Poți mânca dovlecel crud?


Dovlecelul, cunoscut și sub numele de dovlecel, este un tip de dovleac de vară cu multe utilizări culinare.

Deși este servit în mod obișnuit gătit, mulți oameni se bucură să mănânce și dovlecel crud, deoarece funcționează grozav în salate, cu dips, ca înveliș sau chiar în spirală pentru a face fidea cu conținut scăzut de carbohidrați.

Cu toate acestea, există îngrijorarea că consumul de dovlecel crud poate fi rău pentru sănătatea ta.

Acest articol vă ajută să răspundeți la întrebarea - puteți mânca dovlecel crud?


Beneficii pentru sănătate

Deși dovlecelul este adesea tratat ca o legumă, este clasificat botanic ca un fruct. Ca și alte fructe, gama sa largă de nutrienți vă poate aduce beneficii sănătății în multe feluri.

Iată câteva modalități prin care consumul de dovlecel îți poate îmbunătăți sănătatea :

  • Plin de nutrienți. Dovlecelul oferă vitamine, minerale și alți compuși benefici ai plantelor, cum ar fi polifenolii. Acești compuși acționează ca antioxidanți, care vă protejează celulele împotriva daunelor radicalilor liberi.
  • Promovează o digestie sănătoasă. Apa și atât fibrele solubile, cât și cele insolubile din dovlecel pot ajuta la reducerea riscului de constipație . Fibrele solubile acționează și ca o sursă de hrană pentru bacteriile intestinale prietenoase.
  • Poate promova pierderea în greutate. Dovlecelul este bogat în apă și fibre, dar are un conținut scăzut de calorii. Aceste proprietăți vă pot reduce pofta de mâncare și vă pot ajuta să pierdeți în greutate.
  • Promovează un nivel sănătos de zahăr din sânge. Dovlecelul are un conținut scăzut de carbohidrați și o sursă bună de fibre. Dietele bogate în fibre din fructe și legume pot ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
  • Poate îmbunătăți sănătatea inimii. Dovlecelul este o sursă bună de fibre solubile, vitamina C și potasiu, toate acestea putând reduce factorii de risc pentru bolile de inimă.
  • Poate promova vederea sănătoasă. Dovlecelul oferă beta-caroten și vitamina C, care promovează vederea sănătoasă. De asemenea, conțin antioxidanți luteină și zeaxantină, care pot reduce riscul afecțiunilor oculare legate de vârstă.
rezumat

Dovlecelul a fost legat de multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi o digestie îmbunătățită, pierderea în greutate, niveluri sănătoase de zahăr din sânge, vedere sănătoasă și sănătatea inimii îmbunătățită.


Riscuri potențiale

În cele mai multe cazuri, dovlecelul crud este sigur de consumat, cu puține efecte secundare sau deloc.

Cu toate acestea, puteți întâlni ocazional unul extrem de amar. Această amărăciune provine de la cucurbitacine, o clasă de compuși care se găsesc în membrii familiei Cucurbitaceae, cum ar fi dovleceii, dovleceii și tărtăcuțele.

Aportul de alimente bogate în cucurbitacine a fost legat de otrăvire și moarte la oi și bovine. La oameni, acestea au fost legate de greață, vărsături, diaree, căderea părului și chiar moarte.

Cu toate acestea, aceste efecte au fost în mare parte asociate cu consumul de membri ai familiei Cucurbitaceae care conțin cantități mari de cucurbitacine, cum ar fi anumite tărtăcuțe - nu soiuri cultivate comercial.

În timp ce intoxicarea cu cucurbitacină este periculoasă, este rar din dovleceii cumpărați din magazin, deoarece furnizorii tind să reproducă selectiv culturi care au un conținut scăzut de cucurbitacine. În schimb, aveți grijă când mâncați dovlecel sălbatic, deoarece este mai probabil să fie bogat în acești compuși.

Acestea fiind spuse, dacă mușci dovlecel și are un gust extrem de neplăcut și amar, cel mai bine este să-l scuipi și să arunci întregul fruct pentru a evita riscul toxicității cucurbitacinei.

Un alt efect secundar potențial al consumului de dovlecel crud este balonarea . Acest lucru este cauzat de nutrienți precum celuloza, o componentă structurală a pereților celulelor vegetale și fibrele solubile, care sunt fermentate de bacteriile intestinale sănătoase și produc gaze ca efect secundar.

În cele din urmă, ca și în cazul oricărui fruct crud, există un risc potențial de contaminare cu bacterii sau paraziți.

Pentru a minimiza riscul de intoxicație alimentară, asigurați-vă că spălați bine fructele cu apă rece în timp ce frecați pielea cu o perie moale. Păstrați dovlecelul tăiat la frigider.

Spălarea dovleceilor cu o perie moale înainte de a-l mânca va ajuta la reducerea bacteriilor de pe piele și, de asemenea, poate reduce reziduurile de pesticide găsite pe produsele proaspete.

rezumat

Dovlecelul crud este în general sigur de mâncat, dar în unele cazuri, poate fi extrem de amar. Acest lucru indică faptul că este bogat în cucurbitacine, care sunt compuși care pot fi toxici. Cu toate acestea, intoxicația cu cucurbitacină este foarte puțin probabilă din soiurile comerciale.


Siguranță și precauții

Pe scurt, soiurile comerciale de dovlecel ar trebui să fie sigure pentru a fi consumate crude.

Sunt delicioase, incredibil de sănătoase și pot fi savurate într-o varietate de moduri.

Cu toate acestea, dacă mușcați un dovlecel extrem de amar, cel mai bine este să îl aruncați. Acesta este un semn al concentrațiilor mari de cucurbitacine, care pot fi dăunătoare.

Deși este puțin probabil să cumpărați un dovlecel extrem de amar de la supermarket, dacă o faceți, cel mai bine este să greșiți din partea prudenței și să-l aruncați.

Acestea fiind spuse, majoritatea produselor achiziționate din supermarketuri sau ferme sunt sigure și sănătoase pentru a fi consumate crude sau gătite.

Asigurați-vă că spălați bine dovleceii pentru a evita riscul contaminării cu bacterii. În plus, asigurați-vă că îl păstrați corespunzător în frigider pentru o utilizare ulterioară.

rezumat

Dovlecelul crud din comerț este de obicei sigur, delicios și foarte sănătos. Asigurați-vă că îl spălați bine pentru a minimiza riscul de intoxicație alimentară și păstrați-l în mod corespunzător. Dacă găsiți că unul care are un gust foarte amar, aruncați-l.


Concluzia

Soiurile comerciale de dovlecel ar trebui să fie sigure pentru a fi consumate crude, cu risc redus.

Ele sunt cultivate selectiv și crescuți pentru a avea un conținut scăzut de cucurbitacine, care sunt compuși care se găsesc în mod natural în dovlecei, dovlecei și tărtăcuțe care pot fi toxice în doze mari.

Cu toate acestea, dacă mușci dovlecel și este extrem de amar, cel mai bine este să arunci întregul fruct pentru a evita riscul intoxicației cu cucurbitacină, care poate fi periculoasă.

De asemenea, asigurați-vă că spălați bine dovleceii pentru a îndepărta urmele de bacterii sau paraziți găsiți în natură, care pot provoca toxiinfecții alimentare.

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
e-Nutritie.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii