10 beneficii surprinzătoare pentru sănătate și utilizări ale piersicilor


Piersicile – sau Prunus persica – sunt fructe mici, cu coaja neclară și pulpă dulce, albă sau galbenă.

Se crede că au originea în China cu peste 8.000 de ani în urmă.

Piersicile sunt legate de prune, caise, cireșe și migdale. Sunt considerate drupe sau fructe cu sâmbure, deoarece carnea lor înconjoară o coajă care adăpostește o sămânță comestibilă.

Pot fi consumate singure sau adăugate la o varietate de feluri de mâncare. În plus, piersicile sunt hrănitoare și pot oferi o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv o digestie îmbunătățită, piele mai fină și ameliorarea alergiilor.

Iată 10 beneficii surprinzătoare pentru sănătate și utilizări ale piersicilor.


1. Ambalat cu nutrienți și antioxidanți

Piersicile sunt bogate în multe vitamine, minerale și compuși vegetali benefici.

O piersică de mărime medie (5,4 uncii sau 150 de grame) oferă aproximativ:

  • Calorii: 58
  • Proteine: 1 gram
  • Grăsime: mai puțin de 1 gram
  • Carbohidrați: 14 grame
  • Fibre: 2 grame
  • Vitamina C: 17% din valoarea zilnică (DV)
  • Vitamina A: 10% din DV
  • Potasiu: 8% din DV
  • Niacina: 6% din DV
  • Vitamina E: 5% din DV
  • Vitamina K: 5% din DV
  • Cupru: 5% din DV
  • Mangan: 5% din DV

Piersicile oferă, de asemenea, cantități mai mici de magneziu , fosfor, fier și unele vitamine B.

În plus, sunt pline de antioxidanți - compuși vegetali benefici care combat daune oxidative și vă ajută să vă protejați corpul împotriva îmbătrânirii și a bolilor. Cu cât fructele sunt mai proaspete și mai coapte, cu atât conține mai mulți antioxidanți.

Într-un studiu, sucul din piersici proaspete a demonstrat acțiuni antioxidante la bărbații sănătoși în decurs de 30 de minute de la consum.

Piersicile proaspete și conservate par să aibă cantități similare de vitamine și minerale - atâta timp cât soiurile din conserve sunt nedecojite.

Cu toate acestea, piersicile proaspete au niveluri mai ridicate de antioxidanți și par a fi mai eficiente în protejarea împotriva daunelor oxidative decât cele conservate.

Rezumat Piersicile sunt bogate în fibre, vitamine și minerale. De asemenea, conțin compuși vegetali benefici, cum ar fi antioxidanții, care vă pot proteja corpul de îmbătrânire și boli.


2. Poate ajuta digestia

Piersicile pot contribui la o digestie sănătoasă.

Un fruct de talie medie furnizează aproximativ 2 grame de fibre, dintre care jumătate sunt fibre solubile, în timp ce cealaltă jumătate sunt insolubile.

Fibrele insolubile adaugă volum scaunului și ajută la deplasarea alimentelor prin intestin, reducând probabilitatea de constipație .

Pe de altă parte, fibrele solubile furnizează hrană pentru bacteriile benefice din intestine. La rândul lor, aceste bacterii produc acizi grași cu lanț scurt - cum ar fi acetat, propionat și butirat - care hrănesc celulele intestinale.

Acizii grași cu lanț scurt din intestin pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației și la îmbunătățirea simptomelor tulburărilor digestive, cum ar fi boala Crohn, sindromul colonului iritabil (IBS) și colita ulcerativă.

Florile de piersic sunt o altă parte a fructului care poate beneficia digestia. Sunt utilizate în mod obișnuit în medicina tradițională chineză pentru a trata tulburările digestive.

Cercetările pe animale arată că compușii găsiți în flori pot crește în mod eficient puterea și frecvența contracțiilor intestinale, ceea ce ajută la menținerea ritmului adecvat pentru a împinge alimentele fără probleme.

În timp ce studiile folosesc adesea extract de floare de piersic, un ceai de plante preparat din flori este consumat în mod obișnuit în Coreea.

Rezumat Piersicile conțin fibre, care contribuie la o digestie ușoară și la un risc mai mic de tulburări intestinale. Florile de piersic oferă, de asemenea, anumiți compuși care par să susțină un intestin sănătos.


3. Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Consumul regulat de fructe – inclusiv piersici – poate promova sănătatea inimii .

Piersicile pot reduce factorii de risc pentru boli de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială și nivelul colesterolului.

În plus, studiile pe eprubetă arată că piersicile se pot lega de acizii biliari - compuși produși de ficat din colesterol.

Acizii biliari legați – împreună cu colesterolul pe care îl conțin – sunt în cele din urmă excretați prin fecale, ceea ce poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge.

Studii suplimentare pe eprubetă și pe animale au descoperit că piersicile pot reduce nivelul de colesterol LDL total și „rău”, precum și nivelul tensiunii arteriale și al trigliceridelor.

Cercetările efectuate la șobolani obezi au arătat că sucul de piersici poate scădea nivelul hormonului angiotensină II care crește tensiunea arterială.

Deși aceste efecte par promițătoare, sunt necesare mai multe studii pentru a le confirma la om.

Rezumat Piersicile conțin compuși care pot ajuta la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială, precum și nivelul de trigliceride și colesterol. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pe oameni.


4. Îți poate proteja pielea

Piersicile pot avea efecte protectoare care vă ajută să vă mențineți pielea sănătoasă .

Studiile pe eprubetă indică faptul că compușii găsiți în piersici pot îmbunătăți capacitatea pielii de a reține umiditatea - îmbunătățind astfel textura pielii.

În plus, atât studiile pe eprubetă, cât și studiile pe animale arată că extractele din flori sau carne de piersic aplicate direct pe piele pot ajuta la prevenirea daunelor UV.

S-a constatat, de asemenea, că extractele din flori de piersic întârzie dezvoltarea tumorilor pielii la șoareci.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări la om înainte de a putea trage concluzii.

Rezumat Compușii din piersici și flori de piersic vă pot ajuta să vă mențineți pielea sănătoasă prin menținerea umidității și protejarea împotriva daunelor solare. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări.


5. Poate preveni anumite tipuri de cancer

La fel ca majoritatea fructelor, piersicile oferă compuși vegetali benefici care pot oferi o anumită protecție împotriva diferitelor tipuri de cancer.

Mai exact, pielea și carnea piersicilor sunt bogate în carotenoide și acid cafeic - două tipuri de antioxidanți care au proprietăți anticancerigene .

Cercetările pe eprubetă și pe animale au arătat, de asemenea, că compușii din semințele de piersici pot limita creșterea tumorilor cutanate necanceroase și pot împiedica transformarea lor în tumori canceroase.

Ca să nu mai vorbim de faptul că piersicile sunt pline de polifenoli - o categorie de antioxidanți care s-a dovedit a reduce creșterea și limitează răspândirea celulelor canceroase în studiile pe eprubetă.

Polifenolii de piersici pot avea capacitatea de a ucide și celulele canceroase, fără a provoca daune celor sănătoase.

Într-un studiu pe animale, acești polifenoli au fost deosebit de eficienți în prevenirea creșterii și răspândirii unui anumit tip de cancer de sân.

Cercetătorii au raportat că o persoană ar trebui să mănânce aproximativ două până la trei piersici pe zi pentru a consuma o cantitate de polifenoli echivalentă cu cea utilizată în studiu.

Într-un alt studiu, femeile aflate în postmenopauză care consumau cel puțin 2 piersici sau nectarine în fiecare zi au avut un risc cu 41% mai mic de cancer de sân în decurs de 24 de ani.

Cu toate acestea, puține studii au fost făcute pe oameni, așa că sunt necesare mai multe cercetări.

Rezumat Compușii găsiți în piersici pot oferi o anumită protecție împotriva cancerului prin limitarea formării, creșterii și răspândirii celulelor canceroase. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste beneficii.


6. Poate reduce simptomele alergiei

Piersicile pot reduce simptomele alergiei.

Atunci când corpul dumneavoastră este expus la un alergen, eliberează histamine sau substanțe chimice produse de sistemul dumneavoastră imunitar pentru a vă ajuta să vă scăpați de alergen.

Histaminele fac parte din sistemul de apărare al corpului și declanșează simptome de alergie, cum ar fi strănutul, mâncărimea sau tusea.

Cercetările arată că piersicile pot ajuta la reducerea simptomelor alergice prin prevenirea eliberării de histamine în sânge.

Mai mult, studiile pe eprubetă raportează că extractele de piersici pot fi și ele eficiente și pot limita inflamația observată frecvent în reacțiile alergice.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina puterea acestor efecte la persoanele cu alergii .

Rezumat Piersicile pot ajuta la scăderea răspunsului sistemului imunitar la alergeni, reducând astfel simptomele alergiei. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii - în special la oameni.


7–9. Alte beneficii potențiale

Piersicile pot oferi mai multe alte beneficii pentru sănătate. Cele mai bine cercetate includ:

  1. Poate stimula imunitatea: Piersicile sunt bogate în nutrienți și antioxidanți care întăresc imunitatea. Studiile pe eprubete arată că acestea pot lupta și cu anumite tipuri de bacterii.
  2. Poate proteja împotriva anumitor toxine: într-un studiu, extractele de piersici administrate fumătorilor au crescut eliminarea nicotinei prin urină.
  3. Poate reduce nivelul de zahăr din sânge: studiile arată că compușii găsiți în piersici pot ajuta la prevenirea nivelurilor ridicate de zahăr din sânge și a rezistenței la insulină la șobolanii obezi.

Acestea fiind spuse, aceste studii au fost mici și majoritatea acestor beneficii nu au fost observate la om.

Rezumat Piersicile pot crește imunitatea, pot scăpa de toxine și pot reduce nivelul zahărului din sânge. Cu toate acestea, cercetările în aceste domenii sunt limitate.


10. Disponibil pe scară largă și ușor de adăugat la dieta ta

Piersicile sunt ușor de găsit și pot fi adăugate în dieta dumneavoastră în multe feluri.

Ele pot fi consumate crude, coapte, la grătar, la grătar sau sotate și sunt ușor de încorporat în feluri de mâncare calde sau reci.

De exemplu, piersicile proaspete sunt o gustare grozavă bogată în nutrienți și pot fi consumate fie singure, fie acoperite cu iaurt și o mână de nuci .

Piersicile pot fi adăugate în salate sau amestecate într-un curry consistent de năut. Acestea adaugă o notă neașteptată salsa și sunt, de asemenea, un ingredient popular în multe deserturi.

În cele din urmă, piersicile pot fi amestecate într-un smoothie sau piureate ușor pentru a adăuga aromă apei.

Rezumat Piersicile sunt disponibile pe scară largă și pot fi consumate într-o varietate de moduri. Savurați-le singure sau încorporați-le cu ușurință în felurile principale, garnituri, smoothie-uri sau deserturi.


Cum să selectați și să păstrați piersici

Piersicile vin într-o gamă largă de soiuri - unele albe, altele galbene. Piersicile albe sunt mai dulci, în timp ce cele galbene tind să fie mai acre.

Când alegeți piersici, de obicei, cu cât mirosul lor este mai dulce, cu atât vor fi mai coapte. Încercați să evitați fructele maronii, învinețite sau încrețite, care sunt fie deteriorate, fie supracoapte. În schimb, căutați piersici cu pulpa tare sau doar puțin moale.

Vă puteți da seama că o piersică este coaptă și gata de mâncare atunci când apăsați pulpa ei și simțiți că cedează ușor.

Piersicile continuă să se coacă după ce sunt culese. Deci, dacă piersicile sunt prea tari, încercați să le puneți pe blat într-un singur strat timp de una până la trei zile.

Piersicile coapte durează aproximativ o săptămână la temperatura camerei. Dacă nu intenționați să le mâncați în acest interval de timp, cel mai bine este să le păstrați în frigider pentru a evita coacerea excesivă.

Piersicile coapte pot fi și congelate, dar cel mai bine este mai întâi să le tăiați felii și să le acoperiți pulpa cu puțin suc de lămâie pentru a evita rumenirea.

Piersicile pot fi achiziționate și conservate sau congelate . Rețineți că piersicile conservate tind să conțină mai puțini antioxidanți decât piersicile proaspete sau congelate și, pentru o alegere mai sănătoasă, încercați să optați pentru o varietate ambalată în apă în loc de sirop.

Rezumat Cel mai bine este să cumpărați piersici proaspete care sunt fie subcoapte, fie puțin coapte. Piersicile proaspete sunt cele mai hrănitoare, urmate de cele congelate și apoi conservate. Dacă cumpărați conserve, cel mai bine este să alegeți o varietate ambalată în apă fără adaos de zaharuri.


Concluzia

Piersicile sunt bogate în multe vitamine, minerale și compuși vegetali benefici.

Sunt ușor de încorporat într-o varietate de feluri de mâncare și pot oferi beneficii impresionante pentru sănătate, inclusiv o piele mai sănătoasă, mai puține simptome de alergie și o digestie îmbunătățită și sănătatea inimii.

Piersicile par, de asemenea, să fie legate de un risc mai mic de anumite tipuri de cancer și pot crește imunitatea, pot proteja împotriva toxinelor și pot scădea nivelul zahărului din sânge.

Una peste alta, este un fruct care merită adăugat în dieta ta.

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
e-Nutritie.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii