Radicchio: nutriție, beneficii și utilizări


Radicchio ⁠— cunoscut și sub denumirea de Cichorium intybus și cicoare italiană ⁠— este un tip de cicoare cu frunze, cu frunze roșiatice-violet închis și nervuri albe.

Deși este în mod obișnuit confundat cu varză roșie sau salată verde, radicchio are un gust distinct amar care se potrivește bine cu multe feluri de mâncare italiene. Este un ingredient tradițional din dieta mediteraneană, care pune accent pe alimentele din plante întregi.

S-ar putea să vă întrebați cum altfel diferă radicchio de alte legume cu frunze mai obișnuite, cum ar fi varza și salata verde și dacă merită adăugat la dieta dumneavoastră.

Acest articol analizează nutriția, beneficiile pentru sănătate și utilizările radicchio.


Origine și nutriție

Radicchio aparține familiei Asteraceae alături de păpădie și alte legume din cicoare, cum ar fi andivele belgiene.

Deși arată asemănător cu varza roșie sau violetă, radicchio are un gust amar sau picant distinct, care devine mai puțin înțepător dacă este gătit.

Există mai multe soiuri, Chioggia fiind cel mai larg disponibil. Alte soiuri sunt Treviso, care are o formă mai dulce și mai lungă, și Castelfranco, care este verde cu pete roșii. Ultimele două pot fi greu de găsit.

O mare parte din radicchio consumată în întreaga lume este importată din regiunea mediteraneană, dar astăzi este cultivată comercial și în alte zone precum California.

La fel ca majoritatea legumelor cu frunze verzi , radicchio conține puține calorii, dar oferă câteva vitamine și minerale importante.

O porție de 2 căni (80 de grame) de radicchio crudă are următoarea compoziție nutrițională:

  • Calorii: 20
  • Proteine: 1,2 grame
  • Grăsime: 0 grame
  • Carbohidrați: 4 grame
  • Fibre: 1 gram
  • Fier: 3% din valoarea zilnică (DV)
  • Zinc: 5% din DV
  • Cupru: 30% din DV
  • Fosfor: 3% din DV
  • Potasiu: 5% din DV
  • Vitamina K: 170% din DV
  • Vitamina C: 7% din DV
  • Vitamina B6: 3% din DV

Radicchio este o sursă bogată de vitamina K. În comparație cu varza roșie crudă, o porție de radicchio conține cantități mai mici de majoritatea micronutrienților, dar, în schimb, are de două ori mai mult zinc și cupru.

REZUMAT

Radicchio este o varietate amară de cicoare adesea folosită în mâncărurile italiene. Deși sărac în calorii, radicchio este bogat în zinc, cupru și vitamina K.


Beneficii pentru sănătate

The historical medicinal uses of Cichorium intybus include wound healing as well as treating diarrhea, maintaining heart health, and managing blood sugar .

Today, research supports that radicchio offers potential health benefits, which appear to be largely due to powerful plant compounds .

The compounds in radicchio may offer other health benefits, but more research is needed to determine specific applications and doses:

  • May promote strong bones. Radicchio contains a large amount of vitamin K, which regulates and promotes the calcium accumulation in your body and supports bone strength .
  • May support blood sugar control. Adults who drank 1.25 cups (300 ml) of a chicory root extract beverage daily for 4 weeks had reduced levels of hemoglobin A1c, an indicator of long-term blood sugar levels .
  • May improve digestive health. In the same study, participants reported an improvement in bowel regularity when consuming chicory root extract. This could be due to its inulin fiber content, which is important for gastrointestinal health .
SUMMARY

Radicchio contains antioxidants, vitamins, and minerals that may fight parasites, regulate blood sugar, and support heart and digestive health. Still, most research has used chicory root extract and not the whole plant.


Cum să alegi, să păstrezi și să adaugi radicchio în dieta ta

Radicchio se găsește în secțiunea de produse alimentare din majoritatea magazinelor alimentare alături de alte legume cu frunze, cum ar fi varza , andivele și salata verde.

Alege radicchio cu culoare roșie îndrăzneață și coaste albe proeminente. Evitați plantele cu vânătăi, crăpături sau puncte moi.

Cele mai multe radicchio crude și nespălate se vor păstra timp de până la 2 săptămâni în sertarul mai mic al frigiderului.

Pentru a pregăti radicchio, tăiați sau îndepărtați frunzele exterioare și spălați capul sub apă rece înainte de utilizare.

Radicchio poate fi tocat și consumat crud în salate, la grătar în felii sau gătit în mâncăruri calde precum supe, risotto și paste. De asemenea, poate fi tăiat cubulețe și adăugat pe pizza. Utilizarea radicchio cu ingrediente dulci sau acide poate reduce sau completa aroma sa amară .

Dacă nu aveți radicchio la îndemână, andivele, cicoarea, scarola și rucola oferă arome similare mâncărurilor dumneavoastră.

Rezumat

Radicchio se păstrează ca și alte verdeață cu frunze și se va păstra la frigider timp de 2 săptămâni crude și nespălate. Se spală chiar înainte de preparare și se folosește în salate, risotto, supă sau mâncăruri de paste.


Concluzia

Radicchio este o legumă cu frunze asemănătoare cu varza roșie, dar cu un gust mai amar.

Este o sursă bună de micronutrienți , cum ar fi zincul, cuprul și vitamina K și funcționează bine în mâncăruri italiene precum pastele, supa, pizza și salatele. Vă puteți bucura de radicchio crudă, gătită sau la grătar.

Radicchio este bogat în antioxidanți numiți antociani, care vă pot aduce beneficii inimii și sistemului digestiv. De asemenea, această legumă poate lupta împotriva infecțiilor și poate susține oasele sănătoase și zahărul din sânge.

Cu toate acestea, rețineți că majoritatea cercetărilor folosesc extract concentrat de rădăcină de cicoare, ceea ce face dificilă determinarea câtă cantitate de radicchio trebuie să mâncați pentru a obține aceste beneficii potențiale și ce aplicații specifice poate avea.

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
e-Nutritie.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii