Ce este făina de gris? Tot ce trebuie să știți
Includem produse pe care le considerăm utile pentru cititorii noștri. Dacă cumpărați prin link-uri de pe această pagină, este posibil să câștigăm un mic comision. Iată procesul nostru.
Grișul este o făină grosieră din grâu dur, un tip de grâu dur.
Când măcinat într-o făină, grâul dur este cunoscut sub numele de gris și folosit în întreaga lume în pâine, paste și terci. Această făină este mai închisă și mai aurie decât făina universală. Are o aromă ușoară, pământească.
Alături de utilizările sale culinare, grisul beneficiază și de controlul greutății, sănătatea inimii și sistemul dumneavoastră digestiv.
Acest articol trece în revistă nutriția, beneficiile, utilizările și dezavantajele grisului.
Nutriție cu gris
Făina de gris poate fi îmbogățită, ceea ce înseamnă că producătorii de alimente adaugă din nou nutrienți care s-au pierdut în timpul procesării boabelor de grâu dur. Grișul îmbogățit conține niveluri mai mari de vitamine și minerale decât alternativele neîmbogățite.
O porție de 1/3 de cană (56 de grame) de gris îmbogățit nefiert oferă:
- Calorii: 198 calorii
- Carbohidrați: 40 de grame
- Proteine: 7 grame
- Grăsime: mai puțin de 1 gram
- Fibre: 7% din aportul zilnic de referință (RDI)
- Tiamina: 41% din RDI
- Folat: 36% din RDI
- Riboflavină: 29% din RDI
- Fier: 13% din RDI
- Magneziu: 8% din RDI
Grișul este bogat în proteine și fibre - ambele încetinesc digestia și cresc senzația de sațietate între mese.
Este, de asemenea, bogat în vitamine din grupa B , cum ar fi tiamina și acidul folic, care au multe roluri importante în corpul tău, inclusiv ajutând la transformarea alimentelor în energie.
În plus, grisul este o sursă bună de fier și magneziu. Aceste minerale susțin producția de globule roșii, sănătatea inimii și controlul zahărului din sânge.
rezumatFăina de gris îmbogățită este hrănitoare și oferă niveluri ridicate de diferite vitamine B, fier, proteine și fibre.
Poate promova pierderea în greutate
Grișul este bogat în mai mulți nutrienți care pot sprijini pierderea în greutate .
Pentru început, o 1/3 de cană (56 de grame) de gris negătit și îmbogățit oferă 7% din RDI pentru fibre - un nutrient din care lipsește multe diete. Studiile asociază o dietă bogată în fibre cu pierderea în greutate și scăderea greutății corporale.
Poate reduce senzația de foame și poate preveni creșterea în greutate în viitor. De exemplu, un studiu efectuat pe 252 de femei a constatat că fiecare creștere de 1 gram a fibrelor alimentare pe zi a dus la o scădere în greutate de 0,5 lire (0,25 kg) pe parcursul a 20 de luni.
Grișul este, de asemenea, bogat în proteine, cu 1/3 de cană (56 de grame) de gris nefiert oferind peste 7 grame.
S-a demonstrat că creșterea proteinelor din dieta dumneavoastră favorizează pierderea în greutate. De exemplu, o analiză a 24 de studii a remarcat că o dietă bogată în proteine – în comparație cu o dietă standard cu proteine – a dus la o scădere în greutate cu 0,79 kg mai mare.
Creșterea proteinelor în dieta ta poate ajuta, de asemenea, la reducerea foametei, la păstrarea masei musculare în timpul scăderii în greutate, la creșterea pierderii de grăsime și la îmbunătățirea compoziției corporale.
rezumatAlimentele bogate în proteine și fibre - cum ar fi grisul - pot crește senzația de sațietate și pot reduce foamea. La rândul său, acest lucru poate promova pierderea în greutate.
Susține sănătatea inimii
O dietă bogată în fibre poate reduce riscul de boli de inimă. O analiză a 31 de studii a constatat că persoanele cu cel mai mare aport de fibre pot avea un risc redus de boli de inimă cu până la 24%, în comparație cu cei cu cel mai mic aport de fibre.
Fibrele pot sprijini sănătatea inimii prin scăderea colesterolului LDL (rău), a tensiunii arteriale și a inflamației generale. Un mic studiu de 3 săptămâni a observat că consumul a 23 de grame de fibre pe zi din cereale integrale precum grisul a redus colesterolul LDL cu 5%.
În plus, grisul conține și alți nutrienți sănătoși pentru inimă, cum ar fi acidul folic și magneziu. Dietele bogate în acești nutrienți ajută la susținerea sănătății inimii.
Un studiu efectuat pe peste 58.000 de persoane a constatat că cel mai mare aport de acid folic – în comparație cu cel mai mic aport – a fost asociat cu un risc redus cu 38% de boli de inimă.
În plus, studiile arată că dietele bogate în magneziu susțin sănătatea generală a inimii. De exemplu, un studiu efectuat la peste un milion de oameni a arătat că o creștere cu 100 mg pe zi a magneziului alimentar a redus riscul de insuficiență cardiacă cu 22% și riscul de accident vascular cerebral cu 7%.
rezumatGrișul este bogat în nutrienți cum ar fi fibrele, folații și magneziul - toate care vă protejează inima și vă pot reduce riscul de boli de inimă.
Poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge
Grișul poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge datorită nivelului ridicat de magneziu și fibre alimentare. Menținerea unui nivel sănătos al zahărului din sânge este un factor important în reducerea riscului de diabet de tip 2 și boli de inimă.
Magneziul poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge prin creșterea răspunsului celulelor la insulină, un hormon care reglează nivelul zahărului din sânge. De fapt, dietele bogate în magneziu au fost asociate cu un risc redus de diabet cu până la 14% în unele studii.
Grișul este, de asemenea, bogat în fibre, un nutrient esențial pentru controlul zahărului din sânge. Fibrele încetinesc absorbția carbohidraților în fluxul sanguin, ajutând la controlul creșterilor de zahăr din sânge după masă. De asemenea, poate scădea nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat.
În plus, dietele bogate în fibre pot reduce nivelul hemoglobinei A1c - o valoare medie a glicemiei pe o perioadă de 3 luni - la persoanele cu diabet zaharat cu până la 0,5%.
rezumatGrișul este o sursă excelentă de magneziu și fibre - doi nutrienți care pot îmbunătăți nivelul zahărului din sânge și pot reduce riscul de diabet de tip 2.
Bogat în fier
Fierul este un mineral esențial care joacă multe roluri în corpul tău.
Unele funcții ale fierului includ:
- transportă oxigenul prin sânge
- sinteza ADN-ului
- crestere si dezvoltare
- sprijinul sistemului imunitar
Grișul este o sursă excelentă de fier, cu 1/3 de cană (56 de grame) de gris nefiert, îmbogățit, oferind 13% din RDI pentru acest nutrient.
Fără suficient fier alimentar, corpul tău nu poate produce suficiente celule roșii din sânge. Ca urmare, se poate dezvolta o afecțiune numită anemie cu deficit de fier.
Deficiența de fier este cea mai comună deficiență de micronutrienți la nivel mondial. Creșterea aportului de alimente bogate în fier poate reduce riscul de deficiență și anemie ulterioară.
Cu toate acestea, grisul - ca și alte plante - conține fier non-hem, care nu este absorbit la fel de bine ca fierul hem găsit în produsele de origine animală, cum ar fi carnea, păsările de curte și peștele.
Din fericire, adăugarea alimentelor bogate în vitamina C, cum ar fi citrice, fructe de pădure și roșii, la mesele cu gris, poate ajuta la creșterea absorbției fierului non-hem.
rezumatGrișul este o sursă bună de fier non-hem. Fierul este un mineral esențial pentru transportul oxigenului, prevenirea anemiei și susținerea creșterii și dezvoltării.
Susține sănătatea digestivă
Îmbunătățirea digestiei este unul dintre numeroasele beneficii pentru sănătate ale fibrelor alimentare. O porție de 1/3 de cană (56 de grame) de făină de gris îmbogățită, nefiertă, conține peste 2 grame de fibre - sau 7% din CDI pentru acest nutrient.
Fibrele alimentare oferă multe beneficii pentru sistemul dumneavoastră digestiv. De exemplu, stimulează creșterea bacteriilor intestinale prietenoase. Un echilibru sănătos al bacteriilor intestinale afectează multe domenii ale sănătății, cum ar fi digestia optimă, sănătatea imunitară și metabolismul.
În plus, aportul de fibre promovează mișcările intestinale regulate și poate ajuta la tratarea constipației. De exemplu, un studiu de două săptămâni a constatat că persoanele care au consumat zilnic 5 grame de fibre integrale suplimentare au avut îmbunătățiri ale constipației și mai puține balonări.
rezumatConținutul ridicat de fibre al grisului susține digestia prin stimularea creșterii bacteriilor intestinale benefice și prin promovarea mișcărilor intestinale regulate.
Utilizări ale grisului
Grișul este bogat în gluten - o proteină care oferă structură multor tipuri de pâine, paste și alte produse de patiserie. Textura dură și elastică a grisului îl face unul dintre cele mai bune tipuri de făină pentru a face paste.
Iată câteva alte moduri de a folosi grisul:
- Adăugați câteva lingurițe în aluatul de pâine pentru o textură crocantă.
- Se amestecă cu lapte clocotit, miere și extract de vanilie pentru o budincă de desert gustoasă sau cereale fierbinți.
- Schimbați făina obișnuită cu gris pentru a adăuga un plus de crocant rețetelor de aluat.
- Folosește-l pentru a îngroșa o tocană sau un sos.
- Presărați-l peste cartofi înainte de a-l prăji pentru a fi mai crocant.
Puteți găsi gris în multe magazine alimentare lângă făina universală și cerealele speciale. Este disponibil și online .
Făina de gris poate deveni râncedă dacă este lăsată deschisă, așa că cel mai bine este să păstrați grisul în frigider într-un recipient ermetic.
rezumatTextura grosieră și elastică a grisului îl face un tip excelent de făină pentru pâine, paste și multe altele.
Considerații de sănătate
Există câțiva factori de care trebuie să luați în considerare înainte de a adăuga gris în dieta dumneavoastră.
Pentru început, grisul este bogat în gluten - o proteină care poate fi dăunătoare persoanelor cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten. Boala celiacă afectează aproximativ 1,4% din populația lumii.
Se crede că 0,5-13% dintre indivizi pot avea sensibilitate la gluten non-celiacă (NCGS). Cei cu boala celiacă sau NCGS ar trebui să evite să mănânce alimente care conțin gluten, cum ar fi grisul.
În plus, deoarece grisul este făcut prin măcinarea grâului dur, poate fi dăunător persoanelor cu alergie la grâu.
rezumatGrișul este un cereal care conține gluten, care este nepotrivit persoanelor cu anumite tulburări de gluten sau celor cu alergie la grâu.
Concluzia
Grișul este o făină obținută din grâu dur măcinat. Este bogat în proteine, fibre și vitamine B și poate sprijini pierderea în greutate, sănătatea inimii și digestia.
Majoritatea oamenilor se pot bucura de gris fără probleme, dar un mic procent din populație ar putea să nu-l tolereze din cauza conținutului de gluten sau grâu.
Dacă o poți tolera, încearcă să adaugi gris în dieta ta. Conținutul său ridicat de proteine este excelent pentru îmbunătățirea structurii și texturii în rețete precum pastele și pâine.