Ghindele sunt comestibile? Tot ce trebuie să știți
Ghindele sunt nucile stejarilor, care cresc abundent pe tot globul.
Odinioară un aliment de bază pentru diverse societăți, ghinda nu este la fel de consumată astăzi.
Deși aceste nuci sunt pline de nutrienți, se discută adesea dacă sunt sigure pentru a fi consumate.
Acest articol vă spune dacă ghindele sunt comestibile și explorează nutrienții, beneficiile și pericolele lor.
Ghindele sunt în general sigure de mâncat
Ghindele și-au câștigat o reputație proastă deoarece conțin taninuri - un grup de compuși vegetali amari care pot fi dăunători atunci când sunt consumați în cantități mari.
Taninurile sunt considerate un antinutrient , ceea ce înseamnă că reduc capacitatea organismului de a absorbi nutrienții esențiali din alimente.
În plus, consumul de cantități mari de taninuri poate duce la efecte adverse asupra sănătății, cum ar fi leziuni hepatice severe și cancer.
Cu toate acestea, majoritatea taninurilor se scurg din ghinde atunci când sunt pregătite pentru consum - adesea prin înmuiere sau fierbere. Deși nu există studii privind toxicitatea ghindei crude la oameni, aceste nuci sunt rareori consumate crude.
De fapt, oamenii consumă în siguranță ghinde de mii de ani.
rezumatÎn timp ce ghindele crude găzduiesc cantități mari de compuși vegetali potențial dăunători numiți taninuri, ghindele gătite corespunzător au un conținut scăzut de tanin și sunt, în general, sigure pentru consum.
Ghindele sunt foarte hrănitoare
Deși profilul nutrițional exact depinde de specia de ghindă, toate sunt pline de nutrienți esențiali.
Ghindele sunt deosebit de bogate în potasiu , fier, vitaminele A și E și alte câteva minerale importante.
În plus, aceste nuci au un conținut scăzut de calorii. Cele mai multe dintre caloriile lor vin sub formă de grăsimi sănătoase nesaturate.
O porție de 1 uncie (28 grame) de ghinde uscate conține următorii nutrienți:
- Calorii: 144
- Proteine: 2 grame
- Grăsimi: 9 grame
- Carbohidrați: 15 grame
- Fibre: 4 grame
- Vitamina A: 44% din aportul zilnic de referință (RDI)
- Vitamina E: 20% din RDI
- Fier: 19% din CDI
- Mangan: 19% din CDI
- Potasiu: 12% din RDI
- Vitamina B6: 10% din RDI
- Folat: 8% din RDI
Oamenii de știință au identificat, de asemenea, peste 60 de compuși ai plantelor benefice din ghinde, inclusiv catechine, resveratrol , quercetină și acid galic - antioxidanți puternici care vă pot proteja celulele împotriva daunelor.
Acești antioxidanți sunt legați de numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi un risc mai scăzut de boli de inimă, diabet și cancer.
rezumatGhindele sunt pline de grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și compuși vegetali. Sunt surse deosebit de bune de vitamine A și E.
Beneficiile potențiale ale ghindei
Ghindele pot avea mai multe beneficii pentru sănătate, atâta timp cât sunt pregătite corespunzător și nu sunt consumate crude.
Peste 450 de specii de stejar din întreaga lume produc ghinde. Acestea se află în principal în emisfera nordică.
Din toamnă până la începutul primăverii, puteți găsi sute – dacă nu mii – de ghinde mature pe pământ, sub acești copaci. Aceste nuci sunt considerate sigure pentru hrana, dar ar trebui să aveți grijă la cele putrede. Exemplarele verzi, necoapte, nu ar trebui, de asemenea, adunate.
Dacă sunt colectate în sălbăticie, ghindele pot fi o alegere alimentară locală gratuită, hrănitoare și durabilă.
rezumatGhindele, care sunt încărcate cu fibre și antioxidanți, pot avea mai multe beneficii. Acestea includ îmbunătățirea sănătății intestinale și un risc mai scăzut de boli cronice.
Dezavantaje potențiale ale ghindelor
Deși ghindele oferă mai multe beneficii, ele au și potențiale dezavantaje.
Colectarea și pregătirea ghindelor poate fi consumatoare de timp. Deși abundenți în sălbăticie, nu sunt vânduți în mod obișnuit în magazinele alimentare.
S-ar putea să fie nevoie să le comandați online dacă nu reușiți să vă hrăniți.
De asemenea, trebuie să le îndepărtați de taninurile lor pentru a le reduce amărăciunea și pentru a vă asigura că sunt în siguranță pentru a fi consumate. Acest lucru se poate face prin fierbere sau înmuiere.
Deși acest proces este destul de simplu, poate fi greoi - mai ales că alte nuci sunt ușor disponibile și mult mai ușor de mâncat.
rezumatGhindele pot avea mai multe dezavantaje, inclusiv reacții alergice. În plus, ghindele crude adăpostesc taninuri otrăvitoare și nu sunt recomandate pentru consum.
Cum să mănânci ghinde
Ghindele crude conțin cantități mari de taninuri - o substanță chimică care le face amare și posibil nesigure pentru a fi consumate în cantități mari.
Cu toate acestea, este posibil să eliminați taninurile în mai multe moduri.
Una dintre aceste metode este fierberea. Furătorii și recoltatorii recomandă adesea următorii pași:
- Căutați ghinde maro, complet mature, cu capacele încă atașate. Evitați ghindele verzi, necoapte, deoarece acestea sunt mai bogate în taninuri.
- Clătiți bine ghindele pentru a îndepărta orice contaminanți, cum ar fi murdăria și insectele mici. Aruncă orice nuci stricate.
- Scoateți cojile dure folosind un spărgător de nuci.
- Fierbeți ghindele crude într-o oală timp de 5 minute, sau până când apa devine maro închis. Strecurați nucile folosind o strecurătoare, aruncând apa întunecată.
- Repetați acest pas până când apa fierbe limpede.
După ce taninurile sunt îndepărtate, nucile sunt considerate sigure pentru consum. Le puteți prăji în cuptor la 375 ° F (190 ° C) timp de 15-20 de minute pentru o gustare rapidă și hrănitoare.
Pentru a vă satisface pofta de dulce, încercați să le prăjiți cu miere sau să le aruncați cu zahăr de scorțișoară după coacere. Ghindele uscate pot fi, de asemenea, măcinate în făină pentru a fi utilizate în pâine și produse de patiserie.
rezumatGhindele furajere trebuie curățate, decojite și fierte pentru a reduce nivelul lor de taninuri dăunătoare. Ele pot fi apoi prăjite pentru o gustare ușoară sau măcinate în făină pentru coacere.
Concluzia
Ghindele crude sunt considerate nesigure din cauza taninurilor lor, care sunt toxice dacă sunt consumate în cantități mari.
Cu toate acestea, puteți elimina taninurile prin fierbere sau înmuiere. Ghindele pregătite corespunzător sunt perfect comestibile și pline de nutrienți precum fier și mangan . Delicioase prăjite, pot fi și măcinate în făină.
Dacă sunteți interesat să căutați hrană și să vă pregătiți propria hrană în sălbăticie, ghindele ar putea fi un plus atrăgător pentru dieta dumneavoastră.