Poți mânca meduze?


Meduzele sunt animale marine în formă de clopot, care se găsesc în oceanele din întreaga lume.

Mari și adesea colorate, sunt cunoscute în mod obișnuit pentru corpurile lor gelatinoase și tentaculele lungi, care conțin celule înțepătoare specializate care pot trage rapid, injectând venin în prădători și pradă.

În timp ce unele specii de meduze sunt toxice pentru oameni, altele sunt sigure de mâncat.

De fapt, meduzele sunt consumate în mod obișnuit în Asia de Sud-Est, deoarece se crede că oferă mai multe beneficii pentru sănătate.

Acest articol analizează când meduzele sunt sigure de mâncat, precum și posibilele beneficii și riscuri pentru sănătate.


Eating jellyfish safely

Înainte de a mânca meduze, este important să fii conștient de cum să o consumi în siguranță.

Există cel puțin 11 specii de meduze care au fost identificate ca fiind comestibile pentru consumul uman, inclusiv Rhopilema esculentum , care este populară în Asia de Sud-Est.

Deoarece meduzele se pot strica rapid la temperatura camerei, este important să o curățați și să o procesați imediat după ce au fost prinse.

În mod tradițional, meduza este conservată folosind un amestec de alaun-sare pentru a deshidrata carnea. Alaunul este o componentă de saramură care acționează ca un antiseptic, reducând pH-ul, menținând în același timp o textura fermă.

Un studiu care urmărea să colecteze parametrii de siguranță și de calitate pentru meduzele comestibile a constatat că meduzele curățate și procesate folosind metode tradiționale au avut puține sau deloc semne de contaminare cu bacterii sau alți agenți patogeni potențial periculoși .

Ca urmare, este important să consumați numai produse din meduze care au fost curățate temeinic și procesate în mod corespunzător.

Un alt factor important pentru siguranță este culoarea produsului.

Meduzele proaspăt procesate au de obicei o culoare alb-crem care devine încet galben pe măsură ce îmbătrânește. În timp ce produsele de culoare galbenă sunt încă sigure pentru consum, cele care au devenit maro sunt considerate stricate și nesigure pentru consum.

rezumat

Mai multe specii de meduze sunt sigure de mâncat. Pentru a reduce riscul de boli de origine alimentară, este important să consumați numai produse care au fost curățate și procesate temeinic și care sunt încă albe sau ușor galbene.


Cum este folosit

La scurt timp după ce au fost prinse, meduzele sunt curățate și procesate, de obicei prin deshidratare într-o soluție de saramură.

Înainte de consum, este adesea recomandat să desarati meduzele și să o rehidratați prin înmuierea în apă peste noapte pentru a îmbunătăți textura și a reduce gustul sărat.

În ciuda numelui său, meduza preparată are o textură surprinzător de crocantă. Cu toate acestea, în funcție de modul în care este preparat, poate fi și ușor mestecat.

Are un gust delicat care tinde să preia aromele cu care este gătit. Totuși, dacă nu este desarat, poate fi destul de sărat .

Puteți mânca meduze în multe feluri, inclusiv mărunțite sau feliate subțiri și amestecate cu zahăr, sos de soia, ulei și oțet pentru o salată. De asemenea, poate fi tăiat în tăiței, fiert și servit amestecat cu legume sau carne.

rezumat

Meduzele preparate au o aromă delicată și o textură surprinzător de crocantă. Se consumă frecvent sub formă de salată sau se taie ca fidea și se fierbe.


Beneficii posibile

În mai multe țări asiatice, consumul de meduze este asociat cu o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv ajutând la tratarea hipertensiunii arteriale, artritei, durerilor osoase, ulcerelor și problemelor digestive.

Deși majoritatea acestor afirmații nu au fost susținute de cercetări, există unele beneficii potențiale pentru sănătate ale consumului de meduze.

Se crede că multe dintre beneficiile terapeutice propuse ale meduzei se datorează conținutului bogat de colagen.

Colagenul este un tip de proteină care joacă un rol esențial în structura țesuturilor, inclusiv a tendoanelor, a pielii și a oaselor.

Consumul de colagen a fost, de asemenea, legat de diferite beneficii potențiale pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea elasticității pielii și reducerea durerilor articulare.

Mai exact, colagenul din meduze a fost analizat pentru rolul său potențial în scăderea tensiunii arteriale.

Un studiu pe eprubetă asupra colagenului din meduzele-panglică a constatat că peptidele sale de colagen au avut efecte antioxidante semnificative și de scădere a tensiunii arteriale.

În mod similar, un alt studiu de 1 lună la șobolani cu hipertensiune arterială a observat că aportul zilnic de colagen de meduză a redus semnificativ nivelul tensiunii arteriale. Deși sunt promițătoare, aceste efecte nu au fost încă studiate la om.

Studii suplimentare pe animale au observat că colagenul de meduze a protejat celulele pielii de daunele solare, a îmbunătățit vindecarea rănilor și a ajutat la tratarea artritei. Cu toate acestea, aceste efecte nu au fost studiate la om.

rezumat

Meduza are un conținut scăzut de calorii, dar bogată în proteine, antioxidanți și câteva minerale, în special colină și seleniu. În timp ce studiile pe animale sugerează că colagenul de meduze poate avea beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea tensiunii arteriale, studiile pe oameni lipsesc.


Riscuri potențiale pentru sănătate

Doar câteva specii de meduze au fost stabilite sigure pentru consumul uman.

Acestea fiind spuse, deși sunt sigure pentru majoritatea, unii oameni au fost diagnosticați cu alergii la animal după ce au experimentat o reacție anafilactică după ce au mâncat meduze gătite.

În plus, curățarea și procesarea corespunzătoare sunt importante pentru reducerea riscului de boli de origine alimentară cauzate de bacterii sau alți agenți patogeni potențial periculoși.

Există, de asemenea, îngrijorarea că metoda de conservare a meduzelor ar putea duce la expunerea la niveluri ridicate de aluminiu.

Un mod tradițional de procesare a meduzelor folosește o soluție de saramură care conține alaun.

Alaunul este un compus chimic, cunoscut și sub numele de sulfat de potasiu aluminiu, care este uneori folosit ca aditiv pentru conservarea alimentelor.

În timp ce Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a certificat-o ca o substanță recunoscută în general ca sigură (GRAS), există îngrijorări cu privire la cantitatea de aluminiu reținută în produsele din meduze ca urmare a utilizării alaunului.

S-a sugerat că nivelurile ridicate de aluminiu alimentar joacă un rol în dezvoltarea bolii Alzheimer și a bolii inflamatorii intestinale (IBD). Cu toate acestea, nu este sigur cât de mult efect, dacă este cazul, are aluminiul asupra acestor condiții.

Un studiu care analizează expunerea alimentară la aluminiu în Hong Kong a observat niveluri ridicate de aluminiu în produsele din meduze gata de consumat.

Deși expunerea medie la aluminiu la adulți nu s-a dovedit a fi periculoasă, studiul a ridicat îngrijorarea că consumul frecvent de produse bogate în aluminiu, cum ar fi meduzele, ar putea expune persoanele la niveluri potențial periculoase ale acestei substanțe.

rezumat

Când sunt curățate și procesate temeinic, meduzele sunt probabil sigure pentru majoritatea indivizilor. Cu toate acestea, există îngrijorarea că consumul frecvent de produse tratate cu alaun ar putea duce la o expunere alimentară prea mare la aluminiu.


Concluzia

Certain species of jellyfish are not only safe to eat but also a good source of several nutrients, including protein, antioxidants, and minerals like selenium and choline.

The collagen found in jellyfish may also contribute to health benefits like reduced blood pressure. Still, research in humans is currently lacking.

While there are some concerns over the use of alum in the processing of jellyfish, occasional or moderate intake is unlikely to result in excessive exposure to dietary aluminum.

Overall, when purchased from a reputable retailer, jellyfish can be a low calorie yet nutritious way to add a uniquely crunchy texture to your dishes.

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
e-Nutritie.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii