Ce sunt cerealele fortificate și sunt sănătoase?
Cerealele este un aliment popular pentru micul dejun, care este adesea fortificat.
S-ar putea să vă întrebați dacă cerealele fortificate sunt sănătoase, deoarece multe se laudă cu mențiuni de sănătate impresionante pe ambalaj.
Acest articol analizează în profunzime cerealele fortificate și efectele lor asupra sănătății.
Ce este cerealele fortificate?
Alimentele fortificate conțin vitamine și minerale adăugate care nu sunt prezente în mod natural în ele.
Fortificarea este menită să îmbunătățească nivelul oamenilor de anumite nutrienți și este obișnuită pentru alimentele pe care adulții și copiii le consumă de obicei, cum ar fi cerealele, laptele și sucul. Cerealele sunt unul dintre cele mai frecvente alimente fortificate.
De exemplu, 1 cană (40 de grame) de cereale fortificate Total se laudă cu 40 mg de fier - 100% din valoarea zilnică (VD).
Deoarece o porție de aceeași dimensiune a unei cereale de grâu nefortificate îndeplinește doar 10% din DV, o mare parte din conținutul de fier al cerealelor pentru micul dejun se poate datora fortificării.
Este important să vă monitorizați aportul de nutrienți, deoarece mulți oameni din Statele Unite nu consumă suficient fier, calciu sau vitaminele A, C, D și E. Deficiențele pot duce la efecte negative asupra sănătății.
Cerealele pentru micul dejun sunt de obicei fortificate cu următorii nutrienți:
- vitamina A
- tiamina (vitamina B1)
- riboflavina (vitamina B2)
- niacina (vitamina B3)
- vitamina B6
- vitamina B12
- vitamina D
- acid folic
- zinc
- fier
- calciu
rezumatCerealele fortificate conțin vitamine și minerale adăugate pentru a ajuta la îmbunătățirea aportului de nutrienți.
Ce tipuri de cereale sunt fortificate?
Producătorii de alimente fortifică adesea cereale gata de consumat, preambalate - și uneori cereale fierbinți, cum ar fi fulgii de ovăz .
Cu toate acestea, cerealele fortificate nu sunt în mod inerent sănătoase. În timp ce unele sunt făcute cu cereale integrale și bogate în fibre și proteine, altele nu conțin aproape deloc nutrienți.
De exemplu, Kellogg's Frosted Flakes nu oferă fibre și doar 1 gram de proteine la 3/4 de cană (29 de grame).
Vă puteți da seama dacă o cereală este îmbogățită deoarece nutrienții adăugați vor fi specificați pe ambalaj. Adesea, sub lista de ingrediente, există o listă de vitamine și minerale folosite pentru a fortifica produsul.
Rețineți că fortificarea variază în funcție de regiune. Este mai frecvent să găsiți cereale fortificate în țările occidentale.
În plus, anumite țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, Canada, Costa Rica, Chile și Africa de Sud, impun fortificarea făinii de grâu cu acid folic, așa că este mai frecvent să găsești cereale îmbogățite cu acid folic în aceste locuri .
În special, cerealele care sunt mai puțin procesate sunt mai puțin susceptibile de a fi fortificate. De exemplu, muesli constă de obicei din ovăz integral nefortificat, nuci, semințe și fructe uscate.
rezumatMulte cereale ambalate, gata de consumat, sunt fortificate. Pentru a determina dacă cerealele dumneavoastră sunt îmbogățite, verificați eticheta pentru vitamine și minerale enumerate mai jos de ingrediente.
Beneficiile pentru sănătate ale cerealelor fortificate
Consumul de cereale îmbogățite poate ajuta la prevenirea deficiențelor de nutrienți.
Fortificarea boabelor de cereale cu acid folic – forma sintetică de acid folic – a redus cu succes incidența defectelor tubului neural, care sunt una dintre cele mai frecvente malformații congenitale din America de Nord.
Folatul este o vitamina B necesară pentru o creștere și o dezvoltare adecvată.
De fapt, toate femeile aflate la vârsta fertilă sunt sfătuite să consume zilnic 400 mcg de acid folic din alimente fortificate și/sau suplimente, precum și să mănânce alimente bogate în folați .
Prin urmare, cerealele fortificate pot beneficia femeile care sunt sau pot rămâne însărcinate.
rezumatCerealele fortificate vă pot reduce riscul de deficiențe de nutrienți. Mai exact, fortificarea alimentelor cu acid folic a contribuit la reducerea incidenței malformațiilor congenitale.
Dezavantaje potențiale ale cerealelor fortificate
În timp ce fortificarea poate îmbunătăți conținutul de nutrienți, cerealele sunt încă un aliment procesat și nu sunt neapărat sănătoase.
Mulți producători își etichetează cerealele cu mențiuni de sănătate înșelătoare, cum ar fi „cu conținut scăzut de grăsimi” sau „cereale integrale”.
Acest lucru este înșelător, deoarece ingredientele primare sunt de obicei cereale rafinate și zahăr.
De exemplu, Honey Nut Cheerios sunt comercializate ca ajutând la scăderea colesterolului. Cu toate acestea, o porție de 1 cană (37 de grame) conține 12 grame de zahăr.
Cercetările sugerează că dietele bogate în zahăr adăugat cresc riscul de boli de inimă.
Astfel de afirmații înșelătoare pot determina oamenii să mănânce în exces alimente care nu sunt sănătoase. În plus, multe cereale fortificate sunt comercializate copiilor. Studiile arată că reclamele afectează preferințele de gust ale copiilor și pot contribui la riscul de obezitate.
Ca atare, ar trebui să citiți cu atenție etichetele pentru a evita orice afirmații înșelătoare.
rezumatCerealele fortificate nu sunt, în general, atât de sănătoase pe cât afirmă ambalajul lor, deoarece multe sunt bogate în zahăr adăugat și carbohidrați rafinați.
Ce fel ar trebui să alegi?
Cel mai bine este să alegeți cereale sărace în zahăr și bogate în fibre. Căutați tipuri cu mai puțin de 6 grame de zahăr și cel puțin 3 grame de fibre per porție.
Fibrele pot ajuta la creșterea sațietate și la reducerea nivelului de colesterol, printre alte beneficii.
Deoarece multe cereale sunt lipsite de proteine, includeți o sursă de proteine pentru a crea o masă mai satisfăcătoare și echilibrată. Luați în considerare adăugarea de iaurt grecesc, nuci sau unt de arahide.
Cu toate acestea, cea mai bună opțiune pentru un mic dejun bogat în nutrienți sunt alimentele întregi, neprocesate, cum ar fi fulgii de ovăz, iaurtul, fructele sau ouăle.
rezumatCel mai bine este să alegeți cereale sărace în zahăr și bogate în fibre - sau pur și simplu să mâncați alimente întregi, neprocesate.
Concluzia
Cerealele fortificate sunt consumate în mod obișnuit la micul dejun și pot ajuta la prevenirea anumitor deficiențe de nutrienți.
Cu toate acestea, mulți au afirmații înșelătoare și sunt încărcate cu zahăr și carbohidrați rafinați.
Numai fortificarea nu face neapărat cerealele sănătoase. Pentru un mic dejun hrănitor , este mai bine să mănânci alimente întregi, neprocesate, cum ar fi ouă sau fulgi de ovăz.