Ce este dieta ketogenică ciclică? Tot ce trebuie să știți


Deși adesea considerată inflexibilă, dieta ketogenă are multe variații diferite.

Dieta ceto standard este de departe cea mai populară formă, dar există câteva alte modalități de a urma acest regim sărac în carbohidrați și bogat în grăsimi - inclusiv dieta ketogenică ciclică.

Dieta ceto ciclică implică o rotație între un plan de masă strict cetogen, bogat în grăsimi și sărac în carbohidrați și un aport mai mare de carbohidrați.

Acest articol explică beneficiile, dezavantajele și pașii de bază ai dietei cetogenice ciclice.


Ce este dieta ketogenică ciclică?

Dieta ketogenă este o dietă bogată în grăsimi, foarte scăzută în carbohidrați.

Când urmați o dietă ketogenă, în mod normal, limitați carbohidrații la mai puțin de 50 de grame pe zi.

Când aportul de carbohidrați este redus drastic, corpul dumneavoastră trebuie să ardă grăsimile pentru energie în loc de glucoză sau zahăr din sânge, într-un proces cunoscut sub numele de cetoză .

În timp ce se află în cetoză, corpul tău folosește cetone - produse secundare ale descompunerii grăsimilor produse de ficat - ca sursă alternativă de energie.

Deși dieta ketogenică ciclică este o variație a dietei ketogenice standard, există diferențe majore între cele două.

Dieta ketogenică ciclică implică aderarea la un protocol standard de dietă ketogenă 5-6 zile pe săptămână, urmată de 1-2 zile de consum mai mare de carbohidrați.

Aceste zile bogate în carbohidrați sunt adesea denumite „zile de realimentare”, deoarece sunt menite să umple rezervele epuizate de glucoză ale corpului.

Dacă urmați o dietă cetogenică ciclică, renunțați la cetoză în timpul zilelor de realimentare pentru a beneficia de beneficiile consumului de carbohidrați pentru o perioadă temporară.

Dieta cetogenă ciclică este populară printre cei care doresc creșterea musculară și performanța îmbunătățită la exerciții fizice.

Deși lipsesc cercetările care să susțină această afirmație, unii oameni speculează că dieta ciclică este superioară versiunii standard pentru creșterea forței și a mușchilor.

Dieta cetogenă ciclică este adesea comparată cu ciclul carbohidraților - dar nu este același lucru.

Ciclul cu carbohidrații implică reducerea carbohidraților în anumite zile ale săptămânii, în timp ce crește aportul în altele. În mod obișnuit, fiecare săptămână este împărțită între 4-6 zile cu un aport mai mic de carbohidrați și 1-3 zile cu un aport mai mare.

Deși metoda este aceeași, ciclul carbohidraților nu reduce aportul total de carbohidrați suficient de drastic pentru a ajunge la cetoză.

Ciclismul cu carbohidrați este adesea folosit pentru a promova pierderea în greutate , pentru a crește performanța atletică și pentru a încuraja creșterea musculară.

rezumat

Dieta ceto ciclică implică modificarea dietei keto standard cu zile de aport mai mare de carbohidrați pentru a vă aduce corpul să intre și să iasă din cetoză.


Cum să-l urmărești

Nu există un set standard de reguli pentru o dietă cetogenică ciclică.

Cu toate acestea, oricine dorește să o înceapă ar trebui să urmeze o dietă ketogenă standard 5-6 zile pe săptămână, adăugând 1-2 zile de aport mai mare de carbohidrați.

După zilele de realimentare bogate în carbohidrați, ar trebui să luați în considerare postul intermitent pentru a reveni rapid la cetoză.

Cea mai comună metodă de post intermitent implică postul timp de 16 ore pe zi.

De asemenea, sunt recomandate antrenamente de mare intensitate în zilele următoare realimentării, pentru a obține cetoza în timp ce se optimizează creșterea musculară.

rezumat

În dieta keto ciclică, urmați o dietă cetogenă standard în majoritatea zilelor săptămânii, apoi „realimentați” cu alimente bogate în carbohidrați câteva zile pe săptămână.


Beneficii potențiale

Cercetările privind dieta cetogenică ciclică sunt foarte limitate. Totuși, poate oferi avantaje.

Dieta keto este legată de diverse beneficii pentru sănătate, cum ar fi pierderea în greutate, controlul zahărului din sânge și un risc redus de boli de inimă. Cu toate acestea, poate fi dificil de urmărit pe termen lung.

Deoarece trebuie să reduceți drastic aportul de carbohidrați pentru a ajunge la cetoză, multe alimente sănătoase - dar bogate în carbohidrați - sunt interzise.

Folosind dieta ciclică keto, puteți mânca alimente bogate în carbohidrați în zilele de realimentare, ceea ce poate face dieta mai durabilă pe termen lung.

Cu toate acestea, deoarece în prezent există puține cercetări cu privire la dieta keto ciclică, beneficiile pe termen lung sunt necunoscute.

rezumat

Urmărirea unei diete ceto ciclice poate reduce simptomele gripei keto, poate face dieta standard ceto mai realizabilă, crește performanța atletică, crește aportul de fibre și promovează creșterea musculară.


Potențiale dezavantaje

Deoarece cercetările asupra dietei ceto ciclice sunt limitate, efectele sale secundare sunt în mare parte necunoscute.

Până la finalizarea studiilor asupra dietei, este imposibil să se determine efectele complete ale acesteia.

Rețineți că mulți oameni pot consuma prea multe calorii în zilele de realimentare, contracarând beneficiile de pierdere în greutate ale dietei keto standard.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că trecerea de la o dietă standard la o dietă keto ciclică poate duce la creșterea temporară în greutate - în primul rând din cauza excesului de apă care este reținută atunci când se consumă alimente bogate în carbohidrați.

De fapt, corpul tău stochează fiecare gram de carbohidrați în mușchi cu cel puțin 3 grame de apă.

Pentru cei care doresc să crească masa musculară sau să îmbunătățească performanța atletică, nu se știe dacă dieta ciclică keto este mai eficientă decât cea standard.

Întrucât cercetările susțin dieta keto standard pentru creșterea musculară și performanța la efort la sportivi, tranziția la o dietă keto ciclică numai pentru acele beneficii poate să nu fie necesară.

rezumat

Deși se cunosc puține despre potențialele efecte secundare ale dietei ceto ciclice, poate fi ușor să consumi prea multe calorii în zilele de realimentare.


Concluzia

O dietă cetogenică ciclică implică aderarea la o dietă ceto standard 5-6 zile pe săptămână, urmată de 1-2 zile de aport mai mare de carbohidrați.

În timp ce se pretinde că această metodă reduce simptomele gripei ceto, crește performanța atletică și promovează creșterea musculară, lipsesc cercetările privind eficacitatea ei și posibilele dezavantaje.

Indiferent de tipul de dietă ceto pe care o alegeți, este întotdeauna important să alegeți alimente sănătoase, bogate în nutrienți, pentru a vă atinge obiectivele.

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
e-Nutritie.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii