Ce este Guma Gellan? Utilizări, beneficii și siguranță
Guma Gellan este un aditiv alimentar care a fost descoperit în anii 1970.
Folosit pentru prima dată ca înlocuitor pentru gelatina și agar agar, se găsește în prezent într-o varietate de alimente procesate, inclusiv gemuri, bomboane, carne și lapte vegetal fortificat.
S-ar putea să vă întrebați dacă oferă beneficii sau este sigur de consumat.
Acest articol examinează guma gellan pentru a determina dacă este bună sau rea pentru tine.
Ce este guma gellan?
Guma Gellan este un aditiv alimentar utilizat în mod obișnuit pentru a lega, stabiliza sau textura alimentele procesate. Este similar cu alți agenți de gelifiere, inclusiv guma guar , caragenanul, agar agar și guma xantan.
Crește în mod natural pe nuferi, dar poate fi produs artificial prin fermentarea zahărului cu o anumită tulpină de bacterii.
Este un înlocuitor popular pentru alți agenți de gelifiere, deoarece este eficient în cantități foarte mici și produce un gel transparent care nu este sensibil la căldură.
Guma Gellan funcționează și ca o alternativă pe bază de plante la gelatina , care este derivată din piele, cartilaj sau oase de animale.
rezumatGuma Gellan este un aditiv folosit pentru a lega, stabiliza sau textura alimentele. Deși apare în mod natural, este și produs comercial prin fermentație bacteriană.
Cum se folosește guma gellan?
Guma Gellan are o varietate de utilizări.
Ca agent de gelifiere, conferă o textură cremoasă deserturilor, conferă umpluturii pentru produse de copt o consistență asemănătoare unui jeleu și reduce probabilitatea ca anumite delicatese - cum ar fi creme brûlée sau sorbet flaming - să se topească atunci când sunt supuse la căldură.
Guma Gellan este, de asemenea, adăugată în mod obișnuit în sucurile fortificate și laptele vegetal pentru a ajuta la stabilizarea nutrienților suplimentari, cum ar fi calciul , menținându-le amestecate în băutură, mai degrabă decât să fie amestecate în fundul recipientului.
Acest aditiv are, de asemenea, aplicații medicale și farmaceutice pentru regenerarea țesuturilor, ameliorarea alergiilor , îngrijirea dentară, repararea oaselor și fabricarea de medicamente.
rezumatGuma Gellan are proprietăți de gelifiere, de stabilizare și de îmbunătățire a texturii, precum și mai multe utilizări farmaceutice.
Alimente care conțin gumă gellan
Puteți găsi gumă gellan într-o varietate de alimente, inclusiv:
- Băuturi: lapte și sucuri fortificate pe bază de plante, lapte cu ciocolată și unele băuturi alcoolice
- Cofetarii: bomboane, marshmallows, umpluturi pentru produse de patiserie si guma de mestecat
- Lactate: lapte fermentat, smântână, iaurt, brânză procesată și unele brânzeturi nematurate
- Produse din fructe și legume: piureuri de fructe, marmelade, gemuri, jeleuri și unele fructe și legume uscate
- Alimente ambalate: cereale pentru micul dejun , precum și niște tăiței, gnocchi de cartofi, pâine, chifle și paste fără gluten sau cu conținut scăzut de proteine
- Sosuri și tartine: sosuri pentru salată, ketchup, muștar, sosuri, creme și unele tartine pentru sandvici
- Alte alimente: unele carnuri procesate, icre de pește, supe, ciorbe, condimente, zahăr pudră și siropuri
Guma Gellan este deosebit de populară în alimentele ambalate vegane , deoarece este o alternativă pe bază de plante la gelatină.
O veți găsi listată pe etichetele produselor alimentare ca gumă gellan sau E418. De asemenea, este vândut separat sub nume de marcă precum Gelrite sau Kelcogel.
rezumatGuma Gellan este adăugată la diferite băuturi, cofetărie, sosuri, tartine, alimente ambalate și produse lactate. Este, de asemenea, un înlocuitor popular pentru gelatina în produsele vegane.
Beneficiile potențiale ale gumei gellan
În timp ce se spune că guma gellan oferă mai multe beneficii pentru sănătate, puține dintre acestea sunt susținute de dovezi solide.
De exemplu, unele dovezi sugerează că guma gellan ameliorează constipația prin adăugarea de volum în scaun și ajutând alimentele să se miște fără probleme prin intestin.
Acestea fiind spuse, aceste studii sunt foarte mici și depășite. În plus, rezultatele au fost mixte, ceea ce indică faptul că orice beneficii digestive pot varia în funcție de individ.
În plus, anumite gingii au fost legate de pierderea în greutate, controlul poftei de mâncare și scăderea nivelului zahărului din sânge și al colesterolului, ceea ce a determinat unii oameni să afirme că guma gellan oferă și aceste beneficii.
Cu toate acestea, foarte puține studii au examinat dacă guma gellan are aceste atribute în mod specific - și cele care nu raportează niciun efect semnificativ.
Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări.
rezumatPuține studii au testat beneficiile gumei gellan, deși poate reduce probabilitatea de constipație. În timp ce unii oameni susțin că promovează pierderea în greutate și reduce apetitul, zahărul din sânge și colesterolul, sunt necesare cercetări suplimentare.
Siguranță și dezavantaje potențiale
Guma Gellan este considerată în general sigură.
În timp ce un studiu pe animale a legat aportul cronic de doze mari de gumă gellan de anomalii ale mucoasei intestinale, alte studii nu au găsit efecte dăunătoare.
Mai mult, într-un studiu de 3 săptămâni, oamenii au mâncat de aproape 30 de ori mai multă gumă gellan pe zi decât se găsește în mod obișnuit într-o dietă normală, fără a experimenta niciun efect advers.
Acestea fiind spuse, deoarece acest produs poate încetini digestia la unele persoane, este posibil să doriți să vă limitați aportul.
rezumatGuma Gellan este considerată un aditiv alimentar sigur, deși vă poate încetini digestia.
Concluzia
Guma Gellan este un aditiv care se găsește într-o varietate de alimente procesate.
Deși poate lupta împotriva constipației la unii oameni, majoritatea presupuselor sale beneficii nu sunt susținute de știință.
Acestea fiind spuse, este considerat sigur. Deoarece este de obicei folosit în cantități mici, este puțin probabil să provoace probleme.