Curcan vs pui: care are mai multe proteine?


Proteinele sunt o componentă esențială a unei diete echilibrate.

Deși poate fi obținut dintr-o varietate de surse, puiul și curcanul sunt printre cele mai populare alimente bogate în proteine.

Acest articol explorează conținutul de proteine ​​din curcan și pui și discută care ar putea fi alegerea mai sănătoasă.


Proteine ​​din carnea albă

Cea mai mare parte a cărnii albe din pui și curcan provine din piept și aripioare.

Culoarea pare mai albă în comparație cu părțile mai întunecate ale păsărilor de curte datorită unui conținut mai scăzut de mioglobină proteică. Mioglobina transportă și stochează oxigenul în mușchi și este responsabilă pentru nuanța maro-roșcată a bucăților mai închise de carne.

Carnea albă din aripile de pui și de curcan este foarte asemănătoare din punct de vedere nutrițional cu carnea de piept. Conținutul de proteine, în special, este aproape același pentru ambele păsări în comparație cu carnea de piept.

Atât carnea de pui, cât și cea de curcan oferă aceeași cantitate de proteine ​​pe uncie (28 de grame) - aproximativ 9 grame.

rezumat

Există foarte puține diferențe în conținutul de proteine ​​din bucățile de carne albă de pui și curcan. Pieptul de pui oferă cu 1 gram de proteine ​​mai mult decât pieptul de curcan, dar conținutul de proteine ​​al cărnii de pui și aripioare de curcan este identic.


Proteine ​​în carne întunecată

Termenul „întunecat” este folosit pentru a descrie bucățile de carne cu o culoare maro-roșcată.

Tăieturile au acest pigment datorită unei concentrații mari de proteină mioglobină.

Deoarece mioglobina ajută la transportul și depozitarea oxigenului în celulele musculare, carnea închisă la culoare se găsește de obicei în grupurile musculare mai active, cum ar fi pulpele și pulpele de pui și curcan.

Carnea pulpei atât a puiului, cât și a curcanului se găsește chiar deasupra pulpei. Uneori se vinde încă atașat de picior ca o singură tăietură.

Pe uncie (28 de grame) de carne, curcanul oferă un gram suplimentar de proteine ​​în comparație cu puiul:

  • Pulpă de pui: 7 grame
  • Pulpa de curcan: 8 grame

Deși carnea de pulpă de curcan este din punct de vedere tehnic sursa mai mare de proteine ​​​​în această comparație, un singur gram de proteină pe uncie (28 de grame) este puțin probabil să facă o diferență mare în general. Oricare dintre alegeri s-ar califica în continuare ca o sursă bună de proteine ​​de înaltă calitate .

rezumat

Conținutul de proteine ​​din carnea pulpei și pulpei pentru pui și curcan este aproape același, deși pulpa de curcan are cu un gram mai multe proteine ​​decât pulpa de pui pe uncie (28 de grame) de carne.


Care este mai sănătos?

Atât carnea de pui, cât și curcanul oferă proteine ​​de înaltă calitate și pot fi o componentă sănătoasă a unei diete echilibrate . Dar rețineți că prea mult din orice aliment, inclusiv carnea, ar putea avea consecințe negative asupra sănătății dumneavoastră.

Încorporarea unor cantități moderate de pui sau curcan în dieta dvs. poate fi o modalitate sănătoasă de a vă satisface nevoile de proteine , deși proteinele nu sunt singurul nutrient pe care îl oferă curcanul și puiul.

Atunci când decideți ce opțiune vă poate satisface cel mai bine nevoile personale de nutriție și obiectivele de sănătate, conținutul total de nutriție, inclusiv calorii, grăsimi, vitamine și minerale, ar trebui luat în considerare alături de proteine.

Deși nu există o diferență semnificativă în conținutul de vitamine și minerale între pui și curcan, pot exista unele variații ale acestor nutrienți între carnea albă și cea întunecată în general.

De exemplu, pieptul de pui conține mai multă niacină și vitamina B6 decât pulpa de pui, în timp ce pulpa de pui conține mult mai mult zinc decât pieptul de pui.

Prin urmare, dacă doriți să creșteți aportul de zinc, carnea întunecată poate fi o opțiune mai bună, în timp ce dacă doriți un aport de vitamina B , carnea albă poate fi mai potrivită.

Când luați în considerare opțiunile alimentare ca acestea, este bine să aveți în vedere imaginea de ansamblu. Consumul unei varietăți mari de alimente și bucăți de carne poate fi cea mai bună modalitate de a vă asigura că obțineți nutrienții de care aveți nevoie.

rezumat

Atât carnea de pui, cât și curcanul pot fi o parte sănătoasă a dietei tale. Pe lângă proteine, ambele oferă calorii, grăsimi, vitamine și minerale. Este posibil să preferați unul față de celălalt, în funcție de obiectivele dvs. personale de sănătate.


Concluzia

Atât curcanul, cât și puiul sunt bogate în proteine ​​de înaltă calitate.

Pieptul de pui are puțin mai multe proteine ​​decât pieptul de curcan, dar pulpa de curcan are puțin mai multă proteine ​​decât pulpa de pui. Celelalte bucăți de carne oferă cantități egale de proteine.

Ce tip este mai sănătos depinde de obiectivele personale de sănătate și nutriție.

Când decideți dacă un aliment se încadrează în dieta dvs., este întotdeauna o practică bună să luați în considerare întregul aliment, inclusiv, de exemplu, caloriile și vitaminele, nu doar o componentă, cum ar fi proteinele.

Consumul unei varietăți de alimente pentru a asigura o aprovizionare adecvată cu toți nutrienții de care organismul tău are nevoie, îți va susține cel mai eficient sănătatea. Echilibrul este cheia!


Pregătirea mesei: Se amestecă și se potrivește pui și legume

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
e-Nutritie.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii