5 motive pentru care Vitaminwater este o idee proastă


Vitaminapa a devenit din ce în ce mai populară.

Conține vitamine și minerale adăugate și este comercializat ca fiind sănătos.

Cu toate acestea, unele produse Vitaminwater sunt încărcate cu adaos de zahăr, care poate fi nesănătos atunci când sunt consumate în exces.

În plus, puțini oameni au deficit de nutrienți adăugați în Vitaminwater.

Iată 5 motive pentru care Vitaminwater poate fi dăunătoare pentru sănătatea ta.


Ce este Vitaminwater?

Vitaminwater este o marcă de băuturi deținută de Compania Coca-Cola.

Există multe soiuri, fiecare cu un nume atractiv precum „concentrare”, „rezistență”, „împrospătare” și „esențial”.

După cum indică și numele, Vitaminwater este apă îmbogățită cu vitamine și minerale. Coca-Cola susține că adaugă și culori naturale și arome.

Cu toate acestea, Vitaminwater este, de asemenea, încărcată cu adaos de zahăr - în special fructoză, care este legată de diverse probleme de sănătate atunci când este consumată în exces.

Vitaminwater are, de asemenea, o linie de produse „Zero” care nu conține zahăr adăugat. În schimb, este îndulcit cu eritritol și stevie . Primele trei capitole ale acestui articol nu se aplică pentru Vitaminwater Zero.

Rezumat Vitaminwater este o marcă de băuturi deținută de Compania Coca-Cola. Conține adaos de vitamine și minerale și este în general îndulcit cu zahăr. Există, de asemenea, o linie „Zero” fără zahăr adăugat.

1. Bogat în zahăr lichid și poate conține la fel de mult zahăr ca și Coca-Cola

O sticlă de 20 uncii (591 ml) de Vitaminwater conține aproximativ 120 de calorii și 32 de grame de zahăr - cu aproximativ 50% mai puțin decât o Cola obișnuită.

Cu toate acestea, tipul de zahăr folosit variază de la o țară la alta.

În SUA, Vitaminwater este îndulcită cu fructoză cristalină și zaharoză, numită și zahăr din trestie - în timp ce zaharoza este principalul îndulcitor în alte țări.

Fructoza cristalină este mai proastă pentru sănătatea ta, deoarece este fructoză aproape pură - peste 98%. Pe de altă parte, zaharoza este jumătate glucoză și jumătate fructoză.

O privire mai atentă arată că o sticlă de Vitaminwater din SUA poate conține aceeași cantitate de fructoză ca o sticlă de Cola obișnuită.

Acest lucru se datorează faptului că majoritatea zahărului din apa cu vitamine din SUA este sub formă de fructoză pură, în timp ce fructoza cuprinde doar jumătate din conținutul de zahăr al Coca-Cola.

Multe studii sugerează că fructoza - nu glucoza - este principala componentă dăunătoare a zahărului adăugat .

Rezumat O sticlă de Vitaminwater conține 120 de calorii și 32 de grame de zahăr. În SUA, unde este îndulcit cu fructoză cristalină, conține la fel de multă fructoză ca o cola obișnuită.

2. Îngrășare puternică din cauza zaharurilor adăugate

Când vine vorba de creșterea sau pierderea în greutate , ceea ce bei este la fel de important ca și ceea ce mănânci.

Când consumi calorii din zahăr lichid , corpul tău nu compensează făcându-te să mănânci mai puțin din alte alimente.

Caloriile din aceste băuturi îndulcite cu zahăr se adună apoi peste tot ce mănânci. În timp, acest lucru poate duce la creșterea în greutate, la creșterea riscului de obezitate și a altor boli asociate.

Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr este printre cei mai puternici factori de risc pentru obezitate din lume, unele studii arătând un risc crescut de obezitate la copii cu până la 60% pentru fiecare porție zilnică.

Nu există niciun motiv pentru care Vitaminwater ar trebui să fie diferit. Este doar o altă băutură cu zahăr.

Rezumat Deoarece corpul tău nu compensează caloriile de zahăr lichid, deseori consumi mai multe calorii în general. Băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi Vitaminwater, sunt strâns legate de creșterea în greutate și de obezitate.

3. Risc crescut de apariție a multor boli

Experții în sănătate sunt de acord că zahărul adăugat joacă un rol cheie în epidemiile moderne de obezitate și boli cronice.

Este recomandat să nu consumați mai mult de 10% din totalul caloriilor zilnice sub formă de zaharuri adăugate - de preferat mai puțin de 5%.

Pentru o dietă de 2.500 de calorii, aceasta înseamnă 62 sau, respectiv, 31 de grame de zahăr adăugat.

Întrucât o sticlă de Vitaminwater furnizează 32 de grame de zahăr adăugat, aceasta reprezintă 50-100% din limita superioară recomandată.

Zahărul adăugat este puternic asociat cu diabetul de tip 2, cariile dentare, bolile de inimă, sindromul metabolic și chiar cancerul .

Acest lucru se aplică în principal fructozei, care poate fi metabolizată doar în cantități semnificative de către ficat.

Consumul în exces de fructoză vă poate crește colesterolul din sânge, trigliceridele, tensiunea arterială, rezistența la insulină, acumularea de grăsime în jurul organelor și riscul de boli hepatice grase.

Aceștia sunt factori de risc majori pentru boli de inimă, diabet și obezitate.

Rețineți că acest lucru nu se aplică cantităților mici de fructoză pe care le obțineți din fructe . Datorită conținutului de apă și fibre, fructele au o densitate energetică scăzută, ceea ce face dificilă obținerea prea multă fructoză din alimente.

Rezumat O sticlă de Vitaminwater oferă 50–100% din limita zilnică recomandată pentru zahăr adăugat. Zaharurile adăugate, în special fructoza, sunt asociate cu o varietate de boli și probleme de sănătate.

4. Nu furnizează nutrienții necesari

Toate tipurile de Vitaminwater conțin vitamine B la 50-120% din doza zilnică de referință (RDI) și vitamina C la 50-150% din RDI.

Unele tipuri se laudă, de asemenea, cu cantități mai mici de vitamine A și E, precum și cu mineralele potasiu, magneziu, mangan, zinc și crom.

Vitaminele B și C sunt vitamine solubile în apă care nu lipsesc aproape niciodată în dieta unei persoane obișnuite.

Consumul în exces a acestor vitamine nu oferă niciun beneficiu pentru sănătate. Corpul tău nu le stochează, ci pur și simplu le excretă prin urină.

Acestea fiind spuse, anumite subgrupuri de oameni pot lipsi unele dintre aceste vitamine și minerale - în special B12 și acid folic.

Cu toate acestea, este contraproductiv să bei băuturi nesănătoase și dulci pentru a obține acești nutrienți.

Dacă aveți deficiențe, mâncați alimente întregi sau luați suplimente.

Rezumat Majoritatea micronutrienților din Vitaminwater sunt inutile pentru sănătatea ta, deoarece probabil că obții deja mai mult decât suficient din dieta ta.

5. Excesul de micronutrienți poate provoca rău

Când vine vorba de nutriție, mai mult nu este întotdeauna mai bun.

Vitaminele, mineralele și antioxidanții sunt absolut cruciale ca parte a unei diete sănătoase.

Acestea pot îmbunătăți sănătatea și pot ajuta la prevenirea unei game de boli, inclusiv boli de inimă și cancer.

Cu toate acestea, suplimentarea cu vitamine sau antioxidanți nu a fost asociată cu aceleași beneficii pentru sănătate.

De fapt, suplimentarea cu unii antioxidanți și vitamine, cum ar fi vitaminele A și E, vă poate crește riscul de deces prematur.

Deși Vitaminwater nu conține cantități excesive de aceste vitamine în sine, oferă cantități considerabile - 25-50% din RDI pentru fiecare vitamină.

Atunci când adăugați 25-50% din CDI peste ceea ce obțineți deja din alimente, puteți ajunge la cantități excesive.

Nu numai că micronutrienții din Vitaminwater nu sunt necesari pentru majoritatea oamenilor, dar pot fi și periculoși dacă îți ridică aportul la niveluri dăunătoare.

Rezumat Unele soiuri Vitaminwater conțin vitaminele A și E, care pot provoca daune consumate în cantități nenatural de mari.

Concluzia

Deși Vitaminwater poate părea o băutură grozavă de adăugat la dieta ta, nu este mai mult decât un mod periculos.

Când Compania Coca-Cola a fost dată în judecată pentru afirmații de sănătate înșelătoare și nefondate despre Vitaminwater, avocații săi că „niciun consumator nu poate fi indus în eroare să creadă că Vitaminwater [este] o băutură sănătoasă”.

Problema este că mulți oameni se îndrăgostesc de afirmații de marketing.

Majoritatea oamenilor nu citesc etichetele ingredientelor și nu își dau seama cât de lipsite de etică și de nemiloase pot fi conglomeratele de junk-food.

În ciuda tacticilor de marketing, Vitaminwater este o băutură nesănătoasă pe care ar trebui să o evitați sau să o beți numai în ocazii speciale.

În cel mai bun caz, este o versiune puțin mai puțin proastă de Cola.

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
e-Nutritie.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii