Ce sunt aminoacizii lichizi și vă pot aduce beneficii sănătății?


Liquid aminos are culinary seasonings that look and taste similar to soy sauce.

They can be made by fermenting coconut sap with salt and water or treating soybeans with an acidic solution to break them down into free amino acids.

They add a savory, salty flavor to meals and are naturally vegan and gluten-free.

Here are 6 benefits of liquid aminos.

We include products we think are useful for our readers. If you buy through links on this page, we may earn a small commission. Here’s our process.


1. Conțin aminoacizi

Aminoacizii sunt elementele de bază ale proteinelor.

Ele sunt foarte importante pentru construirea mușchilor, reglarea expresiei genelor, semnalizarea celulelor și imunitatea.

Există două tipuri de aminoacizi - esențiali și neesențiali.

Corpul tău poate produce aminoacizi neesențiali, dar aminoacizii esențiali pot fi obținuți doar din dieta ta.

Producătorii susțin că aminoacizii lichizi pe bază de soia conțin 16 aminoacizi, în timp ce cei pe bază de nucă de cocos oferă 17, inclusiv esențiali și neesențiali. Cu toate acestea, nicio cercetare independentă nu susține aceste afirmații.

Rezumat Aminoacizii lichizi conțin aminoacizi esențiali și neesențiali, ambii având multe roluri esențiale în corpul dumneavoastră.

2. În mod natural fără gluten

Sosul de soia se face prin fermentarea boabelor de soia gătite și a grâului prăjit cu sare, apă și drojdie sau mucegai, până când se obține un sos bogat și sărat.

În schimb, aminoacizii lichizi sunt obținuți prin amestecarea boabelor de soia hidrolizate sau a sevei de cocos fermentate cu apă, rezultând un produs natural fără gluten.

Astfel, cei care urmează o dietă fără gluten le folosesc de obicei în locul sosului de soia.

Deoarece aproximativ 5% din lume nu poate mânca gluten din cauza tulburărilor legate de gluten, aminoacizii lichizi sunt un produs util pentru mulți oameni.

În plus, aminoacizii de cocos sunt deosebit de populari în rândul persoanelor care urmează dieta paleo, deoarece nu pot mânca leguminoase precum soia.

Rezumat Aminoacizii lichizi nu conțin grâu, ceea ce îi face înlocuitori populari de sos de soia pentru cei care urmează o dietă fără gluten.

3. Gust mai blând decât sosul de soia

Aminoacizii lichizi sunt adesea descriși ca având un gust de sos de soia blând. Sosul de soia are un gust bogat, în timp ce aminoacizii lichizi sunt mai blânzi și ușor dulci.

Atât sosul de soia, cât și aminoacizii lichizi pe bază de soia au un conținut ridicat de sodiu, conținând aproximativ 300 mg per linguriță (5 ml). Între timp, aminoacizii de nucă de cocos conțin aproximativ 60% mai puțin.

În aminoacizii lichizi pe bază de soia, sodiul se formează în timpul procesării, în timp ce aminoacizii lichizi pe bază de nucă de cocos li se adaugă sare de mare.

Deoarece culoarea, textura și aroma aminoacizilor lichizi și a sosului de soia sunt similare, acestea pot fi folosite interschimbabil în majoritatea rețetelor.

Cu toate acestea, pentru rețetele care implică reducerea unui sos, aminoacizii de nucă de cocos sunt o alegere bună, deoarece nu vor deveni copleșitor de sărați.

Rezumat Aminoacizii lichizi au gust de sos de soia blând, cu o aromă sărată, savuroasă și o notă de dulceață. De fapt, cele două pot fi folosite interschimbabil în majoritatea rețetelor.

4. Nu contine conservanti chimici

Sosurile de soia preparate comercial conțin adesea benzoat de sodiu.

Benzoatul de sodiu este un conservant care se adaugă alimentelor pentru a le crește durata de valabilitate și pentru a preveni creșterea bacteriilor și ciupercilor.

Deși este, în general, recunoscut ca fiind sigur atunci când este consumat în cantități mici, unii oameni sunt alergici la el, constatând că poate declanșa urticarie, mâncărime, umflare sau curge nasului.

Aminoacizii lichizi nu conțin conservanți chimici , așa că sunt o alegere bună pentru persoanele care nu pot consuma benzoați.

Rezumat Aminoacizii lichizi nu conțin benzoat de sodiu, așa că sunt o opțiune bună pentru persoanele care trebuie să evite acest conservant.

5. Poate reduce foamea

Umami este una dintre cele cinci senzații gustative majore, alături de sărat, dulce, acru și amar.

Aroma sa este descrisă ca savuroasă sau cărnoasă și declanșată de prezența glutamatului liber. Glutamatul liber se formează în alimente atunci când acidul glutamic, un aminoacid care se găsește în mod natural în proteine, este descompus.

Aminoacizii lichizi conțin glutamat natural din cauza descompunerii proteinelor din boabele de soia sau seva de cocos, astfel încât stimulează o senzație de aromă umami și fac gustul alimentelor mai plăcut.

Cercetările au descoperit că consumul de bulion și supe cu aromă de umami înainte de masă poate reduce senzația de foame și poate scădea dorința de gustare.

Un studiu a examinat activitatea cerebrală a femeilor care aveau tendința de a mânca în exces la mese.

Când femeile au băut bulion de pui care conținea glutamat monosodic (MSG), un aditiv alimentar bogat în glutamat și aromă de umami, au arătat o activitate cerebrală mai mare în regiunile responsabile de autocontrol în timp ce vizualizau imagini cu alimente și luau decizii alimentare.

Cu toate acestea, nu este clar dacă alimentele umami duc la pierderea în greutate sau la reducerea aportului de calorii pe parcursul zilei, așa că sunt necesare mai multe studii în acest domeniu.

Rezumat Consumul de alimente bogate în umami, cum ar fi aminoacizii lichizi înainte de masă, poate crește satisfacția în timpul mesei și poate reduce foamea după, dar acestea nu au fost legate de pierderea în greutate.

6. Ușor de adăugat în dieta ta

Aminoacizii lichizi sunt foarte ușor de adăugat în dieta ta.

Câteva modalități creative de a le folosi includ:

  • ca înlocuitor de sos de soia în cartofi prăjiți și sosuri
  • în sosuri de salată și dips pentru un gust sărat și savuros
  • amestecat în supe și tocane pentru un plus de aromă umami
  • stropite peste legume prăjite la cuptor sau piure de cartofi
  • prăjite cu nuci pentru o gustare savuroasă
  • amestecat în orez și fasole
  • adăugat la marinate pentru tofu , tempeh sau carne
  • stropite peste floricele de porumb proaspete
  • ca sos pentru sushi
  • ca condiment pentru orezul prajit cu conopida

Aminoacizii lichizi se păstrează bine într-o cămară rece și întunecată timp de trei până la șase luni după deschidere.

Rezumat Aminoacizii lichizi pot fi folosiți într-o mare varietate de feluri de mâncare pentru a adăuga o aromă savuroasă, sărată, umami.

Potențiale dezavantaje și precauții

În timp ce aminoacizii lichizi sunt o opțiune excelentă pentru persoanele care caută un înlocuitor de sos de soia fără gluten, există câteva dezavantaje de luat în considerare.

Aminoacizii lichizi pe bază de soia au puțin mai mult sodiu decât sosul de soia, conținând 320 mg per porție de 1 linguriță (5 ml), comparativ cu 293 mg de sodiu în sosul de soia.

Unele studii au legat aportul ridicat de sodiu de efecte adverse asupra sănătății, cum ar fi un risc crescut de cancer de stomac și hipertensiune arterială.

În general, este recomandat să vă mențineți aportul de sodiu sub 2.300 mg pe zi pentru a reduce aceste riscuri.

Unele persoane, cum ar fi cele cu hipertensiune arterială sensibilă la sare sau boli de rinichi , ar putea avea nevoie să consume mai puțin.

Doar 3 porții de aminoacizi lichizi pe bază de soia pot reprezenta 41% din această doză zilnică, ceea ce face dificil să respectați aceste recomandări dacă consumați cantități mari.

Aminoacizii de nucă de cocos sunt o alternativă bună cu conținut scăzut de sodiu, cu doar 130 mg per linguriță (5 ml), dar ar trebui totuși consumați cu moderație.

Rezumat Aminoacizii lichizi pot să nu fie adecvați pentru persoanele care sunt alergice la soia sau nucă de cocos. Aminoacizii lichizi de soia sunt bogati in sodiu, iar aminoacizii lichizi de soia si nuca de cocos sunt mai scumpi decat sosul de soia traditional.

Concluzia

Aminoacizii lichizi sunt condimente de gătit care arată și gust foarte asemănător cu sosul de soia.

Pot fi făcute fie din boabe de soia, fie din seva de nucă de cocos și sunt în mod natural fără gluten, așa că funcționează pentru o mare varietate de diete.

Aminoacizii lichizi conțin atât aminoacizi esențiali, cât și neesențiali, dar, deoarece sunt utilizați în cantități atât de mici, nu sunt o sursă semnificativă de proteine ​​alimentare.

Conținutul lor de glutamat liber le oferă o aromă savuroasă de umami, care reduce foamea după mese și face alimentele mai gustoase și sățioase.

Aminoacizii lichizi pot fi folosiți ca înlocuitor pentru sosul de soia în majoritatea felurilor de mâncare sau oriunde doriți să adăugați un gust sărat și savuros.

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
e-Nutritie.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii