Este guma guar sănătoasă sau nesănătoasă? Adevărul Surprinzător
Guma guar este un aditiv alimentar care se găsește în întreaga aprovizionare cu alimente.
Deși a fost asociat cu multiple beneficii pentru sănătate, a fost, de asemenea, asociat cu efecte secundare negative și chiar a fost interzis pentru utilizare în unele produse.
Acest articol analizează avantajele și dezavantajele gumei de guar pentru a determina dacă este dăunătoare pentru tine.
Ce este guma guar?
Cunoscută și sub denumirea de guaran, guma de guar este făcută din leguminoase numite fasole guar.
Este un tip de polizaharidă sau un lanț lung de molecule de carbohidrați legate și este compus din două zaharuri numite manoză și galactoză.
Guma guar este frecvent utilizată ca aditiv alimentar în multe alimente procesate.
Este util în special în producția de alimente, deoarece este solubil și capabil să absoarbă apa, formând un gel care poate îngroșa și lega produsele.
Food and Drug Administration (FDA) consideră că este în general recunoscut ca fiind sigur pentru consum în cantități specificate în diferite produse alimentare.
Compoziția exactă de nutrienți a gumei de guar diferă între producători. Guma de guar are în general un conținut scăzut de calorii și este compusă în principal din fibre solubile. Conținutul său de proteine poate varia între 5 și 6%.
rezumatGuma guar este un aditiv alimentar care este folosit pentru a îngroșa și a lega produsele alimentare. Este bogat în fibre solubile și are un conținut scăzut de calorii.
Produse care conțin gumă guar
Guma de guar este utilizată pe scară largă în industria alimentară.
Următoarele alimente îl conțin adesea:
- inghetata
- iaurt
- Dressing pentru salata
- produse de patiserie fara gluten
- sosuri
- sosuri
- chefir
- cereale de dimineață
- sucuri de legume
- budincă
- supă
- brânză
Pe lângă aceste produse alimentare, guma de guar se găsește în produse cosmetice, medicamente, textile și produse din hârtie.
rezumatGuma guar se găsește în produse lactate, condimente și produse de panificație. De asemenea, este folosit ca aditiv în produsele nealimentare.
Poate avea unele beneficii
Guma guar este bine cunoscută pentru capacitatea sa de a îngroșa și stabiliza produsele alimentare, dar poate oferi și unele beneficii pentru sănătate.
Studiile indică faptul că ar putea fi benefică pentru câteva domenii specifice ale sănătății, inclusiv digestia, nivelul zahărului din sânge și al colesterolului și menținerea greutății.
Unele studii au descoperit că guma de guar ar putea ajuta la pierderea în greutate și la controlul apetitului.
În general, fibrele se deplasează prin corp nedigerate și pot ajuta la promovarea sațietății, reducând în același timp apetitul.
De fapt, un studiu a arătat că consumul a 14 grame suplimentare de fibre pe zi poate duce la o scădere cu 10% a caloriilor consumate.
Guma de guar poate fi deosebit de eficientă în reducerea apetitului și a aportului de calorii.
O revizuire a trei studii a concluzionat că guma de guar a îmbunătățit sațietatea și a redus numărul de calorii consumate de la gustări pe parcursul zilei.
Un alt studiu a analizat efectele gumei de guar asupra pierderii în greutate la femei. Ei au descoperit că consumul a 15 grame de gumă guar pe zi a ajutat femeile să slăbească cu 2,5 kg mai mult decât cele care au luat un placebo.
rezumatStudiile sugerează că guma de guar ar putea îmbunătăți sănătatea digestivă și ar putea scădea zahărul din sânge, colesterolul din sânge, pofta de mâncare și aportul de calorii.
Dozele mari pot avea efecte negative
Consumul de cantități mari de gumă guar ar putea avea efecte negative asupra sănătății.
În anii 1990, un medicament de slăbit numit „Cal-Ban 3.000” a apărut pe piață.
Conținea o cantitate mare de gumă de guar, care se umfla de până la 10-20 de ori dimensiunea sa în stomac pentru a promova săturația și pierderea în greutate.
Din păcate, a provocat probleme serioase, inclusiv obstrucția esofagului și a intestinului subțire și, în unele cazuri, chiar moartea. Aceste efecte secundare periculoase au determinat în cele din urmă FDA să interzică utilizarea gumei de guar în produsele de slăbit.
Totuși, rețineți că aceste efecte secundare au fost cauzate de doze de gumă guar care sunt considerabil mai mari decât cantitatea găsită în majoritatea produselor alimentare.
FDA are niveluri maxime specifice de utilizare pentru diferite tipuri de produse alimentare, variind de la 0,35% în produsele de panificație până la 2% în sucurile de legume procesate.
De exemplu, laptele de cocos are un nivel maxim de utilizare a gumei de guar de 1%. Aceasta înseamnă că o porție de 1 cană (240 de grame) poate conține maximum 2,4 grame de gumă guar.
Unele studii nu au găsit efecte secundare semnificative la doze de până la 15 grame.
Cu toate acestea, atunci când apar efecte secundare, acestea includ de obicei simptome digestive ușoare, cum ar fi gaze, diaree, balonare și crampe.
rezumatCantitățile mari de gumă guar pot cauza probleme precum obstrucția intestinală și moartea. Cantitățile din alimentele procesate nu provoacă de obicei efecte secundare, dar uneori pot duce la simptome digestive ușoare.
S-ar putea să nu fie pentru toată lumea
În timp ce guma de guar poate fi în general sigură cu moderație pentru majoritatea, unii oameni ar trebui să-și limiteze aportul.
Deși apariția este rară, acest aditiv poate declanșa o reacție alergică la unii oameni.
În plus, poate provoca simptome digestive, inclusiv gaze și balonare .
Dacă descoperiți că sunteți sensibil la guma de guar și aveți reacții adverse în urma consumului, poate fi cel mai bine să vă limitați aportul.
rezumatCei cu alergie la soia sau sensibilitate la guma guar ar trebui să-și monitorizeze sau să limiteze aportul.
Concluzia
În cantități mari, guma de guar poate fi dăunătoare și poate provoca efecte secundare negative.
Cu toate acestea, cantitatea găsită în alimentele procesate nu este probabil o problemă.
Deși fibrele precum guma de guar pot avea unele beneficii pentru sănătate, bazarea dietei pe alimente întregi, neprocesate este cea mai bună modalitate de a obține o sănătate optimă.