Ce este siropul de glucoză? Tot ce trebuie să știți
Este posibil să fi văzut sirop de glucoză pe lista de ingrediente pentru numeroase alimente ambalate.
Desigur, vă puteți întreba ce este acest sirop, din ce este făcut, dacă este sănătos și cum se compară cu alte produse.
Acest articol explică tot ce trebuie să știi despre siropul de glucoză.
Ce este siropul de glucoză?
Siropul de glucoză este o substanță utilizată în principal în producția comercială de alimente ca îndulcitor, agent de îngroșare și agent de reținere a umidității.
Deoarece nu se cristalizează, este adesea folosit pentru a face bomboane, bere, fondant și anumite produse de panificație conservate și prefabricate.
Siropul de glucoză este diferit de glucoză , care este un carbohidrat simplu și sursa preferată de energie a corpului și a creierului.
În schimb, siropul se face prin descompunerea moleculelor de glucoză din alimentele cu amidon prin hidroliză. Această reacție chimică dă un produs concentrat, dulce, cu un conținut ridicat de glucoză.
Deși porumbul este cea mai comună sursă, se pot folosi și cartofi, orz, manioc și grâu. Siropul de glucoză este produs sub formă de lichid gros sau sub formă de granule solide.
Echivalentul dextroză (DE) al acestor siropuri indică nivelul lor de hidroliză. Cele cu un DE mai mare adăpostesc mai mult zahăr și, prin urmare, sunt mai dulci.
La fel ca multe siropuri de glucoză, siropul de porumb se face prin descompunerea amidonului de porumb . În timp ce siropul de porumb poate fi numit cu exactitate sirop de glucoză, nu toate siropurile de glucoză sunt sirop de porumb - deoarece pot fi derivate din alte surse de plante.
Din punct de vedere nutrițional, glucoza și siropurile de porumb sunt similare și oferă foarte puține beneficii pentru sănătate . Nici unul nu conține o cantitate semnificativă de vitamine sau minerale.
Ele pot fi folosite interschimbabil în multe rețete, inclusiv produse de patiserie, bomboane, deserturi congelate și glazuri.
rezumatSiropul de glucoză este un îndulcitor comercial utilizat în produse precum produse de panificație și bomboane. Este adesea derivat din porumb sau din alte alimente bogate în amidon și are o valoare nutritivă mică.
Efectele siropului de glucoză asupra sănătății
Siropul de glucoză ajută la păstrarea și creșterea dulceagului alimentelor comerciale, ceea ce le poate spori atractivitatea. De asemenea, este foarte ieftin de produs.
Cu toate acestea, nu oferă niciun beneficiu pentru sănătate.
Acest sirop nu conține grăsimi sau proteine, ci este o sursă concentrată de zahăr și calorii . O lingură (15 ml) este încărcată cu 62 de calorii și 17 grame de carbohidrați - de aproape 4 ori mai mult decât cantitățile găsite în zahărul de masă.
Consumul regulat de sirop de glucoză poate crește riscul de obezitate , glicemie crescută, sănătatea dentară precară, hipertensiune arterială și boli de inimă.
rezumatSiropul de glucoză este o sursă concentrată de zahăr și calorii care este folosită în principal pentru a îmbunătăți satisfacția consumatorului. Poate crește riscul de apariție a diferitelor afecțiuni de sănătate.
Cum să evitați siropul de glucoză
Deoarece consumul regulat de sirop de glucoză vă poate dăuna sănătății, probabil că este ceva ce doriți să evitați.
Iată câteva sfaturi pentru a menține siropul de glucoză în afara dietei:
- Evitați alimentele și băuturile procesate. Siropul de glucoză se găsește adesea în sucuri, sucuri și băuturi pentru sport, precum și în bomboane, fructe conservate, pâine și gustări ambalate. Cel mai bine este să cumpărați cât mai multe alimente întregi .
- Verificați listele de ingrediente de pe produsele ambalate. Siropul de glucoză poate fi enumerat ca glucoză sau alte denumiri. În timp ce citiți eticheta , aveți grijă la alți îndulcitori nesănătoși, cum ar fi siropul de porumb bogat în fructoză.
- Căutați alimente care conțin îndulcitori mai sănătoși. Unele alimente ambalate folosesc melasă, stevie, xilitol, sirop de yacon sau eritritol în loc de sirop de glucoză. Acești îndulcitori nu par a fi dăunători în cantități moderate.
rezumatSiropul de glucoză nu este un ingredient sănătos și trebuie evitat pe cât posibil. Puteți minimiza aportul citind etichetele ingredientelor și cumpărând alimente întregi cât mai mult posibil.
Concluzia
Siropul de glucoză este un îndulcitor lichid folosit adesea în alimentele comerciale pentru a îmbunătăți gustul și durata de conservare.
Cu toate acestea, consumul regulat al acestui sirop este nesănătos, deoarece este foarte procesat și încărcat cu calorii și zahăr. Ca atare, cel mai bine este să evitați acest ingredient.
În schimb, căutați alimente care conțin îndulcitori mai sănătoși .