Măduva osoasă: nutriție, beneficii și surse alimentare


Includem produse pe care le considerăm utile pentru cititorii noștri. Dacă cumpărați prin link-uri de pe această pagină, este posibil să câștigăm un mic comision. Iată procesul nostru.


Măduva osoasă este un ingredient care a fost savurat în întreaga lume de mii de ani.

Mai recent, a devenit o delicatesă atât în ​​restaurantele gourmet, cât și în restaurantele la modă.

De asemenea, a început să câștige tracțiune în cercurile de sănătate și fitness, datorită profilului său de nutrienți stelar și a multitudinii de beneficii.

Acest articol trece în revistă nutriția și beneficiile măduvei osoase și vă spune cum să o adăugați în dieta dumneavoastră.


Ce este măduva osoasă?

Măduva osoasă este un tip de țesut spongios din centrul oaselor. Este cel mai concentrat în coloana vertebrală, șold și oasele coapsei.

Conține celule stem care se dezvoltă în globule roșii, globule albe din sânge sau trombocite, care sunt implicate în transportul oxigenului, funcția imunitară și coagularea sângelui.

Măduva osoasă a animalelor precum vacile, mieii, caribuul și elanul este consumată în mod obișnuit în multe tipuri de bucătărie.

Are o aromă bogată, ușor dulce, cu o textură netedă și este adesea servită alături de pâine prăjită sau folosită ca bază pentru supă.

Măduva poate fi folosită și pentru a face bulion de oase sau întinsă peste pâine, legume prăjite sau preparate din carne.

rezumat

Măduva osoasă este un tip de țesut care se găsește în oase. Măduva osoasă a animalelor este adesea servită alături de pâine prăjită, folosită ca bază pentru supă sau răspândită într-o varietate de alimente.


Informații despre nutriția măduvei osoase

Măduva osoasă conține o cantitate bună de calorii și grăsimi, precum și cantități mici de nutrienți, cum ar fi proteinele și vitamina B12 .

De exemplu, o lingură (14 grame) de măduvă osoasă crudă de caribou oferă:

  • Calorii: 110
  • Grăsime totală: 12 grame
  • Proteine: 1 gram
  • Vitamina B12: 7% din aportul zilnic de referință (RDI)
  • Riboflavină: 6% din RDI
  • Fier: 4% din RDI
  • Vitamina E: 2% din RDI
  • Fosfor: 1% din RDI
  • Tiamina: 1% din RDI
  • Vitamina A: 1% din RDI

Măduva osoasă furnizează o cantitate mică de vitaminele B acid pantotenic, tiamină și biotină, care sunt necesare pentru procese importante ale corpului, inclusiv producția de energie.

De asemenea, este bogat în colagen, cea mai abundentă proteină din corpul tău. Suplimentarea dietei cu colagen se crede că promovează sănătatea pielii și reduce durerile articulare.

În plus, măduva osoasă produsă de la vaci , capre, oi și elan conține acid linoleic conjugat (CLA), un tip de grăsime care ar putea reduce inflamația și ar putea îmbunătăți funcția imunitară.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, se crede că măduva osoasă oferă, de asemenea, câțiva alți compuși cheie, inclusiv glicina, glucozamină și condroitina.

rezumat

Măduva osoasă este bogată în calorii și grăsimi. De asemenea, conține proteine, vitamina B12, riboflavină, colagen și acid linoleic conjugat.


Beneficiile măduvei osoase pentru sănătate

Deși nu există studii care evaluează în mod direct efectele consumului de măduvă osoasă, sunt disponibile o mulțime de cercetări privind beneficiile pentru sănătate ale componentelor sale.

În special, colagenul, glicina, glucozamina și acidul linoleic conjugat au fost studiate pe larg pentru efectele lor potențiale asupra sănătății.

Rețineți că toate studiile de mai sus au fost efectuate folosind suplimente care conțin cantități concentrate de compuși individuali găsiți în măduva osoasă.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă consumul de măduvă osoasă în sine poate oferi beneficii similare pentru sănătate.

rezumat

Deși cercetările sunt limitate asupra efectelor măduvei osoase asupra sănătății, studiile arată că multe dintre componentele sale ar putea sprijini funcția articulațiilor, scădea inflamația și promovează sănătatea pielii.


Sursele de alimente și cum să le adaugi în dieta ta

Măduva osoasă poate fi achiziționată de la piețele de fermieri, măcelării și magazine de produse naturiste.

Puteți folosi oase de la aproape orice animal, dar măduva de vită este o alegere excelentă pentru începători, datorită dimensiunii oaselor și a disponibilității pe scară largă.

Unele dintre cele mai populare surse de măduvă osoasă includ:

  • oasele măduvei tijei
  • oasele măduvei articulațiilor
  • oasele măduvei gâtului
  • coada de bou

Dacă intenționați să vă folosiți măduva osoasă ca bază pentru bulion de oase sau supe, puteți utiliza întregul os în rețetă, în loc să extrageți măduva separat.

De asemenea, puteți cere măcelarului să împartă oasele pentru dvs., ceea ce vă poate economisi o cantitate semnificativă de timp și efort dacă intenționați să îl mâncați direct din os după prăjire.

Pentru a pregăti măduva osoasă, puneți oasele măduvei într-un cuptor la 450℉ (232℃) și coaceți-le timp de aproximativ 15 minute. Măduva osoasă poate fi scoasă după gătit.

Se servește adesea cu pâine prăjită și marmeladă. De asemenea, poate fi răspândit peste mâncărurile tale preferate, inclusiv carne, pâine, legume prăjite și multe altele.

De asemenea, este obișnuit bulionul de oase , care se face prin fierbere oaselor timp de 24-48 de ore pentru a extrage nutrienții și compușii benefici găsiți în oase și în măduva osoasă.

Ca să nu mai vorbim, suplimentele de bulion de oase vin sub formă de lichid, pudră și capsule pentru o alternativă rapidă și convenabilă la consumul măduvei osoase direct din os. Puteți găsi aceste produse local sau online .

rezumat

Măduva osoasă este disponibilă pe scară largă și poate fi extrasă din oasele măduvei prăjite. Suplimentele de bulion de oase reprezintă o alternativă rapidă și convenabilă la măduva osoasă.


Concluzia

Măduva osoasă conține mai mulți compuși care promovează sănătatea, inclusiv colagen, acid linoleic conjugat , glicină și glucozamină.

În timp ce cercetările sunt limitate cu privire la beneficiile măduvei osoase în sine, acești compuși au fost legați de scăderea inflamației, o mai bună sănătate a pielii și îmbunătățirea funcției articulațiilor.

Cel mai bine, măduva osoasă este disponibilă pe scară largă, delicioasă și ușor de savurat într-o varietate de rețete diferite.

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
e-Nutritie.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii