Ce să mănânci când ai varicela – și ce să eviți
Incidența varicelei a scăzut dramatic de la începutul secolului al XXI-lea, scăzând cu aproximativ 85% între 2005 și 2014.
Cu toate acestea, unele grupuri de persoane, inclusiv nou-născuții, femeile însărcinate și persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA sau alte tulburări de imunodeficiență, prezintă un risc crescut de a contracta infecția.
O tulburare de imunodeficiență înseamnă că sistemul tău imunitar este compromis, astfel încât organismul tău are de obicei mai greu să lupte împotriva virușilor, bolilor și infecțiilor.
A avea o infecție cu varicela poate fi uneori extrem de inconfortabil.
Prin urmare, reducerea la minimum a simptomelor infecției, precum și menținerea hidratată și hrănită sunt unele dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta la gestionarea varicelei.
Acest articol evidențiază unele dintre cele mai bune alimente de consumat, precum și unele alimente de evitat, atunci când tu sau cineva pe care îl cunoști are varicela.
Ce este varicela?
Varicela este o manifestare a virusului varicelo-zosterian.
Același virus este, de asemenea, responsabil pentru herpes zoster, o infecție cunoscută mai frecvent sub numele de zona zoster .
Varicela este o boală extrem de contagioasă și incomodă, caracterizată prin simptome precum febră, greață, oboseală, crampe musculare și o erupție cu umflături roșii cu mâncărime, cruste și vezicule care acoperă corpul.
Uneori, pot apărea complicații suplimentare, inclusiv ulcere, hepatită, pancreatită, pneumonie și chiar accident vascular cerebral.
rezumatVaricela este o boală extrem de contagioasă și incomodă, care este cauzată de virusul varicelo-zosterian, același virus care este responsabil de zona zoster.
Tratarea varicelei
În timp ce vaccinurile au redus numărul de persoane care contractează varicela în fiecare an, nu multe medicamente prezintă în prezent potențialul de a trata virusul varicelo-zoster în mod direct.
O revizuire a 6 studii care măsoară eficacitatea tratamentelor împotriva varicelei la oameni a constatat că administrarea orală de aciclovir în decurs de 24 de ore de la debutul simptomelor varicelei ar putea ajuta la tratarea infecției la copiii și adulții sănătoși.
O a doua revizuire a găsit rezultate similare. În plus, o analiză a 11 studii observaționale la oameni a remarcat că aciclovirul oral pare să trateze varicela, deși numai atunci când este administrat în primele 24 de ore.
Aciclovirul este un medicament antiviral care se consumă de obicei pe cale orală sub formă de pastilă sau ca un unguent topic care se aplică pe zona infectată.
Având în vedere că nu există multe opțiuni de tratament pentru varicela în afară de aciclovir, îngrijirea unei persoane cu varicelă se concentrează de obicei pe gestionarea simptomelor și ameliorarea durerii.
Unele dintre cele mai comune moduri prin care puteți încerca să gestionați simptomele varicelei includ:
- utilizarea acetaminofenului pentru a reduce febra, deși administrarea altor medicamente pentru varicela, inclusiv aspirina și ibuprofenul, a fost legată de reacții adverse potențial letale la copii
- evitând zgârierea erupției cutanate pentru a împiedica răspândirea infecției
- ameliorarea durerii și a mâncărimii cu o baie rece sau loțiuni calmante
- consumând o varietate de alimente sănătoase ușor de tolerat
- rămânând hidratat
rezumatNu multe opțiuni farmaceutice tratează varicela odată ce te-ai infectat cu virusul. Tratamentul se concentrează adesea pe gestionarea simptomelor.
Recomandări alimentare generale
The rash caused by the chickenpox virus may not only cover the outside of the body but also affect the inner tongue, mouth, and throat .
In fact, a 2001 study in 62 children aged 2–13 found that the number of oral lesions caused by the varicella-zoster virus ranged from 1–30, depending on the severity of the case .
Therefore, it’s best to avoid foods that may further irritate these oral lesions, such as spicy, acidic, salty, and crunchy foods.
In addition, if your immune system is already compromised, the chickenpox virus is more likely to cause further complications, such as gastritis, a condition in which inflammation of the stomach leads to symptoms like pain, nausea, and vomiting .
Following a mild diet that is easy to tolerate is one way to ensure that you or the person you’re caring for stays hydrated and nourished while fighting chickenpox.
Though not extremely common, another possible concern when you get chickenpox is an elevated risk of anemia, or a shortage of iron in the blood .
Consuming foods that are high in iron while fighting chickenpox may help reduce this risk.
The replication of certain viruses is highly dependent on various amino acid levels in the body .
Two amino acids in particular — arginine and lysine — play a role in protein synthesis and have been recognized as influencing virus growth.
One virus that appears to be especially responsive to changes in amino acid intake is herpes simplex virus type 1 (HSV-1). HSV-1 is the virus that causes fever blisters, which are also known as cold sores .
While arginine is believed to promote the growth of HSV-1, lysine is believed to inhibit its growth.
Some people have suggested that the same may be true for the varicella-zoster virus and its manifestations, including chickenpox and shingles.
However, not much human research has been conducted on how amino acid intake influences chickenpox in particular.
Currently, there is not enough evidence to support the claim that a diet high in lysine and low in arginine can improve chickenpox symptoms.
SummaryBecause chickenpox may affect your mouth and throat, it’s important to follow a mild diet. Iron-rich foods may be beneficial as well. There is currently not enough research to suggest that your amino acid intake influences chickenpox.
Alimente de mâncat
Iată câteva alimente care sunt sigure și tolerabile pentru a fi consumate cu varicela.
A rămâne hrănit și a consuma o varietate de alimente sănătoase tolerabile este esențial pentru a ajuta organismul să lupte împotriva virusului varicelei și să se recupereze rapid.
Dar a rămâne hidratat este o parte la fel de importantă a tratamentului.
Având în vedere că varicela poate avea un impact atât de semnificativ asupra zonei gurii și gâtului, ar putea fi dureros să consumi alimente și băuturi. Acest lucru poate, în consecință, pune persoanele infectate cu virusul la un risc și mai mare de deshidratare.
Unele băuturi hidratante includ:
- apă plată
- suc de cocos
- ceai de plante
- băuturi sportive cu conținut scăzut de zahăr
- băuturi infuzate cu electroliți
Unele băuturi care ar putea contribui la deshidratare includ:
- sucuri de fructe cu zahăr
- cafea
- sifon
- alcool
- energizante
Tabelul de mai jos include recomandări pentru cantitățile zilnice de aport adecvat (AI) de apă totală - atât din băuturi, cât și din alimente:
Vârstă | AI pentru apă pe zi |
---|---|
0-6 luni | 24 uncii (0,7 litri) |
7-12 luni | 27 uncii (0,8 litri) |
1–3 ani | 44 uncii (1,3 litri) |
4–8 ani | 58 uncii (1,7 litri) |
Fete 9-13 ani | 71 uncii (2,1 litri) |
Băieți 9-13 ani | 81 uncii (2,4 litri) |
Fete 14-18 ani | 78 uncii (2,3 litri) |
Băieți 14-18 ani | 112 uncii (3,3 litri) |
Femei 19–50 | 91 uncii (2,7 litri) |
Bărbați 19–50 | 125 uncii (3,7 litri) |
rezumatO dietă pentru varicela ar trebui să fie umplută cu alimente moi, reci, fade, neacide și multă apă.
Alimente de evitat
Iată o listă de alimente care ar putea irita sau agrava simptomele varicelei în rândul persoanelor care se confruntă cu vezicule în sau în jurul gurii.
Mancaruri picante
- ardei iuti
- sos iute
- salsa
- usturoi
Alimente acide
- strugurii
- ananas
- rosii
- citrice și sucuri
- alimente murate în oțet
- cafea
Alimente sarate
- covrigi
- chipsuri
- ciorbe de supă
- sucuri de legume
Alimente tari, crocante
- Popcorn
- nuci
- semințe
- mancare prajita
rezumatAlimentele picante, sărate, acide și crocante trebuie evitate atunci când aveți varicela.
Exemplu de meniu
Iată un exemplu de meniu cu ceea ce puteți mânca când aveți varicela:
- 3 uncii (84 grame) de pui fiert
- 1/2 cană (105 grame) de piure de cartofi
- 1 cană (156 grame) de broccoli la abur
- 1 cană (237 ml) de smoothie de căpșuni-banane
- apă de băut
În funcție de cum vă simțiți, poate doriți să vă întrerupeți aportul zilnic de nutrienți cu mese mai dese și mai mici.
rezumatMulte dintre alimentele pe care le consumați în mod normal pot fi incluse într-o dietă împotriva varicelei. Asigurarea că legumele și proteinele au fost complet gătite până la o textură moale le va face mai tolerabile.
Concluzia
Varicela este o boală extrem de contagioasă și incomodă.
În timp ce vaccinurile previn virusul, nu există multe opțiuni de tratament odată ce acesta a fost contractat.
Prin urmare, gestionarea simptomelor și a te simți cât mai confortabil posibil sunt unele dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face.
Consumul unei diete care este plină cu alimente sănătoase, dar tolerabile, cum ar fi cele care sunt moi și fade, te va menține hrănit.
Consumul de apă și alte băuturi hidratante pe parcursul zilei ar putea ajuta, de asemenea, organismul să lupte mai devreme împotriva infecției.
O dietă împotriva varicelei nu trebuie să fie limitată și poate fi inclusă o mare varietate de alimente.
Totuși, cel mai bine este să evitați alimentele crocante, fierbinți, picante, sărate sau acide dacă aveți răni pe buze, gură sau limbă.
Dacă sunteți îngrijorat de aportul de nutrienți dvs. sau al altcuiva în timpul unei crize de varicela, cereți îndrumare medicului dumneavoastră.