Glutamina: beneficii, utilizări și efecte secundare


Glutamina este un aminoacid important cu multe funcții în organism.

Este un bloc de proteine ​​și o parte critică a sistemului imunitar.

În plus, glutamina are un rol deosebit în sănătatea intestinală.

Corpul tău produce în mod natural acest aminoacid și se găsește și în multe alimente. Cu toate acestea, este posibil să nu fiți sigur dacă aveți nevoie de glutamina suplimentară din suplimente pentru o sănătate optimă.

Acest articol explică de ce glutamina este importantă și discută despre beneficiile și siguranța suplimentelor cu glutamină.


Ce este glutamina?

Glutamina este un aminoacid. Aminoacizii sunt molecule care joacă multe roluri în organism.

Scopul lor principal este de a servi drept blocuri pentru proteine.

Proteinele sunt esențiale pentru organe. Ele îndeplinesc și alte funcții, cum ar fi transportul de substanțe în sânge și lupta împotriva virușilor și bacteriilor dăunătoare.

La fel ca mulți alți aminoacizi, există în două forme diferite: L-glutamina și D-glutamina.

Sunt aproape identice, dar au un aranjament molecular ușor diferit.

Forma găsită în alimente și suplimente este L-glutamina. Unele suplimente îl menționează ca L-glutamină, dar altele folosesc pur și simplu termenul mai larg de glutamina.

În timp ce L-glutamina este folosită pentru a produce proteine ​​și pentru a îndeplini alte funcții, D-glutamina pare să fie relativ neimportantă în organismele vii.

L-glutamina poate fi produsă în mod natural în corpul dumneavoastră. De fapt, este cel mai abundent aminoacid din sânge și din alte fluide corporale.

Cu toate acestea, există momente în care nevoile de glutamină ale corpului tău sunt mai mari decât capacitatea acestuia de a o produce.

Prin urmare, este considerat un aminoacid esențial condiționat, ceea ce înseamnă că trebuie obținut din dietă în anumite condiții, cum ar fi vătămare sau boală.

De asemenea, glutamina este o moleculă importantă pentru sistemul imunitar și sănătatea intestinală.

Rezumat Glutamina este un aminoacid important. L-glutamina este forma care se găsește în alimente, suplimente și corpul uman. Face parte din proteinele din organism și este implicat în funcția imunitară și sănătatea intestinală.

Se găsește în multe alimente

Glutamina se găsește în mod natural într-o varietate de alimente. S-a estimat că o dietă tipică conține 3 până la 6 grame pe zi, dar aceasta poate varia în funcție de dieta dumneavoastră specifică.

Cele mai mari cantități se găsesc în produsele de origine animală datorită conținutului ridicat de proteine.

Cu toate acestea, unele alimente pe bază de plante au un procent mai mare în proteine.

Un studiu a folosit tehnici avansate de laborator pentru a determina cât de multă L-glutamină se găsește în diferite alimente.

Următoarele sunt procentele de proteine ​​alcătuite din L-glutamina din fiecare aliment:

  • Ouă : 4,4% (0,6 g la 100 g de ouă)
  • Carne de vită : 4,8% (1,2 g la 100 g de carne de vită)
  • Lapte degresat : 8,1% (0,3 g la 100 g lapte)
  • Tofu : 9,1% (0,6 g la 100 g de tofu)
  • Orez alb : 11,1% (0,3 g la 100 g de orez)
  • Porumb : 16,2% (0,4 g la 100 g de porumb)

Deși unele surse de plante, cum ar fi orezul alb și porumbul, au un procent mare de proteine ​​alcătuite din glutamina, ele au un conținut de proteine ​​​​în general destul de scăzut.

Astfel, carnea și alte produse de origine animală sunt cele mai simple modalități de a obține cantități mari din ea.

Din păcate, conținutul exact de glutamină al multor alimente specifice nu a fost studiat.

Cu toate acestea, deoarece glutamina este o parte necesară a proteinelor, practic orice aliment care conține proteine ​​va conține niște glutamină.

Concentrarea pe a obține suficiente proteine ​​în dieta ta generală este o modalitate ușoară de a crește potențial cantitatea de glutamină pe care o consumi.

rezumat

Aproape orice aliment care conține proteine ​​​​conține puțină glutamina, dar cantitățile variază. Alimentele de origine animală sunt surse bune datorită conținutului lor de proteine. Obține suficiente proteine ​​în dieta ta poate asigura că primești suficiente.


Este important pentru sistemul imunitar

Una dintre cele mai importante funcții ale glutaminei este rolul acesteia în sistemul imunitar.

Este o sursă critică de combustibil pentru celulele imunitare, inclusiv pentru celulele albe din sânge și pentru anumite celule intestinale.

Cu toate acestea, nivelurile sale din sânge pot scădea din cauza rănilor majore, arsurilor sau intervențiilor chirurgicale.

Dacă nevoia organismului de glutamină este mai mare decât capacitatea sa de a o produce, corpul dumneavoastră poate descompune rezervele de proteine, cum ar fi mușchii, pentru a elibera mai mult din acest aminoacid.

În plus, funcția sistemului imunitar poate fi compromisă atunci când sunt disponibile cantități insuficiente de glutamină.

Din aceste motive, dietele bogate în proteine , dietele bogate în glutamină sau suplimentele cu glutamină sunt adesea prescrise după leziuni majore, cum ar fi arsurile.

Studiile au raportat, de asemenea, că suplimentele de glutamină pot îmbunătăți sănătatea, pot reduce infecțiile și pot duce la spitalizare mai scurtă după o intervenție chirurgicală.

În plus, s-a demonstrat că acestea îmbunătățesc supraviețuirea și reduc costurile medicale la pacienții în stare critică.

Alte studii au arătat că suplimentele de glutamină pot îmbunătăți, de asemenea, funcția imunitară la animalele infectate cu bacterii sau viruși.

Cu toate acestea, nu există un sprijin puternic pentru beneficiile adulților sănătoși, iar nevoile acestor indivizi pot fi satisfăcute prin dietă și producția naturală a organismului.

Rezumat Glutamina joacă un rol important în funcția imunitară. Cu toate acestea, în timpul unei boli sau răni, organismul poate să nu fie capabil să producă suficient. Suplimentele de glutamină pot ajuta la îmbunătățirea funcției imunitare și la păstrarea depozitelor de proteine ​​din organism.

Joacă un rol în sănătatea intestinală

Beneficiile glutaminei ale sistemului imunitar sunt legate de rolul acesteia în sănătatea intestinală.

În corpul uman, intestinele sunt considerate cea mai mare parte a sistemului imunitar.

Acest lucru se datorează numeroaselor celule intestinale cu funcții imunitare, precum și trilioanelor de bacterii care trăiesc în intestinele dvs. și vă afectează sănătatea imunitară.

Glutamina este o sursă importantă de energie pentru celulele intestinale și imunitare.

De asemenea, ajută la menținerea barierei dintre interiorul intestinului și restul corpului, protejând astfel împotriva unui intestin permeabil .

Acest lucru previne trecerea bacteriilor sau toxinelor dăunătoare din intestine în restul corpului.

În plus, este important pentru creșterea și menținerea normală a celulelor din intestin.

Datorită rolului major al intestinelor în sistemul imunitar, glutamina poate aduce beneficii sănătății tale imunitare prin sprijinirea celulelor intestinale.

Rezumat Intestinele dumneavoastră reprezintă o parte majoră a sistemului dumneavoastră imunitar. Glutamina este o sursă de energie pentru celulele intestinale și imunitare. De asemenea, ajută la menținerea barierei dintre intestine și restul corpului și ajută la creșterea adecvată a celulelor intestinale.

Efecte asupra creșterii musculare și a performanței la efort

Datorită rolului său de bloc de proteine, unii cercetători au testat dacă administrarea de glutamină ca supliment îmbunătățește creșterea musculară sau performanța la efort.

Într-un studiu, 31 de persoane au luat fie glutamina, fie un placebo pe parcursul a șase săptămâni de antrenament cu greutăți.

Până la sfârșitul studiului, ambele grupuri au arătat o masă musculară și forță îmbunătățite. Cu toate acestea, nu au existat diferențe între cele două grupuri.

De asemenea, studii suplimentare au arătat că nu are efecte asupra masei musculare sau a performanței.

Cu toate acestea, unele cercetări au raportat că suplimentele cu glutamină pot reduce durerile musculare și pot îmbunătăți recuperarea după exerciții intense.

De fapt, un studiu a constatat că glutamina sau glutamina plus carbohidrați pot ajuta la reducerea unui marker sanguin al oboselii în timpul a două ore de alergare.

De asemenea, a fost folosit pentru a încerca să stimuleze funcția imunitară a sportivilor, dar rezultatele variază.

Alte cercetări au descoperit că nu a îmbunătățit recuperarea rezervelor de carbohidrați (glicogen) în mușchi atunci când este adăugat la carbohidrați și anumiți aminoacizi.

În cele din urmă, nu există dovezi că aceste suplimente oferă beneficii pentru creșterea musculară sau forță. Există un sprijin limitat pentru alte efecte, dar sunt necesare mai multe cercetări.

De asemenea, este important să rețineți că mulți sportivi au un aport ridicat de proteine ​​în dieta lor obișnuită, ceea ce înseamnă că pot consuma cantități mari de glutamina chiar și fără suplimente.

Rezumat Există puțin sprijin pentru utilizarea suplimentelor de glutamina pentru creșterea musculară sau performanța de forță. Cu toate acestea, ele pot reduce oboseala sau pot reduce durerile musculare în timpul și după efort.

Dozare, siguranță și efecte secundare

Deoarece glutamina este un aminoacid care este produs în mod natural în organism și care se găsește în multe alimente, nu există nicio îngrijorare că este dăunătoare în cantități normale.

S-a estimat că o dietă tipică poate conține 3 până la 6 grame pe zi, deși această cantitate poate varia în funcție de tipurile și cantitățile de alimente consumate.

Studiile asupra suplimentelor de glutamină au folosit o mare varietate de doze, variind de la aproximativ 5 grame pe zi până la doze mari de aproximativ 45 de grame pe zi timp de șase săptămâni.

Deși nu au fost raportate efecte secundare negative cu această doză mare, markerii de siguranță ai sângelui nu au fost examinați în mod specific.

Alte studii au raportat probleme minime de siguranță în ceea ce privește suplimentarea pe termen scurt de până la 14 grame pe zi.

În general, se crede că utilizarea pe termen scurt a suplimentelor este probabil sigură. Cu toate acestea, unii oameni de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea lor susținută.

Adăugarea de glutamină la o dietă obișnuită poate provoca o varietate de modificări în modul în care organismul absoarbe și procesează aminoacizii. Cu toate acestea, efectele pe termen lung ale acestor modificări sunt necunoscute.

Prin urmare, sunt necesare mai multe informații cu privire la suplimentarea pe termen lung, în special atunci când sunt utilizate doze mari.

Este posibil ca suplimentele de glutamină să nu aibă aceleași efecte dacă consumați o dietă pe bază de animale, bogată în proteine, în comparație cu o dietă pe bază de plante, cu conținut scăzut de proteine.

Dacă urmați o dietă pe bază de plante cu conținut scăzut de glutamină, este posibil să puteți consuma suplimente în timp ce primiți o cantitate zilnică normală.

Dacă decideți să luați un supliment de glutamina, probabil că cel mai bine este să începeți cu o doză conservatoare de aproximativ 5 grame pe zi.

Rezumat Aportul de glutamină găsită în alimente, precum și utilizarea pe termen scurt a suplimentelor, este sigură. Cu toate acestea, suplimentele de glutamină pot afecta modul în care corpul dumneavoastră procesează aminoacizii. Sunt necesare mai multe studii privind utilizarea lor pe termen lung.

Concluzia

Glutamina este un aminoacid care există în două forme: L-glutamina și D-glutamina.

L-glutamina este forma importantă, care este produsă în mod natural în organism și care se găsește în multe alimente. Se estimează că o dietă tipică conține 3 până la 6 grame pe zi.

Oferă combustibil pentru celulele imune și intestinale și ajută la menținerea conexiunilor din intestine puternice.

În perioadele în care corpul dumneavoastră nu poate produce cantități optime, cum ar fi în timpul rănilor sau bolilor severe, suplimentarea cu aceasta poate fi benefică pentru sănătatea și recuperarea sistemului imunitar.

Glutamina este, de asemenea, folosită frecvent ca supliment sportiv, dar majoritatea cercetărilor nu susțin eficacitatea acesteia.

Suplimentarea pare a fi sigură pe termen scurt, dar sunt necesare mai multe cercetări asupra efectelor sale pe termen lung.

Înainte de a lua un supliment de glutamina, luați în considerare dacă motivul pentru care îl luați este susținut de dovezile actuale.

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
e-Nutritie.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii