Pot persoanele cu diabet zaharat să aibă suc de trestie de zahăr?


Sucul de trestie de zahăr este o băutură dulce, cu zahăr, consumată în mod obișnuit în unele părți din India, Africa și Asia.

Pe măsură ce această băutură devine mai populară, este comercializată ca o băutură naturală, cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate.

În medicina tradițională orientală, este folosit pentru a trata ficatul, rinichii și alte boli.

S-ar putea să fii surprins să afli că unii cred că poate fi util chiar și pentru diabet.

Acest articol explică ce este sucul de trestie de zahăr și dacă este o alegere bună pentru persoanele cu diabet zaharat - sau pentru oricine își urmărește glicemia.


Ce este sucul de trestie de zahăr?

Sucul de trestie de zahăr este un lichid dulce, siropos, care este presat din trestie de zahăr decojită. Este adesea vândut de vânzătorii ambulanți care îl amestecă cu lime sau alte sucuri și îl servesc peste gheață pentru o băutură gustoasă.

Este procesat pentru a face zahăr din trestie de zahăr, zahăr brun, melasă și sâmbure .

Trestia de zahăr poate fi folosită și pentru a face rom, iar în Brazilia este fermentată și folosită pentru a face un lichior numit cachaça.

Sucul de trestie de zahăr nu este zahăr pur. Conține aproximativ 70-75% apă, aproximativ 10-15% fibre și 13-15% zahăr sub formă de zaharoză - la fel ca zahărul de masă.

De fapt, este o sursă majoră de zahăr de masă din lume.

În forma sa neprocesată, este, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți fenolici și flavonoizi. Acești antioxidanți sunt motivul principal pentru care unii oameni susțin că are beneficii pentru sănătate.

Deoarece nu este procesat ca majoritatea băuturilor cu zahăr, sucul de trestie de zahăr își păstrează vitaminele și mineralele.

Deoarece conține și electroliți , cum ar fi potasiul, a fost studiat pentru efectele sale hidratante. Într-un studiu efectuat pe 15 sportivi de ciclism, sucul de trestie de zahăr s-a dovedit a fi la fel de eficient ca o băutură sportivă în îmbunătățirea performanței la exerciții fizice și a rehidratării.

Cu toate acestea, a crescut nivelul de zahăr din sânge la sportivi în timpul exercițiilor fizice. Beneficiile sale au fost în mare măsură legate de conținutul său de carbohidrați și de capacitatea sa de a restabili rezervele de energie din mușchi după un antrenament.

rezumat

Sucul de trestie de zahăr se face prin presarea lichidului din trestie de zahăr. Este o sursă de antioxidanți și alți nutrienți, dar majoritatea afirmațiilor referitoare la beneficiile sale pentru sănătate sunt nefondate.


Conținut de zahăr

Deși oferă mai mulți nutrienți, sucul de trestie de zahăr rămâne bogat în zahăr și carbohidrați.

O porție de 1 cană (240 ml) oferă:

  • Calorii: 183
  • Proteine: 0 grame
  • Grăsime: 0 grame
  • Zahăr: 50 de grame
  • Fibre: 0-13 grame

După cum puteți vedea, doar 1 cană (240 ml) conține 50 de grame de zahăr - echivalentul a 12 lingurițe.

Acesta este semnificativ mai mult decât cele 9 lingurițe și 6 lingurițe de zahăr total pe zi pe care Asociația Americană a Inimii le recomandă bărbaților și, respectiv, femeilor.

Sucul de trestie de zahăr are cantități diferite de fibre . Unele produse nu menționează niciunul sau doar o urmă, în timp ce altele, inclusiv sucul crud de trestie de zahăr de la Sugarcane Island, se laudă cu până la 13 grame per cană (240 ml).

Totuși, cel mai bine este să obțineți fibre din alimente vegetale, mai degrabă decât dintr-o băutură dulce. Dacă vrei o băutură cu fibre, cel mai bine este să alegi un supliment de fibre pudră fără zahăr adăugat și să-l amesteci cu apă.

Zahărul este un carbohidrat pe care corpul tău îl descompune în glucoză. Unele alimente și băuturi bogate în carbohidrați vă pot crește glicemia excesiv, mai ales dacă aveți sau aveți risc de diabet. Astfel, persoanele cu diabet ar trebui să își urmărească cu atenție aportul de zahăr.

Deși sucul de trestie de zahăr are un indice glicemic (IG) scăzut, acesta are totuși o încărcătură glicemică (GL) ridicată - ceea ce înseamnă că este obligat să aibă un impact exagerat asupra nivelului de zahăr din sânge.

În timp ce GI măsoară cât de repede un aliment sau o băutură crește glicemia, GL măsoară cantitatea totală de creștere a zahărului din sânge. Astfel, GL oferă o imagine mai precisă a efectelor sucului de trestie de zahăr asupra zahărului din sânge.

rezumat

Sucul de trestie de zahăr este foarte bogat în zahăr și are o încărcătură glicemică mare, în ciuda faptului că are un indice glicemic scăzut. Prin urmare, are un impact semnificativ asupra glicemiei.


Ar trebui să-l bei dacă ai diabet?

Like other high sugar drinks, sugarcane juice is a poor choice if you have diabetes.

Its massive amount of sugar could raise your blood sugar levels dangerously. Thus, you should avoid this beverage entirely.

While test-tube studies on sugarcane extract suggest that its polyphenol antioxidants may help pancreas cells produce more insulin — the hormone that regulates your blood sugar — this research is preliminary and doesn’t make it safe for people with diabetes .

If you still prefer a sweet drink, you can use fresh fruit to infuse your water with natural sweetness.

summary

Despite some lab research that points to possible anti-diabetes effects, sugarcane juice is not an appropriate beverage for those with diabetes.


Concluzia

Sucul de trestie de zahăr este o băutură nerafinată extrasă din trestie de zahăr.

Deși oferă o doză sănătoasă de antioxidanți, este extrem de bogat în zahăr. Acest lucru îl face o alegere proastă pentru persoanele cu diabet .

În loc de suc de trestie de zahăr, alegeți cafea neîndulcită , ceai sau apă infuzată cu fructe. Aceste băuturi pot avea în continuare un gust ușor, fără a vă pune în pericol nivelul zahărului din sânge.

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
e-Nutritie.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii