Cum să faci frișcă cu lapte (sau alternative fără lactate)
Frișca este un plus decadent la plăcinte, ciocolată caldă și multe alte delicii dulci. Se face în mod tradițional prin baterea smântânii grele cu un tel sau mixer până devine ușoară și pufoasă.
Pentru un plus de aromă, frișca poate include și ingrediente precum zahăr pudră, vanilie, cafea, coajă de portocală sau ciocolată.
În timp ce frișca de casă este ușor de făcut, smântâna grea poate fi costisitoare și nu este ceva pe care îl aveți întotdeauna la îndemână. În plus, este posibil să cauți o alternativă mai ușoară sau fără lactate.
Din fericire, este posibil să faci frișcă de casă folosind lapte - și chiar înlocuitori de lapte - și doar câteva alte ingrediente.
Iată 3 moduri de a face frișcă fără frișcă groasă.
Lapte integral și gelatină
Una dintre cele mai mari diferențe dintre laptele integral și smântâna grea este conținutul de grăsimi. Laptele integral conține 3,2% grăsime, în timp ce smântâna groasă are 36% .
Conținutul ridicat de grăsimi al smântânii grele este important pentru structura și stabilitatea frișcă.
Prin urmare, atunci când faceți frișcă din lapte integral, trebuie să adăugați ingrediente pentru a se îngroșa și a stabiliza produsul final. O modalitate de a face acest lucru este să folosiți gelatină fără aromă.
Ce vei avea nevoie:
- 1 1/4 cană (300 ml) de lapte integral rece
- 2 lingurite de gelatina fara aroma
- 2 linguri (15 grame) de zahăr de cofetarie
Directii:
- Înainte de a începe, puneți telul sau bătăile în congelator.
- Turnați 1/2 cană (60 ml) de lapte integral rece într-un castron mic care poate fi folosit la microunde și amestecați gelatina. Lasă să stea 5 minute până devine spongios.
- Pune vasul în cuptorul cu microunde timp de 15-30 de secunde sau până când amestecul devine lichid. Se amestecă și se lasă deoparte să se răcească.
- Într-un castron mare, amestecați zahărul și restul de 1 cană (240 ml) de lapte integral. Adăugați amestecul de gelatină răcit și amestecați până se omogenizează.
- Odată combinat, puneți vasul la frigider pentru 20 de minute.
- Scoateți vasul din frigider și bateți amestecul până când se îngroașă, își dublează volumul și începe să formeze vârfuri moi. Puteți folosi un tel sau un mixer electric la viteză medie. Evitați amestecarea prea mult timp, deoarece frișca poate deveni granuloasă și lipicioasă.
- Utilizați imediat sau păstrați la frigider până la 2 zile. Este posibil să fie nevoie să bateți din nou amestecul pentru scurt timp după refrigerare pentru a recăpăta puțin volum.
rezumatÎn ciuda faptului că are mult mai puțină grăsime, frișca poate fi făcută din lapte integral prin adăugarea de gelatină fără aromă.
Lapte degresat și amidon de porumb
Dacă sunteți în căutarea unei opțiuni cu conținut scăzut de calorii, această metodă de lapte degresat poate fi exact ceea ce căutați.
Deși nu este la fel de groasă și cremoasă ca frișca din smântână groasă sau lapte integral, este posibil să se facă un topping bătut folosind lapte degresat.
Pentru a obține o textură groasă și aerisită, combinați laptele degresat și amidonul de porumb și bateți amestecul folosind un robot de bucătărie cu un disc de emulsionare - un instrument pe care îl puteți cumpăra online.
Ce vei avea nevoie:
- 1 cană (240 ml) de lapte degresat rece
- 2 linguri (15 grame) de amidon de porumb
- 2 linguri (15 grame) de zahăr de cofetarie
Directii:
- Puneți laptele degresat, amidonul de porumb și zahărul de cofetă într-un robot de bucătărie cu un disc de emulsionare.
- Amestecați la maxim timp de 30 de secunde. Utilizați imediat.
rezumatDeși nu este la fel de groasă și pufoasă, laptele degresat și amidonul de porumb pot fi folosite pentru a face un topping aerisit folosind un robot de bucătărie cu un disc de emulsionare.
Lapte de nucă de cocos
Laptele de cocos plin de grăsime este una dintre cele mai bune alternative de ingrediente fără lactate pentru un topping bătut, deoarece conține aproximativ 19% grăsime.
Spre deosebire de laptele integral, care are mai puține grăsimi, laptele de cocos nu necesită adăugarea de gelatină pentru textură și stabilitate. De fapt, toppingul de nucă de cocos poate fi făcut folosind doar lapte de cocos. Acestea fiind spuse, zahărul de cofetarie și extractul de vanilie sunt adesea adăugate pentru un plus de dulceață.
Ce vei avea nevoie:
- O cutie de 14 uncii (400 ml) de lapte de cocos plin de grăsime
- 1/4 cană (30 de grame) de zahăr de cofetă (opțional)
- 1/2 linguriță extract pur de vanilie (opțional)
Directii:
- Pune o cutie nedeschisa de lapte de cocos la frigider peste noapte.
- A doua zi, puneți un bol de mixare de dimensiune medie și bateți sau bateți la frigider timp de 10 minute.
- Odată ce s-a răcit, scoateți vasul, telul sau batătoarele și laptele de cocos din frigider, asigurându-vă că nu scuturați sau răsturnați cutia.
- Scoateți capacul cutiei. Laptele ar trebui să se fi separat într-un strat gros, ușor întărit deasupra și lichid în partea de jos. Scoateți stratul îngroșat în vasul răcit, lăsând lichidul în cutie.
- Folosind un mixer electric sau un tel, bate laptele de cocos intarit pana devine cremos si formeaza varfuri moi, ceea ce dureaza aproximativ 2 minute.
- Adăugați vanilie și zahăr pudră, dacă doriți, și bateți încă 1 minut până când amestecul devine cremos și neted. Gustați și adăugați zahăr suplimentar după cum este necesar.
- Utilizați imediat sau păstrați la frigider până la 2 săptămâni. S-ar putea să fie nevoie să-l bateți imediat înainte de a-l servi pentru a adăuga puțin volum.
rezumatLaptele de cocos plin de grăsime poate fi combinat cu zahăr pudră pentru a face un topping delicios, fără lactate.
Modalități de a folosi frișcă de casă
Ușoară și aerisită, cu o dulceață subtilă, frișca de casă se potrivește bine cu o varietate de arome, de la ciocolată și cafea la lămâie și căpșuni.
Iată câteva alimente și băuturi care sunt delicioase atunci când sunt acoperite cu frișcă:
- fructe proaspete sau la grătar, cum ar fi fructele de pădure sau piersici
- plăcinte, în special plăcinte cu ciocolată, dovleac și lime
- sundaes cu inghetata
- prajitura cu capsuni
- prăjitură cu mâncare de înger
- fleacuri stratificate
- mousse și budinci
- ciocolată fierbinte
- băuturi espresso
- băuturi de cafea congelate amestecate
- milkshake-uri
- cidru fierbinte de mere
Rețineți că, deși înlocuitorii de smântână grea sugerați au mai puține calorii decât frișca tradițională, cel mai bine este să vă bucurați de acest tratament delicios cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate .
rezumatFrișca de casă este un topping gustos pentru o varietate de deserturi, fructe și băuturi.
Concluzia
Nu aveți nevoie de frișcă groasă pentru a face frișcă.
Deși practica este puțin netradițională, este posibil să faci un topping pufos și delicios folosind lapte integral, lapte degresat sau lapte de cocos.
Oricum ai decide să o faci, frișca de casă este o modalitate simplă de a face un desert de zi cu zi ceva mai special.