Melatonina: beneficii, utilizări, efecte secundare și dozare
Melatonina este un supliment alimentar comun care a câștigat popularitate pe scară largă în întreaga lume.
Deși este renumit ca un ajutor natural pentru somn, are și efecte puternice asupra altor aspecte ale sănătății tale.
Acest articol trece în revistă beneficiile și potențialele efecte secundare ale melatoninei, precum și cea mai bună doză a acesteia.
Ce este melatonina?
Melatonina este un hormon produs de glanda pineală din creier.
Este în primul rând responsabil pentru reglarea ritmului circadian al corpului pentru a vă gestiona ciclul natural de somn .
Prin urmare, este adesea folosit ca ajutor de somn pentru a combate probleme precum insomnia.
Este disponibil pe scară largă în SUA și Australia ca medicament fără prescripție medicală, dar necesită o rețetă în alte părți ale lumii, cum ar fi Europa.
Pe lângă îmbunătățirea somnului, melatonina este, de asemenea, implicată în gestionarea funcției imunitare, a tensiunii arteriale și a nivelului de cortizol .
În plus, acționează ca un antioxidant, unele cercetări constatând că poate afecta în mod semnificativ multe afecțiuni de sănătate.
De fapt, studiile arată că melatonina poate îmbunătăți sănătatea ochilor, poate reduce simptomele depresiei sezoniere și chiar poate ameliora refluxul acid.
rezumatMelatonina este un hormon responsabil cu reglarea ciclului de somn al corpului. Este, de asemenea, asociat cu alte beneficii pentru sănătate.
Poate sprijini un somn mai bun
Melatonina este adesea numită hormonul somnului - și din motive întemeiate.
Este unul dintre cele mai populare ajutoare pentru somn și un remediu natural comun pentru a trata probleme precum insomnia.
Mai multe studii au demonstrat că melatonina poate sprijini un somn mai bun .
Un studiu efectuat pe 50 de persoane cu insomnie a arătat că administrarea de melatonină cu două ore înainte de culcare a ajutat oamenii să adoarmă mai repede și a îmbunătățit calitatea generală a somnului.
O altă analiză amplă a 19 studii la copii și adulți cu tulburări de somn a constatat că melatonina a redus timpul necesar pentru a adormi, a crescut timpul total de somn și a îmbunătățit calitatea somnului.
Cu toate acestea, deși melatonina este asociată cu mai puține efecte secundare decât alte medicamente pentru somn, poate fi mai puțin eficientă.
rezumatStudiile arată că melatonina poate prelungi timpul total de somn, poate scurta timpul necesar pentru a adormi și poate îmbunătăți calitatea somnului la copii și adulți.
Ar putea reduce simptomele depresiei sezoniere
Tulburarea afectivă sezonieră (TAS), numită și depresie sezonieră, este o afecțiune comună despre care se estimează că afectează până la 10% din populația lumii.
Acest tip de depresie este legat de schimbările anotimpurilor și apare în fiecare an în aceeași perioadă, simptomele care apar de obicei la sfârșitul toamnei până la începutul iernii.
Unele cercetări indică faptul că ar putea fi legată de modificări ale ritmului circadian cauzate de schimbările sezoniere ale luminii.
Deoarece melatonina joacă un rol în reglarea ritmului circadian, dozele mici sunt adesea folosite pentru a reduce simptomele depresiei sezoniere.
Potrivit unui studiu efectuat pe 68 de persoane, s-a demonstrat că modificările ritmului circadian contribuie la depresia sezonieră, dar administrarea zilnică a capsulelor de melatonină a fost eficientă în reducerea simptomelor.
Cu toate acestea, alte cercetări sunt încă neconcludente cu privire la efectele melatoninei asupra depresiei sezoniere.
De exemplu, o altă revizuire a opt studii a arătat că melatonina nu a fost eficientă în reducerea simptomelor tulburărilor de dispoziție, inclusiv tulburarea bipolară, depresia și SAD.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina modul în care melatonina poate afecta simptomele depresiei sezoniere.
rezumatDepresia sezonieră poate fi legată de modificări ale ritmului circadian al corpului tău. Un studiu a constatat că capsulele de melatonină pot ajuta la reducerea simptomelor, dar alte cercetări sunt neconcludente.
Poate crește nivelul hormonului uman de creștere
Hormonul uman de creștere (HGH) este un tip de hormon care este vital pentru creștere și regenerare celulară.
Niveluri mai ridicate ale acestui hormon important au fost, de asemenea, legate de creșterea atât a forței, cât și a masei musculare.
Unele studii au descoperit că suplimentarea cu melatonină poate crește nivelul de HGH la bărbați.
Un mic studiu efectuat pe opt bărbați a constatat că atât dozele mici (0,5 mg) cât și cele mari (5 mg) de melatonină au fost eficiente la creșterea nivelului de HGH.
Un alt studiu pe 32 de bărbați a arătat rezultate similare.
Cu toate acestea, sunt necesare studii la scară mai mare pentru a înțelege modul în care melatonina poate afecta nivelurile de HGH în populația generală.
rezumatUnele studii au descoperit că administrarea de melatonină poate crește nivelul de HGH la bărbați, dar sunt necesare mai multe cercetări.
Poate promova sănătatea ochilor
Melatonina este bogată în antioxidanți care pot ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor și vă pot menține ochii sănătoși .
De fapt, cercetările sugerează că melatonina ar putea fi benefică în tratarea unor afecțiuni precum glaucomul și degenerescența maculară legată de vârstă (AMD).
Într-un studiu efectuat pe 100 de persoane cu AMD, suplimentarea cu 3 mg de melatonină timp de 6-24 de luni a ajutat la protejarea retinei, la întârzierea leziunilor cauzate de vârstă și la păstrarea clarității vizuale.
În plus, un studiu pe șobolani a constatat că melatonina a scăzut severitatea și incidența retinopatiei - o boală oculară care afectează retina și poate duce la pierderea vederii.
Cu toate acestea, cercetările sunt limitate și sunt necesare studii suplimentare pe oameni pentru a determina efectele suplimentelor de melatonină pe termen lung asupra sănătății ochilor.
rezumatMelatonina este bogată în antioxidanți și s-a dovedit că tratează afecțiunile oculare, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă și retinopatia, în studiile pe oameni și pe animale.
Poate ajuta la tratarea BRGE
Boala de reflux gastroesofagian (GERD) este o afecțiune cauzată de refluxul acidului din stomac în esofag, care are ca rezultat simptome precum arsuri la stomac , greață și eructații.
S-a demonstrat că melatonina blochează secreția acizilor din stomac. De asemenea, scade producția de oxid nitric, un compus care relaxează sfincterul esofagian inferior, permițând acidului din stomac să intre în esofag.
Din acest motiv, unele cercetări sugerează că melatonina poate fi utilizată pentru a trata arsurile la stomac și BRGE.
Un studiu efectuat pe 36 de persoane a arătat că administrarea de melatonină singură sau cu omeprazol - un medicament comun pentru BRGE - a fost eficientă în ameliorarea arsurilor la stomac și a disconfortului.
Un alt studiu a comparat efectele omeprazolului și ale unui supliment alimentar care conține melatonină împreună cu mai mulți aminoacizi , vitamine și compuși vegetali la 351 de persoane cu BRGE.
După 40 de zile de tratament, 100% dintre persoanele care au luat supliment care conține melatonină au raportat o reducere a simptomelor, comparativ cu doar 65,7% din grupul care a luat omeprazol.
rezumatMelatonina poate bloca secretia de acid gastric si sinteza de oxid nitric. Studiile arată că poate fi eficient în reducerea arsurilor la stomac și a simptomelor de BRGE atunci când este utilizat singur sau cu medicamente.
Dozare
Melatonina poate fi luată în doze de 0,5-10 mg pe zi.
Cu toate acestea, deoarece nu toate suplimentele cu melatonină sunt la fel, cel mai bine este să respectați doza recomandată pe etichetă pentru a evita efectele secundare adverse.
De asemenea, poate doriți să începeți cu o doză mai mică și să creșteți după cum este necesar pentru a găsi ceea ce funcționează pentru dvs.
Dacă utilizați melatonină pentru a îmbunătăți calitatea somnului, încercați să o luați cu 30 de minute înainte de culcare pentru o eficacitate maximă.
Între timp, dacă îl folosiți pentru a vă corecta ritmul circadian și a stabili un program de somn mai regulat, ar trebui să îl luați cu aproximativ 2-3 ore înainte de a merge la culcare.
rezumatMelatonina poate fi luată în doze de 0,5–10 mg pe zi cu până la trei ore înainte de culcare, deși cel mai bine este să urmați doza recomandată listată pe eticheta suplimentului dumneavoastră.
Siguranță și efecte secundare
Cercetările arată că melatonina este sigură și nu dă dependență atât pentru utilizarea pe termen scurt, cât și pe termen lung la adulți.
În plus, în ciuda îngrijorărilor că suplimentarea cu melatonină poate scădea capacitatea organismului de a o produce în mod natural, mai multe studii arată contrariul.
Cu toate acestea, deoarece studiile pe termen lung asupra efectelor melatoninei sunt limitate la adulți, în prezent nu este recomandată copiilor sau adolescenților.
Unele dintre cele mai frecvent raportate efecte secundare asociate cu melatonina includ greață , dureri de cap , amețeli și somnolență.
Melatonina poate interacționa, de asemenea, cu anumite medicamente, inclusiv antidepresive, diluanți ai sângelui și medicamente pentru tensiunea arterială.
Dacă luați oricare dintre aceste medicamente, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua melatonină pentru a preveni efectele adverse.
rezumatStudiile arată că melatonina este sigură și asociată cu efecte secundare minime la adulți, dar poate interacționa cu anumite medicamente.
Concluzia
Melatonina poate îmbunătăți somnul, sănătatea ochilor, depresia sezonieră, nivelul HGH și GERD.
Dozele de 0,5-10 mg pe zi par a fi eficiente, deși cel mai bine este să urmați recomandările de pe etichetă.
Melatonina este sigură și asociată cu efecte secundare minime, dar poate interacționa cu unele medicamente. Momentan nu este recomandat copiilor.