Care este dieta japoneza? Tot ce trebuie să știți


Includem produse pe care le considerăm utile pentru cititorii noștri. Dacă cumpărați prin link-uri de pe această pagină, este posibil să câștigăm un mic comision. Iată procesul nostru.


Dieta tradițională japoneză este o dietă pe bază de alimente integrale, bogată în pește, fructe de mare și alimente pe bază de plante, cu cantități minime de proteine ​​animale, zaharuri adăugate și grăsimi.

Se bazează pe bucătăria tradițională japoneză, cunoscută și sub numele de „washoku”, care constă din mâncăruri mici din ingrediente simple, proaspete și de sezon.

Acest tip de alimentație este bogat în nutrienți și poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv pierderea în greutate îmbunătățită, digestia, longevitatea și sănătatea generală.

Acest articol explică tot ce trebuie să știi despre dieta tradițională japoneză.


Care este dieta tradițională japoneză?

Dieta tradițională japoneză constă în alimente de sezon, puțin procesate, servite într-o varietate de feluri de mâncare mici.

Acest stil de a mânca subliniază aromele naturale ale felurilor de mâncare, mai degrabă decât să le mascheze cu sosuri sau condimente.

Dieta este bogată în orez aburit, tăiței, pește, tofu, natto, alge marine și fructe și legume proaspete, gătite sau murate, dar sărace în zaharuri și grăsimi adăugate. Poate conține, de asemenea, unele ouă, lactate sau carne, deși acestea reprezintă de obicei o mică parte din dietă.

Dieta tradițională japoneză seamănă cu dieta Okinawa , modelul istoric de alimentație al celor care trăiesc pe insula japoneză Okinawa, dar include mult mai mult orez și pește.

Acesta contrastează cu bucătăria japoneză modernă, care are puternice influențe occidentale și chineze și include cantități mai mari de proteine ​​animale și alimente procesate.

rezumat

Dieta tradițională japoneză este bogată în alimente proaspete, de sezon, puțin procesate. Conține cantități foarte mici de zaharuri adăugate, grăsimi sau proteine ​​animale și promovează peștele, fructele de mare, orezul, tăițeii, algele marine, soia, fructele și legumele.


Cum să urmezi dieta tradițională japoneză

Mâncărurile japoneze constau în general dintr-un aliment de bază combinat cu o supă, un fel principal și câteva garnituri.

  • Alimente de bază: orez sau soba la abur, ramen sau tăiței udon
  • Supă: de obicei o supă miso făcută cu alge marine, crustacee sau tofu și legume într-un stoc de soia fermentat - deși supe de legume sau tăiței sunt alte opțiuni populare
  • Fel principal: pește, fructe de mare, tofu sau natto cu cantități mici opționale de carne, carne de pasăre sau ouă
  • Garnituri: legume (crude, aburite, fierte, sotate, la grătar sau murate), plante sălbatice, alge marine și fructe crude sau murate

Mâncărurile japoneze sunt cunoscute pentru aroma lor bogată de umami , care a fost descrisă ca fiind al cincilea gust - diferit de dulce, sărat, acru și amar. Umami care apar în mod natural îmbunătățește aroma legumelor și a altor alimente bogate în nutrienți din bucătăria japoneză.

Atractia vizuala este un alt aspect important al dietei traditionale japoneze. Mâncărurile tind să fie consumate în bucăți mici cu bețișoare, deoarece se crede că această metodă creează o armonie bogată de arome.

Ceaiul verde fierbinte sau ceaiul rece de orz sunt băuturile de alegere, în timp ce băuturile alcoolice precum berea și sakeul sunt de obicei rezervate pentru cină. Gustările sunt neobișnuite și rar consumate.

rezumat

Mâncărurile tradiționale japoneze constau în orez sau tăiței la abur serviți cu o supă caldă, un fel principal pe bază de fructe de mare sau soia și câteva garnituri. Umami care apar în mod natural este folosit pentru a spori aroma alimentelor.


Beneficiile potențiale pentru sănătate ale dietei tradiționale japoneze

Dieta tradițională japoneză este legată de o serie de beneficii pentru sănătate.

Japonia are una dintre cele mai mari speranțe de viață din lume, pe care mulți experți o atribuie dietei tradiționale japoneze.

De fapt, insula japoneză Okinawa este considerată o zonă albastră , care este o regiune cu longevitate extrem de ridicată. Rețineți că dieta Okinawa se concentrează în mare măsură pe cartofi dulci și conține mai puțin orez și pește decât dieta tradițională japoneză.

Într-un studiu de 15 ani efectuat pe peste 75.000 de japonezi, cei care au urmat îndeaproape dieta tradițională japoneză au prezentat un risc cu până la 15% mai mic de moarte prematură în comparație cu cei care au urmat o dietă occidentalizată.

Experții leagă această durată de viață crescută de accentul pus de dieta tradițională japoneză pe alimente integrale, minim procesate, precum și de conținutul scăzut de grăsimi adăugate și zahăr.

Rezumat

Dieta tradițională japoneză este bogată în nutrienți și poate ajuta digestia, pierderea în greutate și longevitatea. De asemenea, vă poate reduce riscul de boli cronice.


Alimente de mâncat

Dieta tradițională japoneză este bogată în următoarele alimente:

  • Peste si fructe de mare. Pot fi incluse toate tipurile de pește și fructe de mare. Acestea pot fi aburite, coapte, la grătar sau crude - așa cum este cazul sushi și sashimi.
  • Alimente din soia. Cele mai comune sunt edamame, tofu, miso, sosul de soia, tamari și natto.
  • Fructe și legume. De obicei, fructele sunt consumate crude sau murate, în timp ce legumele sunt gătite la abur, sotate, murate, fierte în bulion sau adăugate în supe.
  • Alge. Legumele de mare sunt o parte importantă a dietei tradiționale japoneze. De obicei sunt consumate crude sau uscate.
  • Tempura. Acest aluat ușor se face prin amestecarea făinii de grâu cu apă cu gheață sau spumante. Servește ca aluat pentru fructe de mare și legume prăjite.
  • Orez sau tăiței. Orezul la abur este un aliment de bază într-o dietă tradițională japoneză. Alte opțiuni populare includ tăițeii soba, ramen sau udon serviți rece sau într-un bulion fierbinte.
  • Băuturi. Ceaiul verde fierbinte și ceaiul rece de orz sunt principalele băuturi, deși berea și sakeul pot fi servite la cină.

Pot fi incluse și cantități mici de carne roșie, carne de pasăre, ouă și lactate. Cu toate acestea, aceste alimente nu cuprind o mare parte din dieta tradițională japoneză.

rezumat

Dieta tradițională japoneză promovează alimente integrale sau minim procesate - în principal pește, fructe de mare, alge marine, orez, soia, fructe și legume alături de cantități mici de alte produse de origine animală.


Alimente de limitat sau evitat

Dieta tradițională japoneză minimizează următoarele alimente:

  • Lactate: unt, lapte, brânză, iaurt, înghețată etc.
  • Carne rosie si pasare: vita, porc, pui, rata etc.
  • Ouă: fierte, prăjite, sub formă de omletă etc.
  • Grăsimi, uleiuri și sosuri în exces: margarină, uleiuri de gătit, sosuri, sosuri bogate în grăsimi etc.
  • Produse de patiserie: pâine, pita, tortilla, cornuri, plăcintă, brownies, brioșe etc.
  • Alimente procesate sau zaharoase: cereale pentru micul dejun , batoane granola, bomboane, băuturi răcoritoare etc.

Mai mult decât atât, gustările sunt neobișnuite în această dietă, care limitează în mod inerent gustările populare, cum ar fi chipsurile, floricelele de porumb, amestecul de trasee și biscuiții.

Deserturile pot fi incluse în dieta tradițională japoneză – dar se bazează pe ingrediente naturale, cum ar fi fructele, matcha sau pasta de fasole roșie, mai degrabă decât zaharurile adăugate.

rezumat

Dieta tradițională japoneză exclude gustările și este, în mod natural, săracă în lactate, carne roșie, carne de pasăre, produse de patiserie și alimente cu zahăr sau procesate.


Exemplu de meniu

Iată un meniu tipic de 3 zile pentru dieta tradițională japoneză:

  • Mic dejun: supă cu tăiței udon, un ou fiert , creveți și legume murate
  • Prânz: supă de ciuperci shiitake, prăjituri de orez, scoici prăjite și legume la abur
  • Cina: supa miso, orez aburit, tempura de legume si sashimi cu somon sau ton
rezumat

Dieta tradițională japoneză combină supe simple, orez sau tăiței la abur, pește, fructe de mare, tofu sau natto și o varietate de părți minim procesate.


Concluzia

Dieta tradițională japoneză se concentrează pe alimente întregi, puțin procesate, bogate în nutrienți, de sezon.

Este deosebit de bogat în fructe de mare, legume și fructe și limitează carnea, lactatele și gustările.

Poate îmbunătăți digestia, ajută la gestionarea greutății, vă poate ajuta să trăiți mai mult și să vă protejați împotriva diferitelor boli.

Dacă doriți să aflați mai multe despre dieta tradițională japoneză, puteți găsi multe cărți pe această temă . Când răsfoiți, căutați cărți care se concentrează pe alimente integrale și nu oferă rețete occidentale.

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
e-Nutritie.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii