Grăsimi polinesaturate: cunoașteți faptele despre aceste grăsimi sănătoase


Grăsimea alimentară provine atât din alimente de origine animală, cât și din plante.

Grasimile furnizeaza calorii, te ajuta sa absorbi anumite vitamine si ofera nutrienti esentiali de care organismul tau are nevoie pentru a functiona.

Toate alimentele bogate în grăsimi conțin un amestec de grăsimi diferite, dintre care una este grăsimile polinesaturate.

Grăsimile polinesaturate sunt de obicei lichide la temperatura camerei și sunt denumite „uleiuri”. Se găsesc mai ales în peștele gras, uleiuri pe bază de plante, semințe și nuci.

Acest articol examinează sursele de alimente, beneficiile pentru sănătate și riscurile potențiale ale grăsimilor polinesaturate.


Ce sunt grăsimile polinesaturate?

Există două tipuri principale de grăsimi - saturate și nesaturate.

O grăsime saturată nu are legături duble în structura sa chimică, în timp ce o grăsime nesaturată are una sau mai multe legături duble.

Dacă o moleculă de grăsime are o legătură dublă, se numește grăsime mononesaturată, dar dacă are mai multe, se numește grăsime polinesaturată.

Grăsimile polinesaturate - împreună cu grăsimile mononesaturate - sunt considerate grăsimi sănătoase, deoarece vă pot reduce riscul de boli de inimă, în special atunci când sunt înlocuite cu grăsimile saturate.

Cele două clase majore de grăsimi polinesaturate sunt acizii grași omega-3 și omega- 6 .

Ambii sunt acizi grași esențiali de care corpul dumneavoastră are nevoie pentru funcționarea creierului și creșterea celulelor. Cu toate acestea, corpul tău nu poate produce acizi grași esențiali, așa că trebuie să-i obții din dieta ta.

rezumat

Grăsimile polinesaturate sunt un tip de grăsime sănătoasă care include acizi grași omega-3 și omega-6, care sunt esențiali pentru funcționarea creierului. Trebuie să le obțineți din alimente, deoarece corpul dumneavoastră nu le poate produce.


Surse de hrana

Grăsimile alimentare sunt un amestec de acizi grași saturați, mononesaturați și polinesaturați în proporții diferite.

De exemplu, cea mai mare parte a grăsimilor din unt este saturată, dar conține și unele grăsimi mono și polinesaturate.

Acestea fiind spuse, unele alimente oferă un procent mai mare de grăsimi polinesaturate omega-3 și omega-6 decât altele. Iată câteva alimente bogate în acești acizi grași esențiali.

Uleiurile pe bază de plante sunt bogate în acizi grași omega-6 - cu excepția uleiului de cocos și de palmier , care conțin un procent ridicat de grăsimi saturate și sunt solide la temperatura camerei.

Uleiurile cu cel mai mare conținut de grăsimi polinesaturate includ:

  • Ulei de sofran: 74,6%
  • Ulei de sâmburi de struguri: 69,9%
  • Ulei de in: 67,9%
  • Ulei de floarea soarelui: 65,7%
  • Ulei de mac: 62,4%
  • Ulei de soia: 58,9%

Aceste uleiuri sunt lichide la temperatura camerei, deoarece legăturile duble permit grăsimii să se îndoaie și să se plieze.

Condimentele pe bază de ulei, cum ar fi maioneza și sosurile pentru salată, precum și margarinele, sunt, de asemenea, bogate în grăsimi polinesaturate omega-6.

rezumat

În timp ce semințele de in și nucile conțin omega-3, cea mai bună sursă este peștele gras. Uleiurile pe bază de plante, care sunt lichide la temperatura camerei, sunt cele mai bune surse de omega-6.


Beneficii pentru sănătate

Ca o componentă esențială a dietei tale, grăsimile polinesaturate oferă multe beneficii impresionante pentru sănătate.

Multe dintre aceste beneficii sunt asociate cu acizii grași omega-3 EPA și DHA.

Grăsimile polinesaturate Omega-3 sunt renumite pentru efectele lor asupra sănătății inimii .

Studiile din anii 1960 si '70 au observat o scadere a riscului de a muri din cauza bolilor de inima la populatiile care consumau peste.

Studiile ulterioare au asociat un consum mai mare de pește și un nivel mai ridicat de omega-3 în sânge cu un risc mai scăzut de boli de inimă și decese legate de inimă.

Cu toate acestea, studiile de control randomizate au găsit rezultate mixte cu suplimentele cu ulei de pește omega-3.

De exemplu, într-un studiu efectuat pe peste 12.500 de persoane cu risc de boli de inimă, suplimentarea cu omega-3 timp de cinci ani nu le-a redus riscul de boală sau de deces cauzat de inimă.

În mod similar, o analiză a 10 studii efectuate pe aproape 78.000 de persoane predispuse la boli de inimă nu a observat niciun beneficiu al suplimentelor de omega-3 în ceea ce privește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau orice altă traumă asociată.

Cu toate acestea, suplimentele cu ulei de pește s-au dovedit eficiente în scăderea trigliceridelor , un tip de grăsime care, atunci când este crescută, crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

rezumat

Grăsimile polinesaturate Omega-3 pot stimula sănătatea inimii, pot promova dezvoltarea sănătoasă a sugarului și pot preveni declinul mental la adulții în vârstă.


Riscurile pentru sănătate ale supraconsumului și utilizării necorespunzătoare

Moderația este cheia când vine vorba de nutriție.

Același lucru este valabil și pentru grăsimile polinesaturate, deoarece consumul prea mult poate prezenta riscuri pentru sănătate.

Grăsimile polinesaturate se strica mai repede decât alte grăsimi din cauza legăturilor lor multiple.

Prin urmare, ar trebui să păstrați aceste uleiuri într-un loc răcoros și întunecat înainte de deschidere, după care ar trebui să le păstrați la frigider.

Grăsimile polinesaturate au, de asemenea, un punct de fum mai scăzut, care este temperatura la care un ulei începe să fumeze.

Când uleiul fumează, grăsimea acestuia se descompune și produce substanțe nocive, dintre care unele au fost legate de cancer și boli neurodegenerative în studiile pe animale.

rezumat

Un aport scăzut de acizi grași omega-3 până la omega-6 poate provoca inflamație, un factor de bază pentru multe boli. De asemenea, ar trebui să aveți grijă să nu consumați în exces grăsimi polinesaturate sau să le depozitați sau să le încălziți necorespunzător.


Concluzia

Acizii grași omega-3 și omega-6 sunt două tipuri principale de grăsimi polinesaturate.

Peștele gras este deosebit de bogat în omega-3, în timp ce uleiurile pe bază de plante din semințe de șofrăn sau in și struguri sunt surse bune de omega-6.

În special, omega-3 poate promova sănătatea inimii, dezvoltarea sănătoasă a sugarului și funcția creierului la adulții în vârstă.

Cu toate acestea, există anumite riscuri asociate cu consumul de cantități abundente sau cu depozitarea și gătitul necorespunzătoare.

Cu toate acestea, ar trebui să urmăriți să faceți grăsimile polinesaturate - în special omega-3 - o parte sănătoasă a dietei dvs.

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
e-Nutritie.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii