Dieta cu ton este sigură și ajută la pierderea în greutate?


Scorul dietei Healthline: 1,21 din 5

Dieta cu ton este un model de alimentație pe termen scurt în care mănânci în principal ton și apă.

Deși provoacă o pierdere rapidă în greutate, este foarte restrictivă și are câteva dezavantaje extreme.

Acest articol vă spune tot ce trebuie să știți despre dieta tonului.

FIȘĂ DE CURS DE REVIZIE AL DIETA
  • Scorul general: 1,21
  • Pierdere în greutate: 1,25
  • Alimentație sănătoasă: 0
  • Sustenabilitate: 2
  • Sănătatea întregului corp: 0
  • Calitatea nutriției: 3
  • Bazat pe dovezi: 1

Concluzia : Dieta cu ton promovează pierderea rapidă în greutate în detrimentul deficiențelor de nutrienți, a potențialelor intoxicații cu mercur și a restricției severe de calorii.


Care este dieta tonului?

Dieta cu ton este un plan de alimentație cu conținut scăzut de calorii, sărac în carbohidrați și bogat în proteine, creat de culturistul Dave Draper.

Sunteți menit să consumați în principal apă și ton timp de trei zile.

Apoi, puteți adăuga produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, fructe, carne de pasăre și legume pentru o perioadă nespecificată. În această fază, raportul de macronutrienți ar trebui să fie de 40% proteine, 30% carbohidrați și 30% grăsimi.

Deși este promovată ca o modalitate de a rupe obiceiurile alimentare proaste și de a încuraja pierderea rapidă în greutate, este o dietă accidentală care nu este susținută de cercetări.

rezumat

Dieta cu ton este o dietă săracă în calorii, bogată în proteine, care promovează pierderea rapidă în greutate. Cu toate acestea, nu este susținut de știință.


Cum să urmezi dieta cu ton

Pentru a urma această dietă, ar trebui să mănânci doar ton și apă timp de trei zile consecutiv.

Tonul trebuie să fie simplu – fără ulei, maioneză , oțet sau condimente – și suficient pentru a vă oferi 1,5 grame de proteine ​​pe kilogram de greutate corporală (3,3 grame pe lb) în fiecare zi.

De asemenea, ar trebui să bei 34 uncii (2 litri) de apă pe zi, mai puțin de o porție de Metamucil în fiecare seară pentru fibre și să iei suplimente de vitamine, minerale și aminoacizi cu lanț ramificat.

După trei zile, puteți adăuga legume cu frunze verzi , legume fără amidon fierte la abur, fructe, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și pui.

Deși nu există o durată stabilită, probabil că trebuie să o urmezi până când atingi greutatea țintă, apoi repetă-o din când în când pentru a pierde rapid în greutate.

În timp ce planul lui Draper este strict și înregimentat, diverse site-uri web oferă reguli ușor diferite.

De fapt, multe dintre aceste diete adaptate permit alimente suplimentare, cum ar fi legumele cu amidon, cerealele , băuturile neîndulcite precum cafeaua și ceaiul și alte surse de proteine ​​precum ouăle .

Cu toate acestea, niciunul dintre aceste planuri nu este susținut de cercetare științifică.

rezumat

Dieta cu ton permite doar ton și apă în primele trei zile, apoi alte câteva alimente - deși unele versiuni sunt puțin mai flexibile.


Ajută la pierderea în greutate?

Dieta cu ton este un plan extrem de restrictiv care poate provoca o pierdere rapidă în greutate datorită numărului său scăzut de calorii. Cu toate acestea, dietele care limitează sever caloriile vă pot dăuna sănătății.

În special, restricția severă de calorii încetinește metabolismul și afectează masa musculară. Multe studii arată că mâncatul regulat cu mult mai puțin decât are nevoie organismul reduce numărul de calorii pe care corpul tău le arde în repaus.

În plus, restricția severă de calorii poate declanșa foame severă – și poate duce chiar la creșterea în greutate după ce renunți la dieta.

În general, cercetările sugerează că dietele foarte scăzute în calorii, cum ar fi dieta cu ton, sunt nesustenabile și nu reușesc să îmbunătățească compoziția corpului .

rezumat

Dieta cu ton poate duce la o pierdere inițială rapidă în greutate, dar, la fel ca multe diete accidentale, este nesustenabilă, încurajează restricția severă de calorii și poate duce chiar la creșterea în greutate în timp.


Beneficii potențiale

Cu moderatie, tonul este o sursa de proteine ​​sanatoasa, cu putine calorii.

Este bogat în acizi grași omega-3 , care sunt nutrienți esențiali care vă ajută inima, creierul și sistemul imunitar.

În plus, acest pește este bogat în seleniu , un micronutrient esențial care oferă efecte antiinflamatorii și antioxidante, pe lângă promovarea funcției tiroidei.

Cu toate acestea, tonul nu oferă toți nutrienții de care organismul tău are nevoie. Ca atare, riscurile dietei cu ton depășesc cu mult beneficiile acesteia.

rezumat

Tonul este o proteină sănătoasă care poate face parte dintr-o dietă echilibrată. Cu toate acestea, dieta cu ton este departe de a fi echilibrată - deoarece acest pește nu este menit să fie singura ta sursă de nutrienți.


Dezavantaje ale dietei cu ton

Dieta cu ton are mai multe dezavantaje grave, inclusiv numărul scăzut de calorii, natura extrem de restrictivă și riscul de intoxicație cu mercur.

Alte dezavantaje potențiale ale dietei cu ton includ:

  • Lipsa de individualizare. Dieta cu ton nu este adaptată pentru a satisface nevoile dumneavoastră de nutrienți . Tiparele rigide de alimentație nu reușesc să țină cont de diferențele individuale.
  • Fără cercetare științifică. În special, această dietă nu este susținută de niciun studiu.
  • Nesustenabil. Dieta nu este realistă sau sigură de urmat pentru o perioadă de timp din cauza restricțiilor și conținutului ridicat de mercur .
rezumat

Efectele de pierdere în greutate ale dietei cu ton sunt probabil nesustenabile. În plus, nu reușește să ofere nutrienți adecvați și crește riscul de intoxicație cu mercur.


Alimente de mâncat

Alimentele permise în faza de trei zile a dietei cu ton sunt:

  • Proteine: conserve de ton în apă sau friptură de ton
  • Apă: 34 uncii (2 litri) de apă pe zi

După etapa inițială, puteți adăuga următoarele alimente:

  • Legume: legume cu frunze verzi și legume fără amidon fierte la abur
  • Fructe: fructe proaspete, cum ar fi mere, pere, fructe de pădure și pepeni
  • Lactate cu conținut scăzut de grăsimi: brânză de vaci și iaurt
  • Proteine: pui simplu la cuptor, la grătar sau fiert
rezumat

Singurul aliment permis în dieta de trei zile cu ton este tonul, deși mai sunt permise câteva alimente după faza inițială.


Alimente de evitat

Dieta cu ton este destul de restrictivă. Iată câteva dintre numeroasele alimente interzise:

  • Cereale și amidon: orez, grâu, grâu bulgar, quinoa, mei, cartofi, porumb etc.
  • Carne: vita, miel, porc etc.
  • Leguminoase: năut , fasole pinto, fasole neagră, fasole, etc.
  • Nuci și semințe: migdale, alune, caju, nuci, semințe de floarea soarelui etc.
  • Produse lactate bogate în grăsimi: lapte integral, unt, brânză, înghețată etc.
  • Sifon și alte băuturi dulci: sifon, băuturi energizante, băuturi pentru sport etc.
rezumat

Dieta cu ton elimină toate alimentele cu excepția tonului în prima sa fază, ceea ce înseamnă că îi lipsesc mai mulți nutrienți importanți și grupuri de alimente necesare pentru o sănătate optimă.


Concluzia

Deși dieta cu ton oferă o scădere rapidă în greutate, nu este o soluție durabilă, pe termen lung.

De fapt, prezintă mai multe riscuri, inclusiv metabolismul încetinit, pierderea masei musculare și otrăvirea cu mercur.

Pentru rezultate de durată, cea mai bună opțiune este să urmați un plan alimentar echilibrat, cu suficiente calorii pentru a vă satisface nevoile. Mâncați o mulțime de alimente întregi, neprocesate și luați în considerare modificările dietei și ale stilului de viață pentru a vă susține obiectivele de greutate.

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
e-Nutritie.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii