Care este diferența dintre Tempeh și Tofu?


Tofu și tempeh sunt surse din ce în ce mai comune de proteine ​​pe bază de plante. Indiferent dacă ești vegetarian, acestea pot fi alimente hrănitoare de inclus în dieta ta.

În timp ce ambele alimente pe bază de soia oferă beneficii similare pentru sănătate, ele diferă în ceea ce privește aspectul, aromă și profilurile nutritive.

Acest articol explorează principalele asemănări și diferențe dintre tempeh și tofu.


Ce sunt tempeh și tofu?

Tempeh și tofu sunt produse din soia procesate.

Tofu, care este mai răspândit, este făcut din lapte de soia coagulat presat în blocuri solide albe. Este disponibil într-o varietate de texturi, inclusiv ferm, moale și mătăsos.

Pe de altă parte, tempeh este făcut din boabe de soia care au fost fermentate și compactate într-o prăjitură fermă și densă. Unele soiuri conțin și quinoa, orez brun, semințe de in și condimente.

Tempeh este mestecat și are un gust de nucă, pământesc, în timp ce tofu este mai neutru și tinde să absoarbă aromele alimentelor cu care este gătit.

Ambele produse sunt utilizate în mod obișnuit ca înlocuitor nutritiv de carne și pot fi gătite în numeroase moduri.

rezumat

Tofu este făcut din lapte de soia condensat, în timp ce tempeh este făcut din boabe de soia fermentate. Aroma de nucă a lui Tempeh contrastează cu profilul blând și fără aromă al tofu-ului.


Profiluri nutriționale

Tempeh and tofu deliver a wide variety of nutrients. A 3-ounce (85-gram) serving of tempeh and tofu contains :

TempehTofu
Calories14080
Protein16 grams8 grams
Carbs10 grams 2 grams
Fiber7 grams 2 grams
Fat5 grams 5 grams
Calcium6% of the Daily Value (DV)15% of the DV
Iron10% of the DV8% of the DV
Potassium8% of the DV4% of the DV
Sodium10 mg 10 mg
Cholesterol0 mg 0 mg

While their nutrient content is similar in some ways, there are some notable differences.

Because tempeh is usually made with nuts, seeds, legumes, or whole grains, it’s significantly richer in calories, protein, and fiber. In fact, just 3 ounces (85 grams) provides 7 grams of fiber, which is 28% of the DV .

While tofu is lower in protein, it has fewer calories and still offers significant amounts of iron and potassium while boasting more than double the calcium found in tempeh.

Both soy products are generally low in sodium and free of cholesterol.

summary

Tempeh and tofu are both nutritious. Tempeh provides more protein, fiber, iron, and potassium per serving, while tofu contains more calcium and is lower in calories.


Asemănări cheie

Pe lângă caracteristicile lor nutriționale, tofu și tempeh oferă beneficii similare pentru sănătate.

Cercetările asociază consumul crescut de soia cu un risc scăzut de boli de inimă datorită efectelor sale asupra colesterolului și trigliceridelor.

Mai exact, un studiu pe șoareci a constatat că tempehul îmbogățit cu nutrienți a scăzut atât nivelul trigliceridelor, cât și al colesterolului.

Tofu pare să aibă aceleași efecte.

De exemplu, un studiu pe șobolani a demonstrat că tofu și proteina din soia au scăzut semnificativ nivelurile de trigliceride și colesterol .

În plus, un studiu efectuat pe 45 de bărbați a remarcat că nivelurile de colesterol total și trigliceride au fost semnificativ mai scăzute la o dietă bogată în tofu decât la o dietă bogată în carne slabă.

rezumat

Tofu și tempeh sunt surse bogate de izoflavone, care au fost legate de beneficii precum prevenirea cancerului și îmbunătățirea sănătății inimii.


Diferențele cheie

One distinct difference between tofu and tempeh is that tempeh provides beneficial prebiotics.

Prebiotics are natural, non-digestible fibers that promote the growth of healthy bacteria in your digestive tract. They’re linked to regular bowel movements, reduced inflammation, lower cholesterol levels, and even improved memory .

Tempeh is particularly rich in these beneficial prebiotics because of its high fiber content .

In particular, one test-tube study found that tempeh stimulated the growth of Bifidobacterium, a type of beneficial gut bacteria .

summary

Tempeh is particularly rich in prebiotics, which are non-digestible fibers that feed the healthy bacteria in your gut.


Utilizări culinare și preparare

Tofu și tempeh sunt disponibile pe scară largă în majoritatea magazinelor alimentare.

Puteți găsi tofu conservat, congelat sau în ambalaje frigorifice. De obicei, vine în blocuri, care trebuie clătite și presate înainte de consum. Blocurile sunt adesea tăiate în cuburi și adăugate la feluri de mâncare precum cartofi prăjiți și salate , dar pot fi și coapte.

Tempeh este la fel de versatil. Poate fi aburit, copt sau sot și adăugat la prânzul sau cina preferată, inclusiv sandvișuri, supe și salate.

Având în vedere aroma de nucă a tempehului, unii oameni îl preferă ca înlocuitor de carne decât tofu, care are un gust mai blând.

Oricum, ambele sunt simplu de preparat și ușor de adăugat la o dietă echilibrată.

rezumat

Tofu și tempeh sunt ușor de preparat și pot fi folosite într-o varietate de mese.


Concluzia

Tempeh și tofu sunt alimente nutritive pe bază de soia, bogate în izoflavone.

Cu toate acestea, tempeh este bogat în prebiotice și conține semnificativ mai multe proteine ​​și fibre, în timp ce tofu se laudă cu mai mult calciu. În plus, gustul pământesc al tempeh contrastează cu cel mai neutru al tofu.

Indiferent de care alegeți, consumul oricăruia dintre aceste alimente este o modalitate excelentă de a vă crește aportul de izoflavone și de a vă promova sănătatea generală.

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
e-Nutritie.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii