12 beneficii și utilizări ale uleiului de măsline presat la rece
Presarea la rece este o modalitate obișnuită de a face ulei de măsline fără utilizarea căldurii sau a substanțelor chimice.
Constă în zdrobirea măslinelor într-o pastă, apoi aplicarea forței prin presare mecanică sau centrifugare pentru a separa uleiul de pulpă. Conform standardelor alimentare europene, temperaturile nu pot depăși 81 ° F (27 ° C).
Presarea la rece poate ajuta uleiul de măsline să-și păstreze valoarea nutritivă, deoarece nutrienții și compușii vegetali benefici se pot descompune la căldură mare.
Calitățile uleiului de măsline sunt determinate de conținutul de acid oleic pe care îl conțin. Cele mai înalte grade, extra virgin și virgin, sunt întotdeauna presate la rece pentru a menține prezent un nivel ridicat de acid oleic.
Iată 13 beneficii și utilizări ale uleiului de măsline presat la rece.
1. Bogată în nutrienți
Deoarece este practic numai grăsime, uleiul de măsline presat la rece este bogat în calorii.
Cu toate acestea, principalul său tip de grăsime - grăsimile nesaturate - este incredibil de sănătos.
În comparație cu dietele bogate în grăsimi saturate, cele bogate în grăsimi nesaturate sunt asociate cu un risc redus de boli de inimă, diabet de tip 2, cancer și alte boli cronice.
Uleiul de măsline se mândrește, de asemenea, cu vitaminele E și K. Vitamina E este un antioxidant puternic implicat în funcția imunitară, în timp ce vitamina K joacă un rol cheie în coagularea sângelui și sănătatea oaselor.
Doar 1 lingură (15 ml) de ulei de măsline presat la rece:
- Calorii: 119
- Grăsime totală: 13,5 grame
- Grăsimi saturate: 2 grame
- Grăsimi mononesaturate: 10 grame
- Grăsimi polinesaturate: 1,5 grame
- Vitamina E: 12,9% din valoarea zilnică (DV)
- Vitamina K: 6,8% din DV
Uleiul de măsline presat la rece conține, de asemenea, cel puțin 30 de compuși vegetali benefici, mulți dintre care sunt antioxidanți puternici cu efecte antiinflamatorii.
rezumatUleiul de măsline presat la rece este bogat în grăsimi sănătoase, zeci de compuși puternici din plante și vitaminele E și K.
2. Plină cu grăsimi sănătoase
The United States Department of Agriculture (USDA) recommends that you consume 20–35% of your calories from fat, mainly the unsaturated type .
Cold pressed olive oil comprises nearly all fat, with 71% coming from an unsaturated fat called oleic acid .
Studies suggest that oleic acid and other unsaturated fats may help lower LDL (bad) cholesterol when used in place of saturated fats .
An additional 11% of the fat in cold pressed olive oil comes from omega-6 and omega-3 fatty acids. These two unsaturated fats are involved in major bodily processes, such as blood pressure regulation, blood clotting, and immune system response .
Although olive oil contains 2 grams of saturated fat per tablespoon (15 ml), this is well within the 13–22-gram daily limit recommended by most health authorities for a standard 2,000-calorie diet .
summarYCold pressed olive oil mainly comprises oleic acid, a fat that may help lower cholesterol. It also provides omega-6 and omega-3 fats, which are essential for your health.
3. Contains potent antioxidants
Uleiul de măsline presat la rece poate reține mai mulți antioxidanți decât uleiurile de măsline de calitate inferioară, deoarece nu este tratat cu căldură.
Antioxidanții vă apără corpul împotriva moleculelor instabile numite radicali liberi. La rândul său, acest lucru ajută la prevenirea afecțiunilor cronice precum bolile de inimă, diabetul și cancerul.
Per lingură (15 ml), uleiul de măsline conține 12,9% din DV pentru vitamina E - un nutrient esențial și un antioxidant puternic.
Este, de asemenea, bogat în compuși vegetali, cum ar fi oleuropeina și hidroxitirosol, care au demonstrat proprietăți antioxidante puternice în studiile pe animale și în eprubetă.
Cercetătorii cred că acești compuși pot fi parțial responsabili pentru beneficiile dietei mediteraneene, inclusiv pentru oase mai puternice și un risc redus de boli de inimă, afecțiuni ale creierului și anumite tipuri de cancer.
RezumatUleiul de măsline presat la rece conține antioxidanți puternici care vă pot proteja corpul împotriva numeroaselor boli.
4. Poate combate inflamația
Se crede că inflamația prelungită, de grad scăzut, influențează multe afecțiuni, inclusiv bolile de inimă, diabetul, cancerul, artrita și boala Alzheimer.
Studiile sugerează că uleiul de măsline poate ajuta la reducerea inflamației datorită concentrației sale mari de grăsimi sănătoase, antioxidanți și compuși precum oleocantalul.
Oleocanthal este un agent antiinflamator natural. Studiile pe eprubetă indică faptul că acționează similar cu ibuprofenul, un medicament antiinflamator - deși sunt necesare studii pe oameni.
Amintiți-vă că includerea mai multor opțiuni pe bază de plante în dieta dvs. poate reduce inflamația mai eficient decât să vă bazați pe un singur compus, nutrient sau aliment .
Totuși, înlocuirea alimentelor bogate în grăsimi saturate - cum ar fi untul, shorteningul și untura - cu ulei de măsline presat la rece este un loc excelent pentru a începe.
rezumatDatorită concentrației mari de grăsimi sănătoase, antioxidanți și compuși vegetali benefici, uleiul de măsline presat la rece poate ajuta la reducerea inflamației.
5. May protect against heart disease
Boala cardiacă este principala cauză de deces atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor din întreaga lume, fiind responsabilă pentru peste 17 milioane de decese în fiecare an.
Numeroase studii arată că înlocuirea alimentelor bogate în grăsimi saturate cu ulei de măsline poate ajuta la reducerea nivelului ridicat de colesterol LDL (rău) și a tensiunii arteriale - doi factori majori de risc pentru boli de inimă .
Un studiu efectuat pe peste 84.000 de femei a constatat că înlocuirea a 5% din grăsimile saturate cu alimente bogate în grăsimi mononesaturate, inclusiv uleiul de măsline, reduce riscul bolilor de inimă cu 15%.
S-a demonstrat că dieta mediteraneană , care se bazează pe uleiul de măsline ca principală sursă de grăsimi, reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral cu până la 28%.
rezumatÎnlocuirea surselor de grăsimi saturate cu ulei de măsline presat la rece vă poate reduce riscul de boli de inimă.
6. Poate promova sănătatea creierului
S-a demonstrat că dietele bogate în ulei de măsline presat la rece susțin sănătatea creierului.
Un exemplu este dieta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), care recomandă în primul rând gătitul cu ulei de măsline. Combină dieta tradițională mediteraneană cu dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension).
În studiile populației, indivizii care urmează dieta MIND demonstrează scăderi mai lente ale clarității mentale și ale memoriei odată cu vârsta, precum și după un accident vascular cerebral.
Un studiu de 4,5 ani pe 923 de persoane a constatat o reducere cu 53% a ratei bolii Alzheimer la cei care au respectat cel mai strict dieta.
Combinația dietei de alimente care stimulează creierul poate fi, de asemenea, responsabilă pentru beneficiile acesteia. Pe lângă uleiul de măsline, dieta MIND este bogată în legume, fructe de pădure, nuci, cereale integrale și pește. De asemenea, are un conținut scăzut de sodiu.
Mai mult, cercetările efectuate pe animale și în eprubetă sugerează că oleocantalul, un compus din uleiul de măsline, poate ajuta la reducerea plăcilor cerebrale asociate cu boala Alzheimer. Cu toate acestea, este nevoie de cercetare umană.
rezumatDietele bogate în ulei de măsline pot ajuta la prevenirea declinului mental asociat cu îmbătrânirea, precum și la reducerea riscului de boală Alzheimer.
7–10. Alte beneficii potențiale pentru sănătate
Deși cercetările sunt limitate, uleiul de măsline presat la rece poate oferi alte beneficii potențiale pentru sănătate. Acestea includ:
- Risc redus de diabet de tip 2. Studiile pe oameni leagă dietele cu cea mai mare cantitate de ulei de măsline – până la 1,5 linguri (20 ml) pe zi – cu un risc cu 16% mai mic de diabet de tip 2.
- Nivelul de zahăr din sânge îmbunătățit. Într-un studiu mic, persoanele care au luat 20 mg de oleuropeină concentrată, un compus din uleiul de măsline, au prezentat o creștere a zahărului din sânge cu 14% mai mică după o masă decât cei care au luat un placebo.
- Ameliorarea constipației. Conform unor studii mici, luarea a cât mai puțin de 1 linguriță (5 ml) de ulei de măsline pe zi poate trata constipația .
- Progresia întârziată a osteoartritei. Cercetările pe animale arată că uleiul de măsline și compușii săi pot lupta împotriva osteoartritei, prevenind deteriorarea cartilajului, căptușeala protectoare a articulațiilor.
Rețineți că este nevoie de mai multe cercetări.
rezumatCercetările timpurii sugerează că uleiul de măsline și compușii săi pot ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2, la îmbunătățirea nivelului zahărului din sânge, la ameliorarea constipației și la combaterea osteoartritei.
11. Poate aduce beneficii părului, pielii și unghiilor
Deși există dovezi științifice limitate care să susțină aplicarea topică a uleiului de măsline, acesta este un ingredient comun în multe săpunuri, geluri pentru corp și loțiuni.
Câteva utilizări cosmetice populare pentru uleiul de măsline sunt:
- Tratament pentru păr. Utilizați 1–2 linguri (15–30 ml) de ulei de măsline pentru a trata vârfurile despicate sau masați-l ușor în scalp pentru a ameliora uscarea. După aceea, șamponați și clătiți bine.
- Crema hidratanta. Pentru a vă hidrata pielea, aplicați un strat subțire după duș sau amestecați o cantitate de mărimea unui ban în loțiunea dumneavoastră obișnuită înainte de utilizare. Poate fi necesar să ștergeți excesul de ulei cu un prosop.
- Balsam pentru cuticule. Masați o picătură de ulei de măsline în fiecare vârf de deget pentru a trata cuticulele crăpate, crăpate sau uscate.
Deoarece uleiurile de măsline de calitate inferioară pot adăposti potențiali iritanti ai pielii, cel mai bine este să rămâneți la uleiurile de măsline extravirgine și virgine, care sunt ambele presate la rece.
Persoanele cu pielea sensibilă ar trebui să fie precaute, deoarece s-a demonstrat că uleiul de măsline irită și mai mult pielea uscată, în special la sugari și copii.
rezumatDeși uleiul de măsline poate fi un hidratant eficient pentru păr, piele și unghii, există puține dovezi științifice care să susțină aceste utilizări. În plus, poate fi inadecvat pentru persoanele cu piele sensibilă.
12. Ușor de adăugat în dieta ta
Uleiul de măsline presat la rece nu este doar un ulei de gătit excelent pentru sot, prăjire și coacere, ci și un ingredient ideal în sosurile pentru salate , sosuri și marinate.
Înlocuirea grăsimilor saturate cu acest ulei poate fi deosebit de benefică pentru sănătatea ta. Luați în considerare aceste schimburi de alimente ușoare:
- Când gătiți, înlocuiți untul, grăsimea, untura sau grăsimea de slănină cu ulei de măsline presat la rece.
- În loc să cumpărați sosuri cremoase pentru salată, încercați cele făcute cu ulei de măsline - sau faceți-vă singuri.
- Optează pentru sosuri pe bază de ulei de măsline, cum ar fi pesto, peste cele pe bază de smântână sau brânză.
- Pentru o baie de legume, încercați hummus făcut cu ulei de măsline în loc de brânză albastră sau dressing ranch.
- În loc să vă ungeți pâinea, scufundați-o în ulei de măsline presat la rece și condimente.
Uleiul de măsline presat la rece funcționează și pentru prăjit , dar ar trebui să limitați utilizarea acestei metode de gătit din cauza excesului de calorii pe care îl oferă.
În plus, uleiul de măsline este încă bogat în calorii. Dacă vă monitorizați aportul de calorii, asigurați-vă că utilizați această grăsime în doza zilnică pentru a evita creșterea nedorită în greutate.
rezumatUleiul de măsline presat la rece este o grăsime sănătoasă pentru inimă pentru gătitul zilnic și funcționează mai ales bine în sosuri, sosuri și sosuri.
Concluzia
Uleiul de măsline presat la rece poate reține mai mulți nutrienți decât uleiurile de măsline tratate cu căldură.
Este încărcat cu grăsimi sănătoase, vitamine E și K și câțiva antioxidanți și compuși antiinflamatori. Acești nutrienți pot promova sănătatea creierului și a inimii, pe lângă alte beneficii.
S-ar putea să câștigi cel mai mult dacă folosești ulei de măsline presat la rece în locul altor grăsimi, cum ar fi untura, untul sau margarina.