Este EDTA de calciu disodic un aditiv sigur?


EDTA de calciu disodic este un aditiv alimentar comun și un ingredient în produsele cosmetice și industriale.

Este folosit în alimente pentru a păstra aroma, culoarea și textura. Cu toate acestea, la fel ca mulți aditivi alimentari, a devenit destul de controversat.

Acest articol trece în revistă EDTA calciu disodic, aplicațiile sale, siguranța și efectele secundare.


Ce este EDTA de calciu disodic?

EDTA de calciu disodic este o pulbere cristalină inodoră, cu o aromă ușor sărată.

Este un aditiv alimentar popular , folosit ca conservant și agent de aromatizare.

EDTA de calciu disodic funcționează ca agent de chelare. Aceasta înseamnă că se leagă de metale și le împiedică să participe la reacții chimice care ar putea cauza decolorarea sau pierderea aromei.

FDA a aprobat EDTA calciu disodic ca aditiv alimentar sigur, dar a stabilit limitări privind cantitatea de substanță pe care o poate conține un aliment.

EDTA de calciu disodic este slab absorbit de tractul digestiv, iar doza zilnică maximă acceptabilă (DZA) este de 1,1 mg pe liră (2,5 mg pe kg) de greutate corporală pe zi.

rezumat

EDTA de calciu disodic este o pulbere cristalină cu o aromă ușor sărată. Este un aditiv alimentar popular care previne alterarea și păstrează aroma și culoarea.


Pentru ce se utilizează EDTA de calciu disodic?

EDTA de calciu disodic se găsește în producțiile alimentare, cosmetice și industriale. Este folosit și pentru terapia de chelare.

Terapia de chelare folosește EDTA calciu disodic pentru a trata toxicitatea metalelor, cum ar fi otrăvirea cu plumb sau mercur.

Substanța se leagă de metalul excesiv din sângele dumneavoastră, care este apoi excretat prin urină.

În timp ce EDTA calciu disodic este aprobat doar de FDA pentru a trata otrăvirea cu metale, unii furnizori de servicii medicale holistice sugerează terapia de chelare ca tratament alternativ pentru afecțiuni precum autismul, bolile de inimă și Alzheimer.

Cu toate acestea, cercetările actuale nu susțin și sunt necesare studii suplimentare înainte de a se putea face concluzii cu privire la terapia de chelare și anumite condiții de sănătate.

rezumat

EDTA de calciu disodic este utilizat în multe produse alimentare, cosmetice și industriale, datorită capacităților sale de conservare și stabilizare. De asemenea, este folosit pentru terapia de chelare pentru a trata toxicitatea plumbului și mercurului.


Nu este asociat cu cancerul

Deși cercetările sunt limitate, în prezent nu există date științifice care să asocieze consumul de calciu disodic EDTA cu un risc crescut de cancer .

În plus, studiile au arătat că este foarte slab absorbită de tractul digestiv atât la animale, cât și la oameni.

Un studiu care a analizat agenții chelatori, inclusiv calciu disodic EDTA, a concluzionat că calciul disodic nu are potențial de a provoca cancer. Cercetătorii au observat chiar că substanța a scăzut carcinogenitatea oxidului de crom.

Mai mult, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a declarat că nu există nicio îngrijorare pentru riscul crescut de cancer cu consumul de EDTA.

rezumat

Deși cercetările sunt limitate, dovezile științifice în prezent nu sugerează că EDTA de calciu disodic are efecte cauzatoare de cancer.


Nu este asociat cu malformații congenitale

Mai multe studii au evaluat posibilele efecte ale calciului disodic EDTA asupra reproducerii și asocierea acesteia cu malformații congenitale.

Într-un studiu pe patru generații de șobolani, dozele de calciu disodic EDTA de până la 114 mg pe liră (250 mg pe kg) de greutate corporală pe zi nu au dus la rate crescute de defecte de reproducere sau de naștere la nici una dintre cele trei generații de descendenți de șobolani. .

Într-un alt studiu la șobolani, animalele cărora li s-a administrat oral EDTA calciu disodic nu au avut un risc mai mare de a naște urmași cu malformații congenitale decât grupul de control.

Mai mult, un alt studiu pe șobolani nu a găsit efecte negative asupra reproducerii ale EDTA de calciu disodic, atâta timp cât nivelurile de zinc au fost adecvate.

În cele din urmă, pe baza rapoartelor de caz mai vechi, nu au existat defecte congenitale adverse asociate cu femeile tratate cu terapie de chelare a EDTA calciu disodic pentru toxicitatea plumbului.

rezumat

Studiile multiple care implică șobolani, împreună cu rapoartele de cazuri umane, nu asociază aportul de calciu disodic EDTA cu defecte de reproducere sau de naștere.


Poate provoca probleme digestive în doze mari

Pe baza cercetărilor actuale, singurul efect negativ potențial al EDTA de calciu disodic ca aditiv alimentar pare a fi tulburarea digestivă.

Multe studii pe șobolani au arătat că dozele mari de substanță pe cale orală au cauzat mișcări intestinale frecvente și libere, împreună cu scăderea apetitului.

Cu toate acestea, aceste efecte secundare par să apară doar dacă EDTA calciu disodic este consumat în cantități mari - cantități care ar fi foarte greu de obținut printr-o dietă normală.

Terapia de chelare – care nu este punctul central al acestui articol – necesită doze mai mari, care pot provoca efecte adverse mai multe și potențial mai grave.

rezumat

EDTA de calciu disodic ca aditiv alimentar poate provoca diaree și scăderea apetitului dacă este consumat în doze mari. Cu toate acestea, astfel de doze mari ar fi dificil de realizat printr-o dietă tipică.


Este sigur?

Pentru majoritatea persoanelor, consumul de alimente care conțin EDTA calciu disodic pare să fie sigur.

În timp ce multe alimente ambalate conțin acest conservant, rata de absorbție a EDTA orală de calciu disodic este minimă.

De fapt, tractul digestiv nu absoarbe mai mult de 5%.

În plus, se estimează că o persoană obișnuită consumă doar 0,1 mg pe liră (0,23 mg pe kg) de greutate corporală pe zi - mult mai puțin decât DJA de 1,1 mg pe liră (2,5 mg pe kg) de greutate corporală stabilită de expertul comun. Comitetul pentru aditivi alimentari .

Deși dozele mari au fost asociate cu tulburări digestive, cantitatea pe care o obțineți numai din alimente este atât de mică încât este foarte puțin probabil să aveți aceste efecte adverse.

rezumat

Multe alimente ambalate conțin EDTA calciu disodic. Cu toate acestea, cantitatea găsită în alimente se găsește în cantități atât de mici încât este puțin probabil să vă afecteze negativ sănătatea.


Concluzia

EDTA de calciu disodic se găsește în produsele alimentare, cosmetice și industriale și este utilizat pentru a trata toxicitatea metalelor.

ADI este de 1,1 mg pe kilogram (2,5 mg pe kg) de greutate corporală pe zi - mult mai mare decât ceea ce este consumat în mod obișnuit.

La aceste niveluri, este considerat sigur, fără efecte secundare grave.

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
e-Nutritie.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii