Ce este o dietă cu zero carbohidrați și ce alimente poți mânca?


O dietă fără carbohidrați este o versiune extremă a dietei cu conținut scăzut de carbohidrați. Elimină aproape toți carbohidrații, inclusiv cerealele integrale, fructele și majoritatea legumelor.

În timp ce studiile arată că scăderea aportului de carbohidrați vă poate ajuta să pierdeți kilograme și poate avea beneficii pentru sănătate, eliminarea completă a carbohidraților este extrem de restrictivă și, cel mai probabil, inutilă.

Acest articol oferă o prezentare detaliată a unei diete fără carbohidrați, inclusiv beneficiile sale potențiale, dezavantajele și alimentele de consumat și evitat.


Ce este o dietă fără carbohidrați?

O dietă fără carbohidrați este un mod de a mânca care elimină pe cât posibil carbohidrații digerabili.

Carbohidrații sunt sursa principală de energie a corpului tău. Se găsesc în cereale, fasole, leguminoase, fructe, legume, lapte, iaurt, paste, pâine și produse de patiserie.

Prin urmare, cineva care urmează o dietă fără carbohidrați trebuie să evite majoritatea acestor alimente și, în schimb, să mănânce alimente care conțin în principal proteine ​​sau grăsimi, cum ar fi carnea, peștele, ouăle, brânza, uleiurile și untul.

Nu există o rubrică strictă pentru o dietă fără carbohidrați. Unii oameni care îl urmează mănâncă nuci și semințe, legume fără amidon și fructe bogate în grăsimi precum avocado și nuca de cocos.

Chiar dacă aceste alimente au câțiva carbohidrați, sunt bogate în fibre. Prin urmare, au doar un număr minuscul de carbohidrați digerabili sau neți, care se calculează scăzând cantitatea de fibre din numărul total de carbohidrați.

O dietă fără carbohidrați seamănă cu o dietă ketogenă , care limitează aportul de carbohidrați la mai puțin de 30 de grame pe zi și vă încurajează să obțineți 70% sau mai mult din caloriile zilnice din grăsimi.

În funcție de ceea ce alegi să mănânci, o dietă fără carbohidrați poate fi mai restrictivă decât keto.

rezumat

O dietă fără carbohidrați interzice în mare măsură carbohidrații, în schimb încurajând alimentele care conțin în principal proteine ​​și grăsimi. În unele cazuri, puteți mânca și alimente bogate în fibre.


Cum să urmezi o dietă fără carbohidrați

Unele surse online recomandă menținerea aportului net de carbohidrați la 20-50 de grame pe zi într-o dietă fără carbohidrați, dar nu există intervale specifice de macronutrienți sau vreun protocol stabilit.

Pur și simplu, atunci când urmezi o dietă fără carbohidrați, eviți toate alimentele bogate în carbohidrați.

Mai exact, ar trebui să eliminați cerealele integrale și rafinate, produsele de patiserie, fructele, laptele, iaurtul, fasolea, leguminoasele, pastele, pâinea, băuturile îndulcite cu zahăr și legumele cu amidon precum mazărea și porumbul.

Alimentele și băuturile permise într-o dietă fără carbohidrați includ carnea, peștele, ouăle, brânza, untul, uleiurile, apa și cafeaua sau ceaiul simplu.

Dacă sunteți mai puțin strict, puteți mânca și nuci, semințe, legume fără amidon și fructe bogate în grăsimi, cum ar fi avocado și nuca de cocos, deoarece aceste alimente au un conținut scăzut de carbohidrați neți .

Deoarece această dietă se concentrează pe limitarea unui anumit macronutrient, nu există recomandări pentru aportul zilnic de calorii sau mărimea porțiilor .

rezumat

O dietă fără carbohidrați elimină toate alimentele bogate în carbohidrați, cum ar fi cerealele, produsele de patiserie și fructele, încurajând în schimb alimentele bogate în proteine ​​și grăsimi.


Te poate ajuta sa slabesti?

În general, reducerea aportului de carbohidrați vă poate ajuta să pierdeți în greutate.

Înlocuirea carbohidraților cu proteine ​​sau grăsimi vă poate ajuta să vă simțiți mai satul și să mâncați mai puține calorii, ceea ce, la rândul său, promovează pierderea în greutate .

În plus, dietele foarte scăzute în carbohidrați promovează de obicei o scădere rapidă în greutate în primele câteva săptămâni, datorită scăderii rapide a greutății apei. Acest lucru se datorează faptului că fiecare gram de carbohidrați conține aproximativ trei grame de apă în corpul tău.

Un studiu efectuat pe 79 de adulți obezi a constatat că, în decurs de 6 luni, cei care au limitat consumul de carbohidrați la mai puțin de 30 de grame pe zi au pierdut cu aproximativ 8,8 lire sterline (4 kg) mai mult decât cei care au limitat grăsimile la mai puțin de 30% din caloriile zilnice.

Alte studii oferă rezultate similare și sugerează că respectarea dietelor cu conținut foarte scăzut de carbohidrați sau cetogenice pentru mai mult de 12 luni poate duce la o pierdere mai susținută în greutate în comparație cu dietele cu conținut scăzut de grăsimi.

Cu toate acestea, cercetarea este mixtă. Unele studii au descoperit că dietele sărace în carbohidrați nu sunt mai eficiente pentru pierderea în greutate pe termen lung decât alte metode de alimentație care reduc, de asemenea, aportul total de calorii, cum ar fi dietele sărace în grăsimi.

Având în vedere aceste rezultate, respectarea unei diete fără carbohidrați ar duce probabil la pierderea în greutate - cel puțin pe termen scurt.

Cu toate acestea, nu trebuie să eliminați complet carbohidrații pentru a obține pierderea în greutate. Reducerea treptată a aportului de carbohidrați și, mai important, scăderea aportului total de calorii sunt modalități mai puțin restrictive de a pierde în greutate.

rezumat

O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, bogată în proteine ​​și grăsimi de umplere, poate ajuta la scăderea aportului general de calorii și poate duce la pierderea în greutate. Cu toate acestea, o dietă fără carbohidrați nu este necesară pentru a obține aceste rezultate.


Alte beneficii ale unei diete fără carbohidrați

Nu există studii privind dietele care elimină complet carbohidrații, dar cercetările privind dietele cu conținut foarte scăzut de carbohidrați și dietele ketogenice sugerează că aceștia pot avea mai multe beneficii.

Alte beneficii posibile ale dietelor foarte scăzute în carbohidrați includ:

  • Tensiune de sange scazuta. Unele studii sugerează că reducerea aportului de carbohidrați poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
  • Reducerea grăsimii abdominale. Cercetările limitate indică faptul că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați sunt mai bune decât dietele sărace în grăsimi în scăderea grăsimii din burtă , un tip de grăsime asociat cu inflamația și anumite boli.
  • Risc mai mic de sindrom metabolic. Scăderea aportului de carbohidrați poate ajuta la prevenirea unora dintre factorii de risc asociați cu sindromul metabolic, cum ar fi hipertensiunea arterială, creșterea zahărului din sânge și grăsimea abdominală.
rezumat

O dietă foarte săracă în carbohidrați poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii și a controlului zahărului din sânge. Cu toate acestea, nu este necesar să reduceți complet carbohidrații pentru a experimenta aceste beneficii.


Dezavantajele unei diete fără carbohidrați

O dietă fără carbohidrați poate avea o serie de dezavantaje.

Există studii insuficiente cu privire la efectele pe termen lung ale dietelor foarte scăzute în carbohidrați, așa că este deosebit de dificil de estimat efectele pe termen lung ale unei diete fără carbohidrați.

Datorită acestei lipse de cercetare, a urma o dietă fără carbohidrați pe o perioadă lungă de timp ar putea avea consecințe grave asupra sănătății.

Deoarece o dietă fără carbohidrați este extrem de restrictivă, foarte bogată în grăsimi și nu este bine cercetată pentru siguranță, nu este potrivită pentru cei cu tulburări de alimentație, copii, hiperresponsibili la colesterol și femeile însărcinate sau care alăptează.

rezumat

O dietă fără carbohidrați restricționează alimentele cu fibre și majoritatea alimentelor vegetale care sunt bogate în vitamine și minerale. Acest lucru poate duce la constipație, energie scăzută și posibile deficiențe de micronutrienți.


Alimente de mâncat

Alimentele care sunt de obicei permise într-o dietă fără carbohidrați includ:

  • Carne și produse animale cu conținut scăzut de carbohidrați: pui, vită, curcan, miel, căprioară, bizon, porc, ouă, unt, untură, brânză
  • Fructe de mare: somon , tilapia, cod, creveți, sardine, hering, crab
  • Condimente: ierburi și condimente
  • Băuturi fără calorii: apă, cafea neagră și ceai simplu
  • Nuci și semințe (cele sărace în carbohidrați neți): migdale, nuci, semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui, fistic, caju
  • Legume fără amidon (cele sărace în carbohidrați net): broccoli, dovlecei, ardei gras, conopidă, verdeață cu frunze, rutabaga, napi, varză de Bruxelles, sparanghel, ciuperci
  • Fructe bogate în grăsimi: nucă de cocos, avocado
rezumat

O dietă fără carbohidrați restricționează alimentele care sunt bogate în carbohidrați și se bazează în principal pe carne, lactate, fructe de mare și alimente vegetale cu conținut scăzut de carbohidrați.


Alimente de evitat

O dietă fără carbohidrați este extrem de restrictivă și elimină mai multe grupuri de alimente, cum ar fi:

  • Cereale: orez, farro, orz, quinoa, grau, paine, paste
  • Dulciuri și produse de patiserie: prăjituri, prăjituri, bomboane, sifone , băuturi dulci
  • Fructe: mere, portocale, banane, fructe de padure, kiwi, pere
  • Legume cu amidon: mazăre, porumb, dovleac, cartofi
  • Fasole și leguminoase: fasole neagră, fasole, năut, linte
  • Lactate: lapte și iaurt
  • Condimente cu adaos de zahăr: ketchup, sos grătar, dressings pentru salată
  • Alcool: bere, vin , băuturi alcoolice, băuturi amestecate cu zahăr
rezumat

Alimentele cu restricții pentru o dietă fără carbohidrați includ cereale, dulciuri, produse de patiserie, fructe, legume cu amidon, fasole, lapte, iaurt și alcool.


Exemplu de meniu

Iată un exemplu de meniu de cinci zile pentru o dietă fără carbohidrați.

  • Mic dejun: ouă cu brânză cu broccoli , cârnați de pui
  • Prânz: friptură de flanc și salată de rucola cu sos de ulei de măsline, caju
  • Cina: creveți cu crustă de cocos , sparanghel prăjit și ciuperci
  • Gustări: jerky de curcan, avocado
rezumat

O dietă fără carbohidrați este foarte restrictivă și se bazează în principal pe alimente de origine animală și pe alimente vegetale cu un conținut foarte scăzut de carbohidrați.


Concluzia

O dietă fără carbohidrați elimină aproape toți carbohidrații și încurajează un aport ridicat de grăsimi și proteine .

Poate stimula pierderea în greutate, sănătatea inimii și controlul zahărului din sânge. Cu toate acestea, nu este necesar să reduceți toți carbohidrații pentru a experimenta aceste beneficii.

În plus, această dietă poate reduce nivelul de energie și poate crește riscul de deficiențe de nutrienți.

În schimb, urmărește să mănânci o dietă echilibrată cu o varietate de alimente.

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
e-Nutritie.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii