7 Beneficii pentru sănătate ale prunelor și prunelor uscate
Prunele sunt extrem de hrănitoare, cu o varietate de beneficii pentru sănătate de oferit.
Acestea conțin multe vitamine și minerale, pe lângă fibre și antioxidanți, care pot ajuta la reducerea riscului de apariție a mai multor boli cronice.
Puteți consuma prune proaspete sau uscate. Prunele uscate sau prunele uscate sunt cunoscute pentru îmbunătățirea mai multor condiții de sănătate, inclusiv constipația și osteoporoza.
Acest articol enumeră 7 beneficii pentru sănătate bazate pe dovezi ale prunelor și prunelor uscate.
1. Conțin mulți nutrienți
Prunele și prunele sunt impresionant de bogate în nutrienți. Conțin peste 15 vitamine și minerale diferite, pe lângă fibre și antioxidanți.
Iată o prezentare generală a profilurilor nutriționale ale prunelor și prunelor uscate.
După greutate, prunele au mai multe calorii decât prunele. O porție de 1 uncie (28 grame) de prune uscate conține următoarele:
- Calorii: 67
- Carbohidrați: 18 grame
- Fibre: 2 grame
- Zaharuri: 11 grame
- Vitamina A: 4% din RDI
- Vitamina K: 21% din RDI
- Vitamina B2: 3% din RDI
- Vitamina B3: 3% din RDI
- Vitamina B6: 3% din RDI
- Potasiu: 6% din RDI
- Cupru: 4% din CDI
- Mangan: 4% din RDI
- Magneziu: 3% din RDI
- Fosfor: 2% din RDI
În general, conținutul de vitamine și minerale al unei porții de prune și prune uscate diferă ușor. Prunele conțin mai multă vitamina K decât prunele și sunt oarecum mai mari în vitaminele B și minerale.
În plus, prunele au mai multe calorii, fibre și carbohidrați decât prunele proaspete.
Rezumat:Conținutul de vitamine și minerale al prunelor și prunelor uscate diferă ușor, dar ambele sunt pline de nutrienți. În plus, prunele conțin mai multe calorii, fibre și carbohidrați decât prunele proaspete.
2. Prunele și sucul de prune pot ameliora constipația
Prunele și sucul de prune sunt bine cunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora constipația .
Acest lucru se datorează parțial cantității mari de fibre din prune uscate. O prună oferă 1 gram de fibre.
Fibrele din prune uscate sunt în mare parte insolubile, ceea ce înseamnă că nu se amestecă cu apa.
Joacă un rol în prevenirea constipației prin adăugarea de volum în scaun și poate accelera viteza cu care deșeurile se deplasează prin tractul digestiv.
În plus, prunele și sucul de prune conțin sorbitol, care este un alcool zaharat cu efecte laxative naturale .
Consumul de prune uscate s-a dovedit a fi mai eficient în tratarea constipației decât multe alte tipuri de laxative, cum ar fi psyllium , care este un tip de fibră adesea folosit pentru ameliorarea constipației.
Într-un studiu, persoanele care au consumat 2 uncii (50 de grame) de prune uscate în fiecare zi timp de trei săptămâni au raportat o consistență și o frecvență mai bună a scaunului, comparativ cu un grup care a consumat psyllium.
Este important să rețineți că consumul prea multor prune uscate poate duce la reacții nedorite, cum ar fi diareea. Pentru a preveni acest lucru, cel mai bine este să rămâneți cu o porție de 1/4–1/2 cană (44–87 grame) pe zi.
Dacă utilizați suc de prune, asigurați-vă că este 100% suc fără zaharuri adăugate. În plus, limitați dimensiunea porției la 4–8 uncii (118–237 ml) pe zi.
Rezumat:Prunele și sucul de prune pot fi eficiente pentru ameliorarea constipației datorită conținutului lor de fibre și sorbitol.
3. Prunele și prunele sunt bogate în antioxidanți
Prunele și prunele uscate sunt bogate în antioxidanți, care sunt de ajutor pentru reducerea inflamației și protejarea celulelor de deteriorarea radicalilor liberi.
Sunt deosebit de bogate în antioxidanți polifenoli, care au efecte pozitive asupra sănătății oaselor și pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și diabet.
De fapt, unele studii au arătat că prunele conțin mai mult de două ori mai multă cantitate de antioxidanți polifenoli decât alte fructe populare, cum ar fi nectarinele și piersici.
Multe studii de laborator și animale au descoperit că polifenolii din prune și prune uscate au efecte antiinflamatorii puternice, precum și capacitatea de a preveni deteriorarea celulelor care duce adesea la boli.
Într-un studiu pe eprubetă, polifenolii din prune uscate au redus semnificativ markerii inflamatori asociați cu bolile articulare și pulmonare.
Antocianinele, un tip specific de polifenol, par a fi cei mai activi antioxidanți găsiți în prune și prune uscate. Acestea pot avea efecte puternice asupra sănătății, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă și cancer.
Cu toate acestea, deși toate aceste descoperiri sunt promițătoare, sunt necesare mai multe studii umane.
Rezumat:Prunele și prunele sunt bogate în antioxidanți polifenoli, care pot reduce inflamația și pot reduce riscul apariției mai multor boli cronice.
4. Acestea pot ajuta la scaderea glicemiei
Prunele au proprietăți care pot ajuta la controlul zahărului din sânge .
În ciuda faptului că sunt destul de bogate în carbohidrați, prunele și prunele nu par să provoace o creștere substanțială a nivelului de zahăr din sânge după ce sunt consumate.
Acest lucru este atribuit potențialului lor de a crește nivelul de adiponectină, un hormon care joacă un rol în reglarea zahărului din sânge.
În plus, fibrele din prune pot fi parțial responsabile pentru efectele lor asupra zahărului din sânge. Fibrele încetinesc rata la care corpul tău absoarbe carbohidrații după masă, determinând creșterea treptată a zahărului din sânge, mai degrabă decât creșterea .
În plus, consumul de fructe precum prunele și prunele uscate este asociat cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2.
Cu toate acestea, asigurați-vă că țineți sub control mărimea porțiilor, deoarece prunele sunt bogate în calorii și sunt ușor de consumat în exces. O porție rezonabilă este de 1/4–1/2 cană (44–87 grame).
Rezumat:Prunele și prunele sunt o sursă bună de fibre și s-a dovedit că reduc nivelul de adiponectină. Ambele caracteristici pot beneficia de controlul zahărului din sânge.
5. Prunele pot promova sănătatea oaselor
Prunele pot fi benefice pentru îmbunătățirea sănătății oaselor .
Unele studii au asociat consumul de prune cu un risc redus de afecțiuni osoase debilitante, cum ar fi osteoporoza și osteopenia, care sunt caracterizate prin densitate osoasă scăzută.
Nu numai că s-a demonstrat că prunele uscate previn pierderea osoasă, dar pot avea și potențialul de a inversa pierderea osoasă care a avut loc deja.
Încă nu este clar de ce prunele par să aibă aceste efecte pozitive asupra sănătății oaselor. Cu toate acestea, se crede că conținutul lor de antioxidanți și capacitatea de a reduce inflamația joacă un rol.
În plus, cercetările sugerează că consumul de prune uscate poate crește nivelul anumitor hormoni care sunt implicați în formarea oaselor.
Prunele conțin, de asemenea, câteva vitamine și minerale care au efecte de protecție a oaselor, inclusiv vitamina K , fosfor, magneziu și potasiu.
Deși toate aceste constatări sunt pozitive, majoritatea dovezilor referitoare la prune și sănătatea oaselor se bazează pe rezultate din studiile pe animale și pe eprubete.
Cu toate acestea, cantitatea minimă de cercetări umane efectuate asupra consumului de prune și sănătății oaselor a produs rezultate promițătoare. În comparație cu alte fructe, prunele par să fie cele mai eficiente în prevenirea și inversarea pierderii osoase.
Rezumat:Prunele au mai multe proprietăți care pot aduce beneficii sănătății osoase prin prevenirea sau inversarea pierderii osoase, ceea ce poate reduce riscul afecțiunilor precum osteoporoza.
6. Prunele și prunele pot aduce beneficii sănătății inimii
Consumul regulat de prune și prune uscate poate avea un efect protector asupra sănătății inimii.
Au fost studiate pentru potențialul lor de a reduce tensiunea arterială crescută și nivelul colesterolului, care sunt factori majori de risc pentru bolile de inimă.
Într-un studiu, subiecții care au băut suc de prune și au mâncat trei sau șase prune în fiecare dimineață timp de opt săptămâni au fost comparați cu un grup care a băut doar un pahar de apă pe stomacul gol.
Cei care au consumat prune și sucul de prune au avut niveluri semnificativ mai scăzute ale tensiunii arteriale, colesterolului total și colesterolului LDL „rău” decât grupul care a băut apă.
Un alt studiu a constatat că bărbații care au fost diagnosticați cu colesterol ridicat au avut niveluri mai scăzute de colesterol LDL după ce au consumat 12 prune uscate pe zi timp de opt săptămâni.
Mai multe studii pe animale au produs rezultate similare.
În general, șoarecii hrăniți cu pudră de prune uscate și suc de prune par să aibă un nivel mai scăzut de colesterol și un colesterol HDL „bun” crescut . Cu toate acestea, aceste rezultate nu pot fi generalizate la om.
Efectele pozitive pe care prunele și prunele par să le aibă asupra factorilor de risc pentru bolile de inimă se datorează probabil conținutului lor ridicat de fibre, potasiu și antioxidanți.
Deși rezultatele acestor studii sunt promițătoare, rețineți că este nevoie de mai multe cercetări umane pentru a susține efectele de protecție a inimii ale prunelor și prunelor uscate.
Rezumat:Prunele și prunele pot promova sănătatea inimii datorită rolului lor potențial în scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol.
7. Ușor de adăugat la dieta ta
Prunele și prunele sunt convenabile și ușor de încorporat în dieta ta.
Le puteți mânca singure sau le puteți savura în smoothie-uri și salate, cum ar fi în următoarele rețete:
Prunele pot fi consumate și ca suc și sunt în mod obișnuit înăbușite, care este procesul de combinare a acestora cu apă și apoi fierbere, ca în acest .
Rezumat:Prunele și prunele sunt ușor de adăugat în dieta ta. Pot fi preparate în mai multe moduri diferite și au un gust grozav în multe tipuri de rețete.
Concluzia
Prunele sunt un fruct foarte hrănitor. Atât prunele, cât și prunele sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.
În plus, au câteva caracteristici care pot reduce riscul apariției multor boli cronice, cum ar fi osteoporoza, cancerul, bolile de inimă și diabetul.
În plus, au un gust delicios și necesită puțină pregătire, așa că sunt ușor de încorporat în dieta ta.