11 beneficii dovedite ale usturoiului pentru sănătate
„Fie ca mâncarea să fie medicamentul tău, iar medicamentul să fie hrana ta.”
Acestea sunt cuvinte celebre ale medicului grec antic Hipocrate, numit adesea părintele medicinei occidentale.
De fapt, el prescriea usturoi pentru a trata o varietate de afecțiuni medicale.
Știința modernă a confirmat recent multe dintre aceste efecte benefice asupra sănătății.
Iată 11 beneficii pentru sănătate ale usturoiului care sunt susținute de cercetările umane.
1. Usturoiul conține compuși cu proprietăți medicinale puternice
Usturoiul este o plantă din familia Allium (ceapă).
Este strâns legat de ceapă, eșalotă și praz. Fiecare segment al unui bulb de usturoi se numește cățel. Există aproximativ 10–20 de cuișoare într-un singur bulb, dați sau primiți.
Usturoiul crește în multe părți ale lumii și este un ingredient popular în gătit datorită mirosului său puternic și gustului delicios.
Cu toate acestea, de-a lungul istoriei antice, principala utilizare a usturoiului a fost pentru sănătatea și proprietățile sale medicinale.
Utilizarea sa a fost bine documentată de multe civilizații majore, inclusiv egipteni, babilonieni, greci, romani și chinezi.
Oamenii de știință știu acum că cele mai multe dintre beneficiile sale pentru sănătate sunt cauzate de compușii de sulf formați atunci când un cățel de usturoi este tocat, zdrobit sau mestecat.
Poate cel mai faimos dintre acestea este cunoscut sub numele de alicina. Cu toate acestea, alicina este un compus instabil care este prezent doar pentru scurt timp în usturoiul proaspăt după ce a fost tăiat sau zdrobit.
Alți compuși care pot juca un rol în beneficiile pentru sănătate ale usturoiului includ disulfura de dialil și s-alil cisteina.
Compușii de sulf din usturoi intră în organism din tractul digestiv și călătoresc în tot corpul, unde își exercită efectele biologice puternice.
Rezumat Usturoiul este o plantă din familia cepei care este cultivată pentru gustul său distinctiv și beneficiile pentru sănătate. Conține compuși cu sulf, despre care se crede că aduc unele dintre beneficiile sănătății.
2. Usturoiul este foarte nutritiv, dar are foarte puține calorii
Calorie pentru calorie, usturoiul este incredibil de hrănitor.
Un cățel (3 grame) de usturoi crud conține:
- Mangan: 2% din valoarea zilnică (DV)
- Vitamina B6: 2% din DV
- Vitamina C: 1% din DV
- Seleniu: 1% din DV
- Fibre: 0,06 grame
- Cantități decente de calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier și vitamina B1
Acesta vine cu 4,5 calorii, 0,2 grame de proteine și 1 gram de carbohidrați.
Usturoiul conține, de asemenea, urme de diverși alți nutrienți. De fapt, conține puțin din aproape tot ce aveți nevoie.
Rezumat Usturoiul este sărac în calorii și bogat în vitamina C, vitamina B6 și mangan. De asemenea, conține urme de diverși alți nutrienți.
3. Usturoiul poate lupta împotriva bolilor, inclusiv a răcelii
Se știe că suplimentele de usturoi stimulează funcția sistemului imunitar.
Un studiu amplu, de 12 săptămâni, a constatat că un supliment zilnic de usturoi a redus numărul de răceli cu 63% în comparație cu un placebo.
Durata medie a simptomelor de răceală a fost, de asemenea, redusă cu 70%, de la 5 zile în grupul placebo la doar 1,5 zile în grupul cu usturoi.
Un alt studiu a constatat că o doză mare de extract de usturoi învechit (2,56 grame pe zi) a redus numărul de zile bolnave de răceală sau gripă cu 61%.
Cu toate acestea, o analiză a concluzionat că dovezile sunt insuficiente și că sunt necesare mai multe cercetări.
În ciuda lipsei de dovezi solide, adăugarea de usturoi în dieta ta poate merita încercată dacă te răcești des.
Rezumat Suplimentele de usturoi ajută la prevenirea și reducerea severității bolilor comune, cum ar fi gripa și răceala.
4. Compușii activi din usturoi pot reduce tensiunea arterială
Bolile cardiovasculare precum atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale sunt cele mai mari ucigașe din lume.
Hipertensiunea arterială sau hipertensiunea arterială este unul dintre cei mai importanți factori care provoacă aceste boli.
Studiile umane au descoperit că suplimentele de usturoi au un impact semnificativ asupra reducerii tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială ridicată.
Într-un studiu, 600-1500 mg de extract de usturoi învechit a fost la fel de eficient ca medicamentul Atenolol în reducerea tensiunii arteriale pe o perioadă de 24 de săptămâni.
Dozele de supliment trebuie să fie destul de mari pentru a avea efectele dorite. Cantitatea necesară este echivalentă cu aproximativ patru căței de usturoi pe zi.
Rezumat Dozele mari de usturoi par să îmbunătățească tensiunea arterială pentru cei cu hipertensiune arterială cunoscută (hipertensiune). În unele cazuri, suplimentele pot fi la fel de eficiente ca medicamentele obișnuite.
5. Usturoiul îmbunătățește nivelul de colesterol, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă
Usturoiul poate reduce colesterolul total și.
Pentru cei cu colesterol ridicat, suplimentele de usturoi par să reducă colesterolul total și/sau LDL cu aproximativ 10-15%.
Privind în special colesterolul LDL (cel „rău”) și HDL (cel „bun”), usturoiul pare să scadă LDL-ul, dar nu are un efect sigur asupra HDL.
Nivelurile ridicate ale trigliceridelor sunt un alt factor de risc cunoscut pentru bolile de inimă, dar usturoiul pare să nu aibă efecte semnificative asupra nivelului de trigliceride.
Rezumat Suplimentele de usturoi par să reducă colesterolul total și LDL, în special la cei care au colesterolul ridicat. Colesterolul HDL și trigliceridele nu par să fie afectate.
6. Usturoiul conține antioxidanți care pot ajuta la prevenirea bolii Alzheimer și a demenței
Daunele oxidative de la radicalii liberi contribuie la procesul de imbatranire.
Usturoiul conține antioxidanți care susțin mecanismele de protecție ale organismului împotriva daunelor oxidative.
S-a demonstrat că dozele mari de suplimente de usturoi cresc enzimele antioxidante la oameni, precum și reduc semnificativ stresul oxidativ la cei cu hipertensiune arterială.
Efectele combinate asupra reducerii colesterolului și tensiunii arteriale, precum și proprietățile antioxidante, pot reduce riscul de boli comune ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer și demența.
Rezumat Usturoiul conține antioxidanți care protejează împotriva deteriorării celulare și a îmbătrânirii. Poate reduce riscul bolii Alzheimer și demenței.
7. Usturoiul te poate ajuta să trăiești mai mult
Efectele potențiale ale usturoiului asupra longevității sunt practic imposibil de dovedit la oameni.
Dar având în vedere efectele benefice asupra factorilor de risc importanți, cum ar fi tensiunea arterială, este logic ca usturoiul să vă ajute să trăiți mai mult .
Faptul că poate lupta împotriva bolilor infecțioase este și el un factor important, deoarece acestea sunt cauze frecvente de deces, în special la vârstnici sau la persoanele cu sisteme imunitare disfuncționale.
Rezumat Usturoiul are efecte benefice cunoscute asupra cauzelor obișnuite ale bolilor cronice, așa că este logic că ar putea, de asemenea, să vă ajute să trăiți mai mult.
8. Performanța atletică ar putea fi îmbunătățită cu suplimente cu usturoi
Usturoiul a fost una dintre cele mai timpurii substanțe de „îmbunătățire a performanței”.
A fost folosit în mod tradițional în culturile antice pentru a reduce oboseala și a spori capacitatea de muncă a muncitorilor.
În special, a fost dat sportivilor olimpici din Grecia antică.
Studiile la rozătoare au arătat că usturoiul ajută la performanța la exerciții fizice, dar au fost făcute foarte puține studii pe oameni.
Persoanele cu boli de inimă care au luat ulei de usturoi timp de 6 săptămâni au avut o reducere cu 12% a ritmului cardiac de vârf și o capacitate mai bună de exercițiu.
Cu toate acestea, un studiu pe nouă bicicliști competitivi nu a găsit niciun beneficiu de performanță.
Alte studii sugerează că oboseala indusă de exerciții fizice poate fi redusă cu usturoi.
Rezumat Usturoiul poate îmbunătăți performanța fizică la animalele de laborator și la persoanele cu boli de inimă. Beneficiile pentru oamenii sănătoși nu sunt încă concludente.
9. Consumul de usturoi poate ajuta la detoxifierea metalelor grele din organism
La doze mari, s-a demonstrat că compușii cu sulf din usturoi protejează împotriva leziunilor organelor cauzate de toxicitatea metalelor grele.
Un studiu de patru săptămâni efectuat pe angajații unei fabrici de baterii auto (expunerea excesivă la plumb) a constatat că usturoiul a redus nivelul de plumb din sânge cu 19%. De asemenea, a redus multe semne clinice de toxicitate, inclusiv durerile de cap și tensiunea arterială.
Trei doze de usturoi în fiecare zi au depășit chiar și medicamentul D-penicilamină în reducerea simptomelor.
Rezumat S-a demonstrat că usturoiul reduce semnificativ toxicitatea plumbului și simptomele asociate într-un studiu.
10. Usturoiul poate îmbunătăți sănătatea oaselor
Niciun studiu uman nu a măsurat efectele usturoiului asupra pierderii osoase.
Cu toate acestea, studiile la rozătoare au arătat că poate minimiza pierderea osoasă prin creșterea estrogenului la femele.
Un studiu la femeile aflate la menopauză a constatat că o doză zilnică de extract de usturoi uscat (egal cu 2 grame de usturoi crud) a scăzut semnificativ un marker al deficienței de estrogen.
Acest lucru sugerează că acest supliment poate avea efecte benefice asupra sănătății oaselor la femei.
Alimente precum usturoiul și ceapa pot avea, de asemenea, efecte benefice asupra osteoartritei.
Rezumat Usturoiul pare să aibă unele beneficii pentru sănătatea oaselor prin creșterea nivelului de estrogen la femele, dar sunt necesare mai multe studii umane.
11. Usturoiul este ușor de inclus în dieta ta și are un gust absolut delicios
Ultimul nu este un beneficiu pentru sănătate, dar este totuși important.
Usturoiul este foarte ușor (și delicios) de inclus în dieta ta actuală.
Se completează cu majoritatea mâncărurilor sărate, în special supe și sosuri. Gustul puternic al usturoiului poate adăuga și un pumn rețetelor altfel fade.
Usturoiul vine în mai multe forme, de la căței întregi și paste netede până la pudre și suplimente precum extract de usturoi și ulei de usturoi.
Cu toate acestea, rețineți că usturoiul are unele dezavantaje, cum ar fi respirația urât mirositoare. Există, de asemenea, unele persoane care sunt alergice la acesta.
Dacă aveți o tulburare de sângerare sau luați medicamente pentru subțierea sângelui, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a crește aportul de usturoi.
O modalitate obișnuită de a folosi usturoiul este să presați câțiva căței de usturoi proaspăt cu o presă de usturoi, apoi să-l amestecați cu ulei de măsline extravirgin și puțină sare.
Acesta este un pansament sănătos și super satisfăcător.
rezumatUsturoiul este delicios și ușor de adăugat în dieta ta. Îl poți folosi în mâncăruri sărate, supe, sosuri, dressing-uri și multe altele.
Concluzia
Timp de mii de ani, s-a crezut că usturoiul are proprietăți medicinale.
Știința a confirmat-o acum.