17 alternative sănătoase și delicioase la bomboane


Bomboanele sunt populare în întreaga lume, dar sunt fabricate în mare parte din zahăr, arome artificiale și coloranți alimentari, care oferă calorii, dar foarte puține nutriții.

De fapt, consumul acestuia poate crește riscul de carii, obezitate și diabet de tip 2.

Dacă îți este pofta de dulciuri, dar vrei să rămâi la o dietă echilibrată, există o mulțime de delicii cu care te poți răsfăța în loc de batoane de bomboane procesate.

Iată 17 alternative sănătoase și delicioase la bomboane.


1. Fructe proaspete

Fructele proaspete sunt în mod natural dulci și pline de nutrienți precum fibre, vitamine și minerale. De asemenea, poate oferi proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.

Spre deosebire de bomboane, fructele sunt de obicei sărace în calorii și bogate în fibre .

De exemplu, 1 cană (144 grame) de căpșuni furnizează doar 46 de calorii, dar 3 grame de fibre și 94% din valoarea zilnică (VD) pentru vitamina C.


2. Fructe uscate

Deoarece sunt deshidratate, fructele uscate sunt foarte concentrate în nutrienți și zahăr, făcându-le chiar mai dulci și mai bogate în calorii decât fructele proaspete - așa că fiți atenți la porții.

Totuși, studiile sugerează că persoanele care mănâncă fructe uscate au o dietă de calitate și un aport de nutrienți buni, doi factori asociați cu greutatea corporală mai mică.

Puteți găsi aproape orice fructe uscate, dar asigurați-vă că produsul dvs. nu conține zaharuri adăugate .


3. Popsicles de casă

Popsicles de casă vă oferă toate beneficiile fructelor fără zahărul suplimentar și ingredientele artificiale ale soiurilor ambalate.

Pentru a le pregăti, pur și simplu amestecați fructele alese cu apă, suc sau lapte . Turnați amestecul în forme pentru popsicle sau pahare de plastic, puneți un bețișor de popsicle în centrul fiecăruia și congelați peste noapte.

Dacă preferați o textură cremoasă, amestecați cu iaurt - sau pur și simplu introduceți un baton de popsicle direct într-o cană de iaurt și congelați pentru un desert rapid.


4. „Frumoasă cremă”

„Crămă bună” se referă la înghețata pe bază de fructe, pe care o puteți face amestecând fructe congelate cu suplimente opționale - cum ar fi unt de arahide , miere sau lapte de cocos - și congelând amestecul.

Iată o rețetă ușoară pentru a începe:

Ingrediente:

  • 1 banană mare, decojită, congelată
  • 1 cană (144 grame) de căpșuni congelate

Directii:

Tăiați banana felii și căpșunile în jumătate. Pulsați într-un robot de bucătărie până la omogenizare, răzuind părțile laterale când este necesar.


5. Fructe congelate

Contrar credinței populare, fructele congelate păstrează nutrienții fructelor proaspete, deoarece sunt complet coapte înainte de a fi congelate.

Acasă, puteți congela fructe cu iaurt pentru o gustare rapidă și simplă.

Ingrediente:

  • 1/2 cană (148 de grame) de afine
  • 1/2 cană (200 de grame) de iaurt grecesc cu conținut scăzut de grăsimi

Directii:

  1. Acoperiți o tavă de copt cu hârtie de copt.
  2. Înjunghie o afine cu o scobitoare și înmoaie-o în iaurt, asigurându-te că este complet acoperită.
  3. Puneți afinul acoperit cu iaurt pe tava de copt.
  4. Repetați cu restul fructelor de pădure și congelați peste noapte.

6. Chipsuri de fructe și legume

Chipsurile de fructe și legume sunt tăiate în felii subțiri înainte de a fi coapte, ceea ce le conferă textura lor crocantă caracteristică.

Aceste chipsuri vă sporesc aportul zilnic de fructe și legume , ceea ce vă poate ajuta la scăderea riscului de boli de inimă, diabet, obezitate și anumite tipuri de cancer .

În loc să alegeți opțiuni cumpărate din magazin care pot conține zahăr adăugat și conservanți, faceți-vă propriile chipsuri de fructe și legume urmând una dintre .


7. Piele de fructe de casă

Pielea de fructe de casă este un tratament dulce și mestecat, încărcat cu nutrienți.

Puteți folosi orice fruct doriți - dar alegerea opțiunilor bogate în zahăr, cum ar fi mango, înseamnă că nu va trebui să adăugați prea mult îndulcitor.

Ingrediente:

  • 2–3 căni (330–495 grame) de mango
  • 2–3 linguri (15–30 ml) de miere
  • 2 linguri (30 ml) de suc de lamaie

Directii:

  1. Amestecă mango într-un blender sau robot de bucătărie până la omogenizare.
  2. Adăugați miere și sucul de lămâie și mai amestecați puțin.
  3. Turnați amestecul într-o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt și întindeți-o la o grosime de 1/8–1/4 inch (0,3–0,6 cm).
  4. Coaceți la cuptor la 140–170°F (60–77°C) sau la cea mai scăzută temperatură timp de 4–6 ore.
  5. Se lasa sa se raceasca, apoi se scoate din tava.
  6. Tăiați în fâșii de 1 inch (2,5 cm) și înfășurați cu hârtie de pergament înainte de a le rula.

8. Bile energetice

Bilele energetice sunt de obicei făcute cu ingrediente sănătoase care oferă suficiente fibre, proteine ​​și grăsimi sănătoase pentru a vă menține să vă simțiți satul.

Ovăzul, untul de nuci, semințele de in și fructele uscate sunt cele mai comune ingrediente. Cu toate acestea, puteți amesteca aproape orice doriți, de la pudră de proteine ​​până la chipsuri de ciocolată.

Cu toate acestea, au o mulțime de calorii, așa că încercați să vă limitați la una sau două o dată.

Ingrediente:

  • 1/2 cană (72 de grame) de migdale crude
  • 1/2 cană (58 de grame) de nuci crude
  • 1 cană (73 de grame) de stafide
  • 3 curmale fără sâmburi
  • 1/2 lingurita de scortisoara
  • 1/2 lingurita extract de vanilie
  • 1 cană (93 de grame) de nucă de cocos mărunțită

Tăiați mărunt migdalele și nucile într-un robot de bucătărie, apoi adăugați restul ingredientelor - cu excepția nucii de cocos - și pulsați până obțineți un amestec lipicios.

Formați bile de 1 inch (2,5 cm) cu mâinile, apoi rulați-le în nucă de cocos mărunțită până când sunt acoperite complet.


9. Nuci prăjite cu miere de casă

Nucile sunt pline de acizi grași nesaturați, care pot promova sănătatea inimii prin reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă. De fapt, cercetările sugerează că consumul de nuci poate reduce colesterolul LDL (rău) cu 3-19%.

De asemenea, sunt bogate în fibre, proteine ​​de înaltă calitate și compuși vegetali benefici.

Prăjirea nucilor cu miere este un răsfăț perfect dulce și sărat. Încearcă pentru următorul tău înlocuitor de bomboane.


10. Chipsuri de nucă de cocos de ciocolată neagră

Ciocolata neagră este cunoscută pentru nivelurile sale ridicate de antioxidanți, care pot îmbunătăți sănătatea inimii, funcția creierului și sensibilitatea la insulină.

Între timp, nuca de cocos este o sursă excelentă de trigliceride cu lanț mediu (MCT), un tip de grăsime care poate stimula pierderea în greutate, metabolismul grăsimilor și sănătatea intestinului.

Dulceața chipsurilor de nucă de cocos maschează ușoară amărăciune a ciocolatei negre , făcând un deliciu crocant care poate fi mâncat singur sau folosit ca topping pentru iaurt.

Puteți face chipsuri de nucă de cocos acoperite cu ciocolată neagră acasă urmând , sau le puteți cumpăra prefabricate - caz în care ar trebui să verificați lista de ingrediente pentru a evita zaharurile adăugate.


11. Căpșuni acoperite cu ciocolată neagră

Căpșunile acoperite cu ciocolată neagră sunt o altă modalitate de a culege beneficiile ciocolatei negre.

În plus, căpșunile sunt pline de antioxidanți și vitamine care pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă.

Pentru a le pregăti, scufundați aceste fructe de pădure în ciocolată neagră topită. Puneți pe hârtie ceară și congelați timp de 15-20 de minute.


12. Mix de trasee

Amestecul de traseu combină de obicei nuci, semințe, cereale, fructe uscate și ciocolată, oferindu-vă fibre, proteine ​​și mulți compuși vegetali benefici.

Cu toate acestea, opțiunile cumpărate din magazin pot fi încărcate cu zahăr adăugat, așa că cel mai bine este să vă faceți singur.

Pentru o versiune sănătoasă, de casă, amestecați caju, merisoare, covrigei, semințe de dovleac și chipsuri de ciocolată neagră.


13. Naut copt cu zahar

Nautul, numit si fasole garbanzo, este bogat in proteine, fibre, vitamine si minerale.

O ceașcă (164 de grame) de năut fiert conține 15 grame de proteine ​​de înaltă calitate și 13 grame de fibre.

Mai mult decât atât, ele pot stimula sănătatea inimii și pot reduce riscul de anumite afecțiuni, inclusiv diabetul de tip 2.

Pentru un tratament pe bază de năut, încercați această rețetă simplă.

Ingrediente:

  • 1 cană (164 grame) de năut fiert
  • 1 lingura (15 ml) de ulei de masline
  • 2 linguri (30 de grame) de zahăr brun
  • 1 lingura (8 grame) de scortisoara macinata
  • 1 lingurita (5 grame) de sare

Preîncălziți cuptorul la 400°F (204°C) și coaceți năutul timp de 15 minute. Într-un castron, amestecați zahărul, scorțișoara și sarea.

Scoateți năutul din cuptor, stropiți cu ulei de măsline și stropiți cu scorțișoară. Se amestecă până se îmbracă complet și se coace încă 15 minute.


14. Aluat de fursecuri sănătos

Aluatul comestibil pentru prăjituri este un aluat fără ou, care face o gustare delicioasă .

Pentru o versiune sănătoasă, folosiți năut în loc de făină pentru a crește conținutul de fibre și proteine.

Ingrediente:

  • 1 cană (164 grame) de năut fiert
  • 3 linguri (45 grame) de zahăr brun
  • 1/4 cană (65 de grame) de unt de arahide natural
  • 3 linguri (45 grame) de ovăz
  • 1 lingura (15 ml) de lapte degresat
  • 2 lingurițe (10 ml) de extract de vanilie
  • 1/8 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • putina sare
  • o mână de chipsuri de ciocolată

Într-un robot de bucătărie, amestecați toate ingredientele, cu excepția chipsurilor de ciocolată. Când este omogen, puneți aluatul într-un bol și amestecați fulgii de ciocolată.


15. Budinca de avocado-ciocolata

Avocado este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, fibre și compuși vegetali benefici. De asemenea, oferă vitamine și minerale precum vitamina C, acid folic și potasiu.

Cercetările arată că grăsimea și fibrele din avocado pot ajuta la reducerea apetitului, ceea ce este esențial pentru controlul greutății.

Puteți face o budincă cremoasă amestecând acest fruct cu doar câteva ingrediente simple, cum ar fi pudra de cacao și un îndulcitor la alegere. De exemplu, folosește sirop de arțar pentru un tratament delicios.


16. Mere coapte

Merele sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și alți compuși vegetali.

Un măr de mărime medie (182 de grame) conține 17% din DV pentru fibre, 9% din DV pentru vitamina C și compuși puternici din plante, inclusiv polifenoli care pot proteja împotriva bolilor cronice.

Studiile arată că persoanele care mănâncă acest fruct în mod regulat au un risc redus de cancer, boli de inimă, diabet de tip 2 și creștere în greutate.

Pentru a face mere coapte, tăiați-le în bucăți, adăugați puțin ulei de cocos topit și scorțișoară și coaceți timp de 20-30 de minute la 350°F (176°C).


17. Gumii de casă

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul tău. Scopul său principal este de a ajuta țesuturile să reziste la întindere.

Oferă multiple beneficii pentru sănătate, în special pentru articulații și piele, și este prezent în unele părți ale animalelor, cum ar fi pielea de porc sau de pui și oasele de vită sau de pui .

Se găsește și în gelatină , un aditiv alimentar comun obținut prin gătirea colagenului.

Acest ingredient este adesea folosit pentru a face gumii. Deși versiunile cumpărate din magazin conțin de obicei zahăr adăugat, vă puteți face singur acasă folosind doar suc de fructe și miere.

Verificați gumele de cireșe tartă dacă doriți să le încercați.


Concluzia

O mulțime de delicii delicioase și sănătoase pot înlocui bomboanele în dieta ta.

Bomboanele sunt adesea încărcate cu zahăr și aditivi , așa că ar trebui să le evitați ori de câte ori este posibil.

Data viitoare când îți poftești ceva dulce , încearcă să-ți faci un răsfăț nutritiv din ingredientele pe care le ai la îndemână.


Plantele ca medicament: ceai de plante pentru a reduce pofta de zahăr

Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
e-Nutritie.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii