienți.

Coaja și semințele de rambutan sunt considerate a fi surse bogate de nutrienți, antioxidanți și alți compuși benefici. Deși unii oameni le mănâncă, niciunul nu este considerat în prezent comestibil.

De fapt, ele par să conțină anumiți compuși care pot fi toxici pentru oameni.

Prăjirea semințelor poate reduce aceste efecte, iar indivizii din unele culturi par să le consume în acest fel. Cu toate acestea, în prezent nu sunt disponibile informații fiabile despre procedura de prăjire adecvată.

Până când se știe mai multe, poate fi cel mai sigur să eviți să mănânci semințele cu totul.

rezumat

Rambutanul este bogat în fibre, vitamina C și cupru și conține cantități mai mici de alți nutrienți. Coaja și semințele sale sunt, de asemenea, pline de nutrienți, dar în general sunt considerate necomestibile.


Promovează o digestie sănătoasă

Rambutanul poate contribui la o digestie sănătoasă datorită conținutului său de fibre.

Aproximativ jumătate din fibrele din carnea sa sunt insolubile, ceea ce înseamnă că trece prin intestin nedigerată.

Fibrele insolubile adaugă volum scaunului și ajută la accelerarea tranzitului intestinal, reducând astfel probabilitatea de constipație.

Cealaltă jumătate a fibrei este solubilă. Fibrele solubile furnizează hrană pentru bacteriile intestinale benefice. La rândul lor, aceste bacterii prietenoase produc acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi acetat, propionat și butirat, care hrănesc celulele intestinale.

Acești acizi grași cu lanț scurt pot, de asemenea, să reducă inflamația și să îmbunătățească simptomele tulburărilor intestinale, inclusiv sindromul colonului iritabil (IBS), boala Crohn și colita ulceroasă.

rezumat

Rambutanul este o sursă bună de fibre solubile și insolubile, care pot preveni constipația și pot îmbunătăți simptomele anumitor afecțiuni intestinale.


Poate ajuta la pierderea în greutate

La fel ca majoritatea fructelor, rambutanul poate preveni creșterea în greutate și poate promova pierderea în greutate în timp.

Cu aproximativ 75 de calorii și 1,3–2 grame de fibre la 3,5 uncii (100 de grame), are un conținut relativ scăzut de calorii pentru cantitatea de fibre pe care o oferă.

Acest lucru vă poate ajuta să vă mențineți sătul pentru mai mult timp, ceea ce vă poate reduce probabilitatea de a mânca în exces și poate promova pierderea în greutate în timp.

În plus, fibra solubilă din rambutan se poate dizolva în apă și poate forma o substanță asemănătoare gelului în intestin, care ajută la încetinirea digestiei și absorbția nutrienților. De asemenea, poate duce la scăderea poftei de mâncare și la senzații mai mari de sațietate.

În plus, rambutanul conține o cantitate bună de apă și vă poate ajuta să vă mențineți hidratat, ceea ce poate preveni și mai mult supraalimentarea și ajuta la pierderea în greutate.

rezumat

Rambutanul are un conținut scăzut de calorii, dar este bogat în apă și fibre. Această combinație poate preveni supraalimentarea și vă poate menține să vă simțiți mai satul pentru mai mult timp - ambele pot duce la pierderea în greutate în timp.


Poate ajuta la combaterea infecției

Fructul rambutan poate contribui la un sistem imunitar mai puternic în mai multe moduri.

Pentru început, este bogat în vitamina C , care poate încuraja producția de celule albe din sânge de care corpul tău are nevoie pentru a lupta împotriva infecțiilor.

Aportul prea puțin de vitamina C în dietă vă poate slăbi sistemul imunitar, lăsându-vă mai predispus la infecții.

În plus, coaja de rambutan a fost folosită de secole pentru a lupta împotriva infecțiilor. Studiile pe eprubetă arată că conține compuși care vă pot proteja corpul împotriva virușilor și a infecțiilor bacteriene.

Cu toate acestea, deși unii oameni mănâncă coaja, este în general considerată necomestabilă.

rezumat

Diferiți compuși găsiți în carnea și coaja rambutanului vă pot întări sistemul imunitar și ajuta la combaterea infecțiilor.


Alte beneficii potențiale

Rambutanul poate oferi beneficii suplimentare pentru sănătate - cele mai bine cercetate includ:

  • Poate reduce riscul de cancer: câteva studii pe celule și animale au descoperit că compușii din rambutan pot ajuta la prevenirea creșterii și răspândirii celulelor canceroase .
  • Poate proteja împotriva bolilor de inimă: un studiu pe animale a arătat că extractele din coajă de rambutan au redus nivelul de colesterol total și trigliceride la șoarecii diabetici.
  • Poate proteja împotriva diabetului: studiile pe celule și pe animale arată că extractul de coajă de rambutan poate crește sensibilitatea la insulină și poate reduce nivelul de zahăr din sânge și rezistența la insulină .

Deși promițătoare, aceste trei beneficii suplimentare sunt în general legate de compușii găsiți în coaja sau semințele de rambutan - ambele nu sunt de obicei consumate de oameni.

În plus, majoritatea acestor beneficii au fost observate doar în cercetarea celulară și pe animale. Sunt necesare mai multe studii pe oameni.

rezumat

Compușii găsiți în coaja și semințele de rambutan pot oferi o anumită protecție împotriva cancerului, diabetului și bolilor de inimă. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii umane.


Rambutan vs Lychee și Longan Fruits

Odată decojit, fructul de rambutan este foarte asemănător cu fructele de litchi și longan.

Toate trei aparțin aceleiași familii Sapindaceae - sau soapberry -, cresc pe copaci originari din Asia de Sud și au carne albă translucidă cu o sămânță în mijloc. Profilurile lor nutriționale sunt, de asemenea, foarte asemănătoare.

Cu toate acestea, aspectul lor exterior diferă. Rambutanul este cel mai mare dintre cele trei și are o coajă păroasă de culoare verde-roșcat.

Lichiul este puțin mai mic și are o coajă dură, texturată, roșie, în timp ce longanul are o piele exterioară maro, netedă, acoperită cu fire de păr minuscule.

Aromele lor variază, de asemenea, ușor. Rambutanul este adesea descris ca fiind dulce și cremos, în timp ce fructul de litchi oferă o aromă mai crocantă, puțin mai puțin dulce. Longanele sunt cele mai puțin dulci dintre cele trei și sunt deosebit de acre.

rezumat

Fructul rambutan este înrudit cu fructele de litchi și longan. În ciuda aromelor și aspectului exterior diferit, carnea lor este similară ca culoare și profil nutrițional.


Cum să le mănânci

Rambutanul poate fi achiziționat fie proaspăt , conservat, ca suc sau ca dulceață.

Pentru a vă asigura că fructul este copt, uitați-vă la culoarea vârfurilor sale. Cu cât sunt mai roșii, cu atât fructele vor fi mai coapte.

Ar trebui să îndepărtați pielea înainte de a o mânca. Pentru a face acest lucru, tăiați mijlocul pielii exterioare cu un cuțit, apoi strângeți din părțile opuse tăieturii. Fructul alb ar trebui să iasă liber.

Carnea dulce și translucidă conține o sămânță mare în mijloc, care este în general considerată necomestabilă. Semințele pot fi fie îndepărtate cu un cuțit, fie scuipate după ce au mâncat carnea.

Carnea poate adăuga o aromă dulce la o varietate de rețete, de la salate și curry până la budinci și înghețate.

rezumat

Rambutanul poate fi consumat crud fie din fructe proaspete, fie din conserve. Pulpa sa poate fi folosită pentru a face suc sau dulceață și poate adăuga un strop de dulceață la multe rețete.


Riscuri potențiale

Pulpa fructului rambutan este considerată sigură pentru consumul uman.

Pe de altă parte, coaja și semințele sale sunt în general considerate necomestibile.

În timp ce studiile pe oameni lipsesc în prezent, studiile pe animale arată că coaja poate fi toxică atunci când este consumată regulat și în cantități foarte mari.

În special atunci când sunt consumate crude, semințele pare să aibă efecte narcotice și analgezice, care pot provoca simptome precum somnolență , comă și chiar moarte.

În prezent, prăjirea este singura modalitate cunoscută de a contracara proprietățile naturale narcotice ale semințelor crude. Cu toate acestea, nu sunt disponibile linii directoare clare despre cum să o prăjiți cel mai bine pentru a o face sigură pentru consumul uman.

Cel mai bine ar fi să evitați să mâncați sămânța până când cercetările spun contrariul.

rezumat

Carnea fructului de rambutan este sigură de mâncat. Cu toate acestea, coaja și semințele sale pot fi toxice atunci când sunt consumate crude sau în cantități foarte mari.


Concluzia

Legat de fructele de litchi și longan, rambutanul este un fruct din Asia de Sud-Est, cu o coajă păroasă și carne dulce, cu aromă de cremă, comestibilă.

Este hrănitor, dar sărac în calorii și vă poate ajuta digestia , sistemul imunitar și pierderea în greutate.

Deși unii oameni mănâncă coaja și semințele, acestea sunt în general considerate necomestibile.

Cu toate acestea, carnea poate adăuga o aromă dulce la salate, curry și deserturi sau poate fi savurata de la sine.

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
e-Nutritie.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii